Einde maaltijdcheques komt (opnieuw) in zicht

Einde maaltijdcheques komt (opnieuw) in zicht

CD&V, N-VA en Open VLD willen dan toch de maaltijdcheques afschaffen en vervangen door een (belastingvrij) stukje extra loon. Als nu ook die andere regeringspartij, de MR van premier Michel, akkoord gaat, staat niets nog hun plannen in de weg.

Maaltijdvergoeding op loonbrief

Het huidige systeem is "weggegooid geld", zegt Stefaan Vercamer (CD&V) in De Tijd. Het parlementslid dient samen met Egbert Lachaert en Vincent Van Quickenborne (allebei Open VLD) een wetsvoorstel in om de maaltijdcheques af te schaffen. Maaltijdcheques hebben immers een kostenplaatje: bedrijven betalen 43 miljoen euro per jaar aan de uitgevers van de cheques, en handelaars die de cheques moeten verzilveren, zijn ook nog eens zo'n 30 à 40 miljoen euro kwijt.

 

Het idee om de fiscaal interessante maaltijdcheque te vervangen door een maaltijdvergoeding op de loonbrief, is echter niet nieuw: in de lente van vorig jaar, onder de regering-Di Rupo, probeerden Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V) al eens om het systeem af te schaffen. Dat stuitte echter op verzet van de uitgevers van de maaltijdcheques (die voorspelden dat er 500 jobs zouden sneuvelen) en de vakbonden, die de steun kregen van de PS. Uiteindelijk besliste de regering dat vanaf 2016 enkel nog de elektronische variant van de maaltijdcheque toegelaten is.

 

In ons land krijgen 1,65 miljoen mensen maaltijdcheques, 60% elektronisch en 40% nog altijd op papier. De vervanging van de maaltijdcheques door een belastingvrije maaltijdvergoeding kan volgens de indieners van het wetsvoorstel een eerste stap zijn naar de invoering van een zogeheten 'loopbaanrekening', waarbij alle extralegale voordelen (bijvoorbeeld ook de bedrijfsauto) in cash zouden worden omgezet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top