WHO zet rood vlees op lijst kankerverwekkende stoffen

WHO zet rood vlees op lijst kankerverwekkende stoffen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft rood vlees en verwerkte vleeswaren op de lijst van kankerverwekkende stoffen gezet. Volgens de organisatie kan 50 gram verwerkte vleeswaren per dag eten de kans op darmkanker met liefst 18% verhogen.

Evenwichtig dieet

Met verwerkt vlees bedoelt de WHO vlees dat bewerkt is om langer houdbaar te blijven, zoals worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees. Die komen nu op de lijst van schadelijkste producten te staan, samen met arsenicum, mosterdgas en tabaksrook. Ook rood vlees wordt als kankerverwekkend gezien, maar in mindere mate: consumptie van meer dan 500 gram per week wordt alleszins wel afgeraden, besliste de WHO op basis van 800 studies over het verband tussen kanker en vleesconsumptie.

 

De WHO wijst er wel op dat vlees ook positieve gevolgen heeft voor de gezondheid, als mogelijke bron van zink, ijzer en vitamine B12. De kans op nadelige gevolgen van het eten van rood vlees en verwerkt vlees stijgt naarmate er meer van wordt gegeten. Het WHO spreekt dan ook vooral van een evenwichtig dieet.

Tags: