Winterkoopjes kwamen traag op gang | RetailDetail

Winterkoopjes kwamen traag op gang

Winterkoopjes kwamen traag op gang

Sinds deze middag is het een "ware overrompeling" in de winkelstraten, winkelcentra en baanwinkels in de stadsrand, zegt Comeos. De handelsfederatie acht een omzetstijging met vijf procent in vergelijking met de eerste soldendag van vorige winter realistisch. NSZ van zijn kant zal al blij zijn met een status-quo, terwijl ondernemersorganisatie Unizo op een ietsje meer hoopt.

Comeos: "Overrompeling na trage start"

Vandaag zijn de winterkoopjes officieel van start gegaan. De toeloop kwam maar traag op gang, maar toch is er volgens Comeos wel degelijk sprake van een "overrompeling sinds deze middag".

 

Dat is niet zo verwonderlijk, want "in de winkels is nog een ruime collectie winterkleren beschikbaar. 2012 was dan ook een moeilijk jaar voor de handel, niettegenstaande de succesvolle koopzondagen eind december", zegt Peter Vandenberghe. "Maar door het zachte winterweer hebben klanten de duurdere aankopen kunnen uitstellen tot vandaag. De dikke winterjassen, skipakken en winterlaarzen worden nu met grote kortingen gesleten; van 40, 50 tot 70% onder de normale prijs."

 

Volgens Comeos doen de winkels het vrijwel overal goed: zowel in de drukke winkelstraten van de grote steden, in de stadsrand als in de winkelcentra. Vlaanderen en Brussel scoren ietsje beter dan Wallonië. In vergelijking met vorig jaar schatten de winkelketens dat er vijf procent meer wordt verkocht op de eerste soldendag. "Dat is een prognose - de dag is immers nog niet om", aldus Peter Vandenberghe. 

 

Nogal wat winkels houden vandaag trouwens een nocturne, aldus Comeos: ze sluiten de deuren later dan normaal, om ook mensen te kunnen helpen die pas na hun werkdag op soldenjacht trekken. Die nocturnes kunnen mogelijk ook mee verklaren waarom de grote toeloop vandaag pas later op gang kwam. 

 

NSZ: "Gematigde eerste koopjesdag"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen spreekt dan weer van "een gematigde eerste koopjesdag" en "een status-quo op ten opzichte van de eerste wintersoldendag van 2012." Toen nam de omzet met 3% toe. "Het resultaat van deze eerste koopjesdag zet niet aan tot juichen, maar evenmin tot panikeren", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

 

"Een donderdag als eerste soldendag levert haast nooit een rush op. Bovendien zullen de drie komende dagen (vrijdag, zaterdag en zondag) meer succes kennen. Pas zondagavond zullen we dus echt kunnen nagaan of de start van de solden al dan niet succesvol was."

 

Volgens een bevraging van NSZ kunnen consumenten kortingspercentages van gemiddeld 30% verwachten. "Na zondag zullen de modehandelaars evalueren of ze hun kortingspercentages moeten optrekken. Dat doen ze in functie van de verkoop van de eerste soldendagen", aldus nog het NSZ. De zelfstandigenorganisatie liet eind december al weten dat "79% van de modewinkels op dit moment nog evenveel of meer in voorraad heeft in vergelijking met vorig jaar".

 

Unizo: "Consument koopt minder impulsief"

Op de eerste dag van de koopjes wordt er "zeer doelgericht en niet zo impulsief als andere jaren aangekocht", zegt dan weer Luc Ardies van ondernemersorganisatie Unizo. "Consumenten blijken al langer op voorhand bepaald te hebben wat ze nodig hebben en laten zich niet verblinden door de grote kortingen."

 

Ardies verwijst naar het succes van duurzame artikelen, zoals maatpakken voor de heren en handtassen voor de dames. Een gevolg van bewust uitstelgedrag tot de solden. "Vooral in december hebben de modewinkels het minder gedaan", stelt Ardies, die echter wel denkt dat de verkoop in vergelijking met vorig jaar "beter kan uitkomen. Die eerste koopjesdag van 2012 was er in de namiddag immers stormweer; rond de middag zitten we nu ongeveer op dezelfde lijn", aldus nog Luc Ardies.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse tonen in verschillende winkels van het failliete Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Back to top