Sara Lee splitst na mislukte overname. | RetailDetail

Sara Lee splitst na mislukte overname.

Sara Lee splitst na mislukte overname.

Merkenfabrikant Sara Lee splitst zijn bedrijf in twee aparte eenheden. Voortaan gaan de vleesverwerkingdivisie en de drankenafdeling afzonderlijk verder. De beslissing kwam er na enkele biedingen tot overname, die de raad van bestuur echter steeds onvoldoende achtte.


Geen vogel voor de poes.

Het lot van Sara Lee – bij ons vooral bekend van koffiemerk Douwe Egberts – was al langer onduidelijk. Op 25 september 2009 stemde Sara Lee toe op een bod van Unilever om diens afdeling voor lichaamsverzorgingsproducten en detergenten over te nemen.


In een poging om de organisatie verder te stroomlijnen, verkocht Sara Lee ook zijn Amerikaanse bakkerijafdeling aan het Mexicaanse Gruppo Bimbo. Recent stelde de merkenfabrikant stelde zich opnieuw open voor overname, dit maal voor het gehele bedrijf.


Een aantal investeerders sprong meteen op de boot, maar afgelopen donderdag besloot de raad van bestuur van de multinational dat geen enkel bod aan de hoge vraagprijs voldeed. Het bedrijf wilde met een bod onder de 12,8 miljard dollar geen voldoening nemen.


De splitsing van Sara Lee.

Daarom opteert de raad er uiteindelijk voor de miljardenorganisatie op te splitsen in twee kleinere entiteiten. Één divisie zal zich voornamelijk op dranken, meer bepaald koffie- en theeproducten, toespitsen, evenals de internationale activiteiten van Sara Lee incorporeren. De andere entiteit zal de Noord-Amerikaanse activiteiten van Sara Lee op het vlak van vleesverwerking bevatten.


Laatstgenoemde eenheid mag verder de naam Sara Lee. Het is ook deze onderneming die onder de hoedanigheid van Sara Lee op de beurs genoteerd blijft. Onder welke naam de voormalige drankenafdeling van Sara Lee verder moet, is nog niet duidelijk.


Volgens de voorzitter van de raad van bestuur is de splitsing een logisch vervolg op de eerdere verkoop van bedrijfseenheden aan Unilever en Gruppo Bimbo. Het zou de beste strategie voor lange termijngroei zijn.


De toekomst van Sara Lee België.

In België heeft Sara Lee ook een eigen productie-eenheid, waar met name de koffie van Douwe Egberts wordt geproduceerd. Sara Lee België bestond tot voor kort uit drie business units, respectievelijk Sara Lee Coffee & Tea, Sara Lee Household en Bodycare en Douwe Egberts Coffee Systems.


Na de overname verleden jaar van alle lichaamsverzorgings- en wasmiddelactiviteiten door Unilever, worden door Sara Lee België echter enkel nog warme dranken aangeboden. Voor de overname bestond het portfolio van Sara Lee  in ons land eveneens uit de merken Sanex, Zwitsal en Ambi-pur. De vandaag overblijvende merken van Sara Lee België zijn Douwe Egberts, Senseo, Jacqmotte en Pickwick.


De Belgische eenheid van Sara Lee zal dus integraal overgaan naar het nieuwe bedrijf dat de drankenproductie en -distributie voor zijn rekening neemt.

Merkenfabrikant Sara Lee splitst zijn bedrijf in twee aparte eenheden. Voortaan gaan de vleesverwerkingdivisie en de drankenafdeling afzonderlijk verder. De beslissing kwam er na enkele biedingen tot overname, die de raad van bestuur echter steeds onvoldoende achtte.


Geen vogel voor de poes.

Het lot van Sara Lee – bij ons vooral bekend van koffiemerk Douwe Egberts – was al langer onduidelijk. Op 25 september 2009 stemde Sara Lee toe op een bod van Unilever om diens afdeling voor lichaamsverzorgingsproducten en detergenten over te nemen.


In een poging om de organisatie verder te stroomlijnen, verkocht Sara Lee ook zijn Amerikaanse bakkerijafdeling aan het Mexicaanse Gruppo Bimbo. Recent stelde de merkenfabrikant stelde zich opnieuw open voor overname, dit maal voor het gehele bedrijf.


Een aantal investeerders sprong meteen op de boot, maar afgelopen donderdag besloot de raad van bestuur van de multinational dat geen enkel bod aan de hoge vraagprijs voldeed. Het bedrijf wilde met een bod onder de 12,8 miljard dollar geen voldoening nemen.


De splitsing van Sara Lee.

Daarom opteert de raad er uiteindelijk voor de miljardenorganisatie op te splitsen in twee kleinere entiteiten. Één divisie zal zich voornamelijk op dranken, meer bepaald koffie- en theeproducten, toespitsen, evenals de internationale activiteiten van Sara Lee incorporeren. De andere entiteit zal de Noord-Amerikaanse activiteiten van Sara Lee op het vlak van vleesverwerking bevatten.


Laatstgenoemde eenheid mag verder de naam Sara Lee. Het is ook deze onderneming die onder de hoedanigheid van Sara Lee op de beurs genoteerd blijft. Onder welke naam de voormalige drankenafdeling van Sara Lee verder moet, is nog niet duidelijk.


Volgens de voorzitter van de raad van bestuur is de splitsing een logisch vervolg op de eerdere verkoop van bedrijfseenheden aan Unilever en Gruppo Bimbo. Het zou de beste strategie voor lange termijngroei zijn.


De toekomst van Sara Lee België.

In België heeft Sara Lee ook een eigen productie-eenheid, waar met name de koffie van Douwe Egberts wordt geproduceerd. Sara Lee België bestond tot voor kort uit drie business units, respectievelijk Sara Lee Coffee & Tea, Sara Lee Household en Bodycare en Douwe Egberts Coffee Systems.


Na de overname verleden jaar van alle lichaamsverzorgings- en wasmiddelactiviteiten door Unilever, worden door Sara Lee België echter enkel nog warme dranken aangeboden. Voor de overname bestond het portfolio van Sara Lee  in ons land eveneens uit de merken Sanex, Zwitsal en Ambi-pur. De vandaag overblijvende merken van Sara Lee België zijn Douwe Egberts, Senseo, Jacqmotte en Pickwick.


De Belgische eenheid van Sara Lee zal dus integraal overgaan naar het nieuwe bedrijf dat de drankenproductie en -distributie voor zijn rekening neemt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.