VS dreigt met nieuwe sancties

VS dreigt met nieuwe sancties tegen Europese producten
Shutterstock.com

De Verenigde Staten dreigen met nieuwe importheffingen op diverse goederen uit Europa. Daarmee reageert het land op de steun die vliegtuigbouwer Airbus krijgt van Europa. Nog geen jaar geleden voerde Trump ook al taksen in op Europees staal en aluminium.

 

Tien miljard

De lijst van geviseerde producten is nog niet definitief, maar behalve luchtvaartproducten zouden ook kaas, wijn, mosselen, olijfolie, tapijten en verrekijkers sancties opgelegd krijgen.

 

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer verwijt Europa dat Airbus tien miljard euro overheidssteun ontvangt. Deze steun zou negatieve gevolgen hebben voor het Amerikaanse Boeing, de grote concurrent van Airbus.

 

"Ons doel is een overeenkomst te sluiten met de Europese Unie om alle subsidies te beëindigen die niet in lijn zijn met de WTO-regels", aldus Lighthizer. "Als de EU deze schadelijke subsidies stopzet, kunnen de heffingen weer worden opgeheven."

 

Jarenlang twistpunt

De EU betwist het bedrag van tien miljard euro. Beide landen verwijten elkaar overigens al meer dan een decennium dat ze de subsidieregels overtreden en hebben daarover ook claims ingediend bij de WTO.

 

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn de voorgestelde Amerikaanse heffingen “sterk overdreven” en hij maakt zich sterk dat de WTO er ook geen toelating voor zal geven. De EU bereidt ook een reeks tegenmaatregelen voor.

 

De Tijd berekende dat Vlaamse bedrijven vorig jaar voor 70 miljoen euro aan tapijten uitvoerden naar de VS. Fruit of vis was goed voor ongeveer 1 miljoen euro en kaas 4,1 miljoen euro.