Telenet neemt Base niet over

Telenet neemt Base niet over

De telecommunicatiegroep Telenet trekt zich terug uit de overnamestrijd rond gsm-operator Base. Andere kandidaat-overnemers zoals De Persgroep en de investeringsfondsen Blackstone, Cinven en Providence Equity Partner zijn daarmee een lastige concurrent kwijt.

Geen overname, ondanks verplichtingen

Telenet werd lang genoemd als kandidaat-overnemer, omdat het telecombedrijf momenteel al actief is in internet, digitale televisie en telefonie via de kabel. Daarnaast biedt het bedrijf ook gsm-abonnementen aan, maar een eigen gsm-netwerk heeft de Mechelse onderneming niet. Daarvoor werkt Telenet (voorlopig?) samen met Mobistar.

 

Nochtans heeft Telenet zelf een 3G-licentie gekocht, wat toelaat om mobiel op het internet te gaan, wat aangeeft dat het bedrijf plannen koestert voor mobiele communicatie. Een eigen netwerk kost evenwel handenvol geld, dus was een overname van een gsm-operator een voor de hand liggende oplossing.

 

Volgens de bepalingen van de licentie moeten Telenet en zijn partner VOO in 2013 immers van start gaan met een commercieel aanbod en moet het netwerk tegen de zomer van 2014 30% van de bevolking dekken.

 

Aangewezen op samenwerking met Mobistar

Telenet zegt echter geen grote overnames meer te plannen: het bedrijf gaat zijn cashflow gebruiken om eigen aandelen in te kopen. Daardoor zullen er minder aandelen in omloop zijn, zodat toekomstige winsten over minder titels moeten worden gespreid.

 

Dat betekent wel dat Telenet voor nieuwe mobiele toepassingen op samenwerkingen zal aangewezen blijven. In dat kader wijst het bedrijf erop dat de samenwerking met Mobistar recentelijk nog voor vijf jaar werd verlengd. In het verleden werd overigens geregeld gespeculeerd op een overname van Mobistar door Telenet of op een fusie tussen beide bedrijven.

 

De gsm-diensten die Telenet verkoopt, worden dus geleverd door het dochterbedrijf van France Telecom. Telenet lanceerde pas nog de tariefplannen King en Kong. Het eerste mikt op matige gebruikers, het tweede op grote afnemers.

 

KPN wil af van 4,4 miljoen Belgische klanten

Base heeft 4,4 miljoen klanten en is daarmee de derde grootste mobiele operator in België, na Proximus en Mobistar. Het bedrijf is door zijn hoofdaandeelhouder KPN in de etalage gezet. KPN wil de opbrengst gebruiken om te investeren op zijn thuismarkt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Vijf nieuwe winkels voor A12 Shopping

08/12/2017

In het winkelgebied A12 Shopping, langs de Boomsesteenweg in Schelle, openen de komende weken vijf nieuwe winkels. Ze vervoegen er onder andere Decathlon, dat al langer aanwezig is op het winkelgebied.

Belg interim-topman bij speelgoedketen Intertoys

07/12/2017

Stefaan Vansteenkiste is de nieuwe topman bij speelgoedketen Intertoys. Die aanstelling gebeurt in het kader van de overname van Intertoys door Alteri eerder deze week. Vansteenkiste zal het bedrijf nu leiden tot er een permanente CEO is gevonden. 

Hema maakt eindelijk weer winst

07/12/2017

Hema weet weer wat winst is: nadat het de voorbije kwartalen het nettoverlies al had kunnen drukken, is de Nederlandse keten er in het derde kwartaal in geslaagd om voor het eerst sinds lang een nettowinst op te tekenen.

Winkeldiefstallen pieken na zonsondergang

07/12/2017

Tijdens de ‘donkere’ maanden november tot maart ligt het aantal winkeldiefstallen bij valavond gemiddeld 13% hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. Handelaars vragen dan ook meer politie in de winkelstraat en een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’ naar Nederlands voorbeeld.

Hudson’s Bay lijdt fors verlies in derde kwartaal

07/12/2017

In het derde kwartaal van 2017 heeft het Canadese Hudson’s Bay opnieuw fors verlies geleden. Het moederbedrijf van onder meer Saks OFF 5th zag daarnaast ook de omzet dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Hema opent eerste Belgische flagshipstores met internationale formule

06/12/2017

Het Nederlandse Hema heeft vandaag aan het Muntplein in Brussel de eerste Belgische flagshipstore geopend volgens het internationale concept. Eind deze week opent ook in Antwerpen zo'n winkel de deuren.

Back to top