Melk op maat, binnenkort kan het

Melk op maat: binnenkort kan het

Melk op maat: binnenkort kan het
Shutterstock

Vanaf januari 2018 kunt u via een online platform zelf de prijs en samenstelling bepalen van de melk die u bij Carrefour koopt. In Frankrijk verkoopt de coöperatieve vereniging “Wie is de baas?” inmiddels ook biologische boter, pizza en appelsap.

Baas in eigen frigo

Hoeveel mag de melk die u drinkt kosten? Betaalt u graag wat meer voor duurzaam geproduceerde of extra gezonde melk? Gunt u de boer een centje meer voor de zorg waarmee hij zijn koeien omringt? Vanaf januari volgend jaar kunnen consumenten melk drinken die volledig beantwoordt aan wat voor hen belangrijk is, als ze die tenminste komen via het online platform van “het merk van de consument”. Dat peilt middels een reeks vragen naar de wensen van de consument, maar uiteraard geldt: hoe hoger de eisen, hoe duurder de melk. De uiteindelijke prijs schommelt tussen 0,64 en 1,16 euro.

 

Het idee om de consument te betrekken bij de prijssetting komt overwaaien uit Frankrijk. Initiatiefnemer is de coöperatieve vereniging “Wie is de baas?”, die intussen ook andere voedingswaren op maat van de Franse consument verdeelt. “Het succes van ‘La marque du consommateur’ overtreft onze stoutse verwachtingen,” vertelt geestelijke vader Nicolas Chabanne. “We hoopten vijf miljoen liter melk per jaar te kunnen verkopen. Dat blijkt inmiddels een vijfvoud te zijn.”

 

100% van bij ons

Dat succes hoopt de coöperatie nu over te doen in België, met melk die begin volgend jaar in de rekken van Carrefour te vinden zal zijn. Sylviane Bockourt (ex-Carrefour, ex-AB InBev) trekt de Belgische kar en hoopt op voldoende respons van de consument om 100% Belgische, ‘eerlijke’ melk op de markt te brengen.

 

“We kunnen al rekenen op een netwerk van tweehonderd Belgische landbouwers en ook melkproducent Inex en verpakkingsreus Tetrapak werken mee. We willen snel een aparte coöperatie oprichten, met uitsluitend Belgische consumenten als aandeelhouders.” Een aandeel zal 1 euro kosten, klinkt het.

 

De vraag naar duurzame melk klinkt immers steeds luider, stelt Carrefour-woordvoerder Baptiste Van Outryve: “De klant wil weten waar de producten die hij bij ons koopt vandaan komen. Met dit initiatief gaan we nog verder, want de klant krijgt daadwerkelijk inspraak en beslissingsrecht.” 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Back to top