Louis Vuitton krijgt ongelijk in klacht tegen My Other Bag | RetailDetail

Louis Vuitton krijgt ongelijk in klacht tegen My Other Bag

Louis Vuitton krijgt ongelijk in klacht tegen My Other Bag

Het Franse luxemerk Louis Vuitton kreeg van een Amerikaanse rechter ongelijk in een zaak die het had aangespannen tegen My Other Bag. Die Amerikaanse tassenmaker had het aangedurfd het paradepaardje van LVMH te parodiëren.

Parodie vormt geen inbreuk op handelsmerk

U hebt ze wellicht ooit al gezien, de zelfklevers op de achterruit van een Mini of een 2PK'tje met het opschrift "My other car is a Rolls Royce". Het Amerikaanse My Other Bag doet eigenlijk iets soortgelijks met zijn 'totebags': het verwijst in zijn ontwerpen naar grote merken, zij het met een ferme knipoog. Maar bij Louis Vuitton zagen ze daar blijkbaar de grap niet van in: het concern trok in de VS naar de rechter om een inbreuk op zijn handelsmerk door My Other Bag aan te klagen.

 

Helaas voor de Fransen had de Amerikaanse rechter meer gevoel voor humor: hij ziet de tassen van My Other Bag als een parodie, die de rechten van het luxemerk niet met de voeten treedt maar integendeel juist het onderscheidende karakter van een Louis Vuitton-handtas in de verf zet.

 

"Overwinning voor alle creatievelingen"

Bij My Other Bag zijn ze uiteraard in de wolken met de uitspraak: "Deze overwinning is niet alleen belangrijk voor ons, maar voor alle creatievelingen die een statement willen maken. De parodie is één van de oudste en meest geliefde manieren om in onze cultuur sociale, economische en politieke kwesties aan te kaarten", zegt CEO Tara Martin in een persbericht.

 

Al zien ze dat bij Louis Vuitton uiteraard totaal anders: "My Other Bag creëert met deze tassen verwarring, alsof deze ontwerpen met onze toestemming en onze steun werden gemaakt." Als het de Fransen een troost kan zijn, ook Hermès, Prada en Chanel - om slechts die drie bij naam te noemen - hebben een My Other Bag-versie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Donatella Versace zweert bont af

15/03/2018

Het Italiaanse modemerk Versace stopt met het gebruik van bont. Ontwerpster Donatella Versace wil geen dieren meer doden voor mode, zegt ze in een interview met The Economist.

FNG wil terugkeren naar België

15/03/2018

De Belgisch-Nederlandse modegroep FNG wil zijn statutaire zetel weer van Nederland naar België verplaatsen. Ook plant de groep achter Brantano, Claudia Sträter en Miss Etam zich op de beurs in Brussel te laten noteren.

"Beste jaar ooit" voor Deens schoenenmerk Ecco

14/03/2018

Ecco kijkt terug op 2017 als zijn beste financiële jaar ooit. Het Deense schoenenmerk, bekend om zijn 'volg-de-voet'-filosofie, overtrof met een groei van 8% de eigen verwachtingen.

Adidas sluit 2017 sterk af

14/03/2018

Het Duitse sportmerk Adidas heeft 2017 afgesloten met een omzetstijging van 16% bij gelijke wisselkoersen. Daarbij groeide de winst met bijna een derde. Voor 2018 verwacht Adidas opnieuw een groei van ongeveer 10%.

Back to top