Overnemer voor Belgische autokeuringen gezocht

Overnemer voor Belgische autokeuringen gezocht

De Finse groep A-Katsastus zoekt een overnemer voor haar zestien autokeuringscentra en vijf examencentra in ons land. Ze liggen vooral in de provincies Antwerpen en Limburg, maar er is er ook een in Diest in Vlaams-Brabant. Op jaarbasis controleren ze de rijwaardigheid van ruim 1,2 miljoen voertuigen en nemen ze 140.000 examens af van kandidaat-chauffeurs.

Zo’n 100 centra voor 10 spelers

Ons land telt in totaal 77 keuringscentra en 32 examencentra. Ze worden uitgebaat door privébedrijven, maar omdat het om een erg gereglementeerde sector gaat, hebben de uitbaters wel een erkenning van de overheid nodig.

 

De Belgische markt wordt dan ook verdeeld onder een beperkte groep van tien erkende uitbaters. Twee ervan – Autoveiligheid en het Bureau voor Technische Controle (BTC) – zijn in handen van het Finse A-Katsastus, dat op zijn beurt door het investeringsfonds Bridgepoint wordt gecontroleerd.

 

Finnen kwart van de markt in handen

Autoveiligheid en BTC nemen samen 26 procent van de Belgische markt voor hun rekening. Volgens de krant De Tijd, die het bericht van de terugtrekking van A-Katsastus brengt, leverde hen het laatste boekjaar samen een omzet van 46 miljoen euro op, waarvan een bedrijfswinst van 3,7 miljoen euro overbleef.

 

A-Katsastus kocht Autoveiligheid in 2007 van toenmalige eigenaar Willem Vanbroeckhoven. Een jaar later legde het ook de hand op BTC. De Finse groep is verder ook actief in eigen land, Denemarken, Zweden, Estland, Letland en Polen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Pop-up is marketingtool voor Suzuki

22/05/2017

Belevingsmarketing in de praktijk: samen met andere Japanse merken runt Suzuki in Antwerpen een pop-uplounge ter promotie van de nieuwe Swift. Zo brengen ze een stukje Tokio naar België.

Bestellen bij Starbucks kan nu ook via Ford-wagen

24/03/2017

Autobouwer Ford heeft bekend gemaakt dat chauffeurs die beschikken over een wagen met de SYNC3-stemtechnologie binnenkort ook rechtstreeks bestellingen kunnen plaatsen bij koffieketen Starbucks.

Back to top