Btw voor foodtrucks gaat omhoog | RetailDetail

Een snelle snack bij de foodtruck wordt duurder

Een snelle snack bij de foodtruck wordt duurder
Shutterstock

Wie de wereld op een plastic bordje wil proeven, zal voortaan dieper in de buidel moeten tasten. Ook foodtrucks betalen vanaf nu 12% btw; de meest succesvolle krijgen bovendien een witte kassa achter de toonbank.

Foodtrucks worden dienstverleners

Steeds meer evenementen worden dezer dagen opgevrolijkt door foodtrucks in bonte kleuren en met lekkers uit alle hoeken van de wereld. Niet alleen op muziekfestivals, maar ook op vaste plekken in de stad zijn inmiddels een kleine 400 geregistreerde restaurants op wielen te vinden. Het succes is makkelijk te verklaren: de investering is gering, de vrijheid groot. Voor jonge koks en foodies is deze vorm van 'guerrilla cooking' bovendien aantrekkelijker dan koken aan huis of als traiteur, want de meeste foodtrucks betalen slechts 6% btw aan de fiscus. Daar komt nu echter verandering in.

 

Zodra een foodtruck bestek, een stoel of hoge tafel of zelfs een matje voor de truck aanbiedt, kan men voortaan spreken van dienstverstrekking en geldt er dus een btw-tarief van 12%. Dat staat te lezen in een omzendbrief van minister van Financiën Johan Van Overtveldt, die met de btw-aanpassing de ongelijkheid tussen foodtrucks en andere horeca-ondernemers wil wegwerken. “Als de klant zijn hapje ter plaatse kan nuttigen, dan is er sprake van dienstverlening,” zo redeneert Van Overtveldt.

 

Tot dusver genoten mobiele eetgelegenheden onder bepaalde voorwaarden van een voordeeltarief van 6%, een heffing die in de regel enkel van kracht is voor het leveren van goederen. Als dienstverstrekkers zullen foodtrucks met een omzet van meer dan 25.000 euro per jaar bovendien een ‘witte kassa’ moeten installeren, net zoals een kleine 20.000 andere horecazaken in België. Een wijziging die u ongetwijfeld zal merken in de prijs van een bakje lekkers deze zomer, maar de concurrentie wordt zo alvast een pak eerlijker…

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Back to top