Docks Bruxsel mikt op twintig foodservicezaken | RetailDetail

Docks Bruxsel mikt op twintig foodservicezaken

Docks Bruxsel mikt op twintig foodservicezaken

Het Brusselse winkelcentrum Docks Bruxsel, dat op 20 oktober 2016 de deuren opent, zal twintig eetgelegenheden tellen. De kandidaat-huurders werden vandaag op de site ontvangen door de projectontwikkelaars.

Dubbel zoveel oppervlakte als tien jaar geleden

Eetgelegenheden worden steeds belangrijker voor Europese winkelcentra: twintig jaar geleden namen ze amper 3% van de commerciële oppervlakte in, maar dat aantal groeide gestaag over 7% tien jaar geleden naar ongeveer 15% nu: twee opeenvolgende decennia met een verdubbeling qua voeding dus. In Docks Bruxsel zal foodservice goed zijn voor 5.400 m², oftewel 11% van de oppervlakte van het centrum.

 

“Voeding was vroeger een sociaal gebeuren: men sprak af om ergens gezamenlijk te eten. Nu komt dat terug: na de werktijd heeft men immers de behoefte om met vrienden en familie af te spreken. Bovendien is de tijd die men ervoor uittrekt opnieuw gestegen en dat geldt ook voor de sommen die men eraan uitgeeft", zegt Jonathan Dougthy, hoofd foodserviceconsulting voor Europa en het Midden-Oosten bij Coverpoint Consultancy, dat Docks bijstaat in het ontwikkelen van zijn foodserviceactiviteiten.

 

Volgens Dougthy wordt voeding voor het nieuwe winkelcentrum Docks Bruxsel dan ook erg belangrijk: “Naar een winkelcentrum gaan is veel meer dan aankopen doen. Het transactionele is immers deels verschoven naar het internet. Shoppen is dan ook ontspannen, ervaringen opdoen: foodservice kan daardoor nieuwe mensen aantrekken naar het winkelcentrum.”

 

Combinatie retail en gastronomie moet bezoekers lokken

Dougthy: “Het voordeel van Docks Bruxsel is dat het een combinatie wordt van retail, ontspanning en gastronomie. Wie een dagje gaat shoppen, wil ook wel iets kunnen eten. Hetzelfde geldt voor wie naar de cinema gaat. Die cinema – Belga Films trekt een complex op van zeven zalen met een totale capaciteit van duizend plaatsen – is erg belangrijk: ze zal er immers voor zorgen dat er ook ’s avonds iets te beleven valt.”

 

"We verwachten dat 60% van de cinemabezoekers op Docks voor of na de film ter plaatse iets zal eten. Voeg daar nog bij dat er ook ruimte is voor economische activiteiten, wat ook overdag voor een aanwezigheid van mensen zal zorgen."

 

Docks mikt op een ruime variatie aan eetgelegenheden. “We willen daarmee inspelen op de trend naar etnisch eten. Zo is er vandaag veel belangstelling voor de keukens uit Azië en het Midden-Oosten met onder meer die van Libanon, Syrië en Israël”, aldus nog Dougthy. “De bedoeling is dat er voor iedere consument een voedingsaanbod zal zijn, zowel voor mensen die snel iets goedkoop willen eten als voor wie iets meer beleving wil en daarvoor bereid is om iets meer te betalen.”

 

Aantal ketens heeft stek al gereserveerd

De huurprijzen voor de restaurateurs werden “draaglijk” gehouden. “In Parijs liggen ze 2,5 keer zo hoog als hier. En ook op de duurdere locaties van Brussel moet meer betaald worden dan aan het kanaal.” Er is een groot scala aan oppervlakten beschikbaar: “We kunnen gaan tot honderd zitplaatsen en we kunnen ook buitenterrassen aanbieden”, aldus Dougthy. Centraal in het hele winkelcomplex komt alvast een grote Brusselse brasserie.

 

Il Gelato, Mc Donald’s, Capoue, Boulangerie Paul, les Délices de Mon Moulin en Planet Yougurt hebben al bevestigd dat ze een stek willen openen in Docks Bruxsel. Daarnaast komen er meer innovatieve concepten als ‘Les Secrets du Chef’, die zijn intrek zal nemen in de gerestaureerde voormalige ‘Indiennerie’ of ‘Kathedraal’. Geïnteresseerden zullen er opleidingen kunnen volgen, bereidingen proeven en advies krijgen van specialisten op het vlak van keukenartikelen.

 

Bij de voorstelling van de plannen voor de foodservice werden een 75-tal geïnteresseerden verwacht, goed voor 25 à 30 enseignes.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.