Buurtsuper.be: "Zet geldautomaten in supermarkten"

Shutterstock.com

Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige supermarkten, oppert het idee om geldautomaten ook in supermarkten te plaatsen. De belangenorganisatie speelt daarmee in op een CD&V-resolutie, die voorstelt om minstens één geldautomaat per gemeente te voorzien.

 

Oude wetgeving

De voorbije jaren verdwenen heel wat geldautomaten uit supermarkten. Dat gebeurde op basis van een oude wet, die de verplaatsing van de kassa of kluis naar die automaat als een geldtransport aanzag - een activiteit die een speciale vergunning vereist.

 

Buurtsuper.be pleit ervoor om die wetgeving opnieuw te bekijken. Volgens directeur Luc Ardies hebben geldautomaten in winkels een maatschappelijk nut, met name voor de minder mobiele bevolking. “Maar ook de buurtsuper zelf heeft voordeel bij de installatie van zo’n geldautomaat. De hoeveelheid cash geld in de supermarkt slinkt gevoelig en de zaakvoerder moet niet langer zelf het cash geld naar de dichtstbijzijnde bank brengen", zegt Ardies.

 

Minder cash

Dat Buurtsuper.be nu met het voorstel komt is geen toeval. Het komt er na een resolutie van twee CD&V-Kamerleden, schrijft Het Nieuwsblad. In de resolutie wordt aangedrongen op een goede spreiding van de bankautomaten, zodat elke gemeente minstens een automaat telt. Omdat we steeds vaker elektronisch betalen, is er minder behoefte aan cash geld en werden heel wat bankautomaten overbodig.