Sara Lee splitst na mislukte overname.

Sara Lee splitst na mislukte overname.

Merkenfabrikant Sara Lee splitst zijn bedrijf in twee aparte eenheden. Voortaan gaan de vleesverwerkingdivisie en de drankenafdeling afzonderlijk verder. De beslissing kwam er na enkele biedingen tot overname, die de raad van bestuur echter steeds onvoldoende achtte.


Geen vogel voor de poes.

Het lot van Sara Lee – bij ons vooral bekend van koffiemerk Douwe Egberts – was al langer onduidelijk. Op 25 september 2009 stemde Sara Lee toe op een bod van Unilever om diens afdeling voor lichaamsverzorgingsproducten en detergenten over te nemen.


In een poging om de organisatie verder te stroomlijnen, verkocht Sara Lee ook zijn Amerikaanse bakkerijafdeling aan het Mexicaanse Gruppo Bimbo. Recent stelde de merkenfabrikant stelde zich opnieuw open voor overname, dit maal voor het gehele bedrijf.


Een aantal investeerders sprong meteen op de boot, maar afgelopen donderdag besloot de raad van bestuur van de multinational dat geen enkel bod aan de hoge vraagprijs voldeed. Het bedrijf wilde met een bod onder de 12,8 miljard dollar geen voldoening nemen.


De splitsing van Sara Lee.

Daarom opteert de raad er uiteindelijk voor de miljardenorganisatie op te splitsen in twee kleinere entiteiten. Één divisie zal zich voornamelijk op dranken, meer bepaald koffie- en theeproducten, toespitsen, evenals de internationale activiteiten van Sara Lee incorporeren. De andere entiteit zal de Noord-Amerikaanse activiteiten van Sara Lee op het vlak van vleesverwerking bevatten.


Laatstgenoemde eenheid mag verder de naam Sara Lee. Het is ook deze onderneming die onder de hoedanigheid van Sara Lee op de beurs genoteerd blijft. Onder welke naam de voormalige drankenafdeling van Sara Lee verder moet, is nog niet duidelijk.


Volgens de voorzitter van de raad van bestuur is de splitsing een logisch vervolg op de eerdere verkoop van bedrijfseenheden aan Unilever en Gruppo Bimbo. Het zou de beste strategie voor lange termijngroei zijn.


De toekomst van Sara Lee België.

In België heeft Sara Lee ook een eigen productie-eenheid, waar met name de koffie van Douwe Egberts wordt geproduceerd. Sara Lee België bestond tot voor kort uit drie business units, respectievelijk Sara Lee Coffee & Tea, Sara Lee Household en Bodycare en Douwe Egberts Coffee Systems.


Na de overname verleden jaar van alle lichaamsverzorgings- en wasmiddelactiviteiten door Unilever, worden door Sara Lee België echter enkel nog warme dranken aangeboden. Voor de overname bestond het portfolio van Sara Lee  in ons land eveneens uit de merken Sanex, Zwitsal en Ambi-pur. De vandaag overblijvende merken van Sara Lee België zijn Douwe Egberts, Senseo, Jacqmotte en Pickwick.


De Belgische eenheid van Sara Lee zal dus integraal overgaan naar het nieuwe bedrijf dat de drankenproductie en -distributie voor zijn rekening neemt.

Merkenfabrikant Sara Lee splitst zijn bedrijf in twee aparte eenheden. Voortaan gaan de vleesverwerkingdivisie en de drankenafdeling afzonderlijk verder. De beslissing kwam er na enkele biedingen tot overname, die de raad van bestuur echter steeds onvoldoende achtte.


Geen vogel voor de poes.

Het lot van Sara Lee – bij ons vooral bekend van koffiemerk Douwe Egberts – was al langer onduidelijk. Op 25 september 2009 stemde Sara Lee toe op een bod van Unilever om diens afdeling voor lichaamsverzorgingsproducten en detergenten over te nemen.


In een poging om de organisatie verder te stroomlijnen, verkocht Sara Lee ook zijn Amerikaanse bakkerijafdeling aan het Mexicaanse Gruppo Bimbo. Recent stelde de merkenfabrikant stelde zich opnieuw open voor overname, dit maal voor het gehele bedrijf.


Een aantal investeerders sprong meteen op de boot, maar afgelopen donderdag besloot de raad van bestuur van de multinational dat geen enkel bod aan de hoge vraagprijs voldeed. Het bedrijf wilde met een bod onder de 12,8 miljard dollar geen voldoening nemen.


De splitsing van Sara Lee.

Daarom opteert de raad er uiteindelijk voor de miljardenorganisatie op te splitsen in twee kleinere entiteiten. Één divisie zal zich voornamelijk op dranken, meer bepaald koffie- en theeproducten, toespitsen, evenals de internationale activiteiten van Sara Lee incorporeren. De andere entiteit zal de Noord-Amerikaanse activiteiten van Sara Lee op het vlak van vleesverwerking bevatten.


Laatstgenoemde eenheid mag verder de naam Sara Lee. Het is ook deze onderneming die onder de hoedanigheid van Sara Lee op de beurs genoteerd blijft. Onder welke naam de voormalige drankenafdeling van Sara Lee verder moet, is nog niet duidelijk.


Volgens de voorzitter van de raad van bestuur is de splitsing een logisch vervolg op de eerdere verkoop van bedrijfseenheden aan Unilever en Gruppo Bimbo. Het zou de beste strategie voor lange termijngroei zijn.


De toekomst van Sara Lee België.

In België heeft Sara Lee ook een eigen productie-eenheid, waar met name de koffie van Douwe Egberts wordt geproduceerd. Sara Lee België bestond tot voor kort uit drie business units, respectievelijk Sara Lee Coffee & Tea, Sara Lee Household en Bodycare en Douwe Egberts Coffee Systems.


Na de overname verleden jaar van alle lichaamsverzorgings- en wasmiddelactiviteiten door Unilever, worden door Sara Lee België echter enkel nog warme dranken aangeboden. Voor de overname bestond het portfolio van Sara Lee  in ons land eveneens uit de merken Sanex, Zwitsal en Ambi-pur. De vandaag overblijvende merken van Sara Lee België zijn Douwe Egberts, Senseo, Jacqmotte en Pickwick.


De Belgische eenheid van Sara Lee zal dus integraal overgaan naar het nieuwe bedrijf dat de drankenproductie en -distributie voor zijn rekening neemt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Mars investeert 34 miljoen in Uncle Ben’s rijstfabriek

19/05/2017

De Uncle Ben’s-rijstfabriek in Olen viert haar 40ste verjaardag. Eigenaar Mars kondigt een bijzonder ambitieus investeringsplan aan om innovatiekracht en duurzaamheid in de toekomst te verzekeren.

Zo vinden merken en foodbloggers elkaar

19/05/2017

FMCG-merken onderhouden graag relaties met creatieve foodbloggers, maar de samenwerking wordt wat minder vrijblijvend. Van een sympathieke hobby groeien sommige blogs uit tot een bron van inkomsten. Toch blijft passie de motor.

Carrefour lanceert webshop voor non-food

19/05/2017

Carrefour heeft een nieuwe webshop opgericht, waar het meer dan 15.000 non-foodproducten verkoopt. Op de webshop wordt het permanente assortiment uit de winkels verkocht, maar er zijn ook exclusieve online aanbiedingen.

Filet Pur: Een bumperklever uit Essen

19/05/2017

Dat Lidl Amerika gaat veroveren met hulp uit de lage landen, dat Aldi binnenkort Carrefour voorbijsteekt, en dat u teveel drinkt: u verneemt de smeuïge details in het weekoverzicht van RetailDetail Food, baken van de constructieve retailjournalistiek! 

RetailDetail Food #19 gaat bio

19/05/2017

Binnenkort is er weer de traditionele voorjaarscampagne van de biologische sector, dus ging RetailDetail Food eens rondvragen wat ondernemers eigenlijk hebben met biologisch. Best wel wat, zo bleek. 

Dit is het strijdplan van Lidl in de VS

18/05/2017

Op 15 juni is het zover: dan opent Lidl de eerste Amerikaanse winkels. De operaties worden mede geleid door een oude bekende, die ook in Nederland en België actief was. Maar de hamvraag is: moet Ahold Delhaize zich bedreigd voelen? 

Back to top