Telenet neemt Base niet over | RetailDetail

Telenet neemt Base niet over

Telenet neemt Base niet over

De telecommunicatiegroep Telenet trekt zich terug uit de overnamestrijd rond gsm-operator Base. Andere kandidaat-overnemers zoals De Persgroep en de investeringsfondsen Blackstone, Cinven en Providence Equity Partner zijn daarmee een lastige concurrent kwijt.

Geen overname, ondanks verplichtingen

Telenet werd lang genoemd als kandidaat-overnemer, omdat het telecombedrijf momenteel al actief is in internet, digitale televisie en telefonie via de kabel. Daarnaast biedt het bedrijf ook gsm-abonnementen aan, maar een eigen gsm-netwerk heeft de Mechelse onderneming niet. Daarvoor werkt Telenet (voorlopig?) samen met Mobistar.

 

Nochtans heeft Telenet zelf een 3G-licentie gekocht, wat toelaat om mobiel op het internet te gaan, wat aangeeft dat het bedrijf plannen koestert voor mobiele communicatie. Een eigen netwerk kost evenwel handenvol geld, dus was een overname van een gsm-operator een voor de hand liggende oplossing.

 

Volgens de bepalingen van de licentie moeten Telenet en zijn partner VOO in 2013 immers van start gaan met een commercieel aanbod en moet het netwerk tegen de zomer van 2014 30% van de bevolking dekken.

 

Aangewezen op samenwerking met Mobistar

Telenet zegt echter geen grote overnames meer te plannen: het bedrijf gaat zijn cashflow gebruiken om eigen aandelen in te kopen. Daardoor zullen er minder aandelen in omloop zijn, zodat toekomstige winsten over minder titels moeten worden gespreid.

 

Dat betekent wel dat Telenet voor nieuwe mobiele toepassingen op samenwerkingen zal aangewezen blijven. In dat kader wijst het bedrijf erop dat de samenwerking met Mobistar recentelijk nog voor vijf jaar werd verlengd. In het verleden werd overigens geregeld gespeculeerd op een overname van Mobistar door Telenet of op een fusie tussen beide bedrijven.

 

De gsm-diensten die Telenet verkoopt, worden dus geleverd door het dochterbedrijf van France Telecom. Telenet lanceerde pas nog de tariefplannen King en Kong. Het eerste mikt op matige gebruikers, het tweede op grote afnemers.

 

KPN wil af van 4,4 miljoen Belgische klanten

Base heeft 4,4 miljoen klanten en is daarmee de derde grootste mobiele operator in België, na Proximus en Mobistar. Het bedrijf is door zijn hoofdaandeelhouder KPN in de etalage gezet. KPN wil de opbrengst gebruiken om te investeren op zijn thuismarkt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.