Overnemer voor Belgische autokeuringen gezocht

Overnemer voor Belgische autokeuringen gezocht

De Finse groep A-Katsastus zoekt een overnemer voor haar zestien autokeuringscentra en vijf examencentra in ons land. Ze liggen vooral in de provincies Antwerpen en Limburg, maar er is er ook een in Diest in Vlaams-Brabant. Op jaarbasis controleren ze de rijwaardigheid van ruim 1,2 miljoen voertuigen en nemen ze 140.000 examens af van kandidaat-chauffeurs.

Zo’n 100 centra voor 10 spelers

Ons land telt in totaal 77 keuringscentra en 32 examencentra. Ze worden uitgebaat door privébedrijven, maar omdat het om een erg gereglementeerde sector gaat, hebben de uitbaters wel een erkenning van de overheid nodig.

 

De Belgische markt wordt dan ook verdeeld onder een beperkte groep van tien erkende uitbaters. Twee ervan – Autoveiligheid en het Bureau voor Technische Controle (BTC) – zijn in handen van het Finse A-Katsastus, dat op zijn beurt door het investeringsfonds Bridgepoint wordt gecontroleerd.

 

Finnen kwart van de markt in handen

Autoveiligheid en BTC nemen samen 26 procent van de Belgische markt voor hun rekening. Volgens de krant De Tijd, die het bericht van de terugtrekking van A-Katsastus brengt, leverde hen het laatste boekjaar samen een omzet van 46 miljoen euro op, waarvan een bedrijfswinst van 3,7 miljoen euro overbleef.

 

A-Katsastus kocht Autoveiligheid in 2007 van toenmalige eigenaar Willem Vanbroeckhoven. Een jaar later legde het ook de hand op BTC. De Finse groep is verder ook actief in eigen land, Denemarken, Zweden, Estland, Letland en Polen.

Tags: