Overnemer voor Belgische autokeuringen gezocht | RetailDetail

Overnemer voor Belgische autokeuringen gezocht

Overnemer voor Belgische autokeuringen gezocht

De Finse groep A-Katsastus zoekt een overnemer voor haar zestien autokeuringscentra en vijf examencentra in ons land. Ze liggen vooral in de provincies Antwerpen en Limburg, maar er is er ook een in Diest in Vlaams-Brabant. Op jaarbasis controleren ze de rijwaardigheid van ruim 1,2 miljoen voertuigen en nemen ze 140.000 examens af van kandidaat-chauffeurs.

Zo’n 100 centra voor 10 spelers

Ons land telt in totaal 77 keuringscentra en 32 examencentra. Ze worden uitgebaat door privébedrijven, maar omdat het om een erg gereglementeerde sector gaat, hebben de uitbaters wel een erkenning van de overheid nodig.

 

De Belgische markt wordt dan ook verdeeld onder een beperkte groep van tien erkende uitbaters. Twee ervan – Autoveiligheid en het Bureau voor Technische Controle (BTC) – zijn in handen van het Finse A-Katsastus, dat op zijn beurt door het investeringsfonds Bridgepoint wordt gecontroleerd.

 

Finnen kwart van de markt in handen

Autoveiligheid en BTC nemen samen 26 procent van de Belgische markt voor hun rekening. Volgens de krant De Tijd, die het bericht van de terugtrekking van A-Katsastus brengt, leverde hen het laatste boekjaar samen een omzet van 46 miljoen euro op, waarvan een bedrijfswinst van 3,7 miljoen euro overbleef.

 

A-Katsastus kocht Autoveiligheid in 2007 van toenmalige eigenaar Willem Vanbroeckhoven. Een jaar later legde het ook de hand op BTC. De Finse groep is verder ook actief in eigen land, Denemarken, Zweden, Estland, Letland en Polen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.