LVMH-topman wil weg uit Frankrijk

LVMH-topman wil weg uit Frankrijk

Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk en topman bij Louis Vuitton Moët Hennessy, wil zich in België vestigen. Reden is het voornemen van de Franse socialistische president Francois Hollande om een nieuwe belasting door te voeren voor de rijkste inwoners van het land.

Belasting op superrijken

Arnault laat weten dat hij zijn belasting gewoon zal blijven betalen in Frankrijk, al betwijfelen analisten niet dat zijn intenties, waarover de internationale media het afgelopen weekeinde uitgebreid berichtten, alles te maken hebben met de bekendmaking dat president Hollande doorgaat met zijn plan een nieuwe belasting voor de superrijken in te voeren. Die nieuwe belasting van 75% moet gaan gelden voor inkomens hoger dan 1 miljoen euro per jaar en wordt dan het hoogste belastingtarief in de Westerse wereld.

 

Dubbele nationaliteit

Volgens de Belgische wet moet iemand minstens drie jaar in het land hebben gewoond alvorens de nationaliteit te kunnen aannemen. De Belgische nationaliteit wordt ook verleend aan mensen die kunnen aantonen dat ze een diepgaande connectie hebben met België. Als Arnaults verzoek wordt ingewilligd, heeft hij een dubbele nationaliteit en mag hij zelf kiezen in welk land hij inkomstenbelasting betaalt.

 

Eerder al speelde dezelfde zaak bij de bekende Franse entertainer/zanger Johnny Hallyday, die nog een belastingschuld van 9 miljoen euro heeft uitstaan bij de Franse fiscus. De inmiddels bejaarde rocker Hallyday is een zoon van de Belg Leon Smet, maar heeft de Franse nationaliteit. Ondanks het feit dat zijn vader een Belg was, is zijn verzoek om Belg te tot op heden niet ingewilligd.

 

Louis Vuitton Moët Hennesy (LVMH) is het grootste retailbedrijf in luxegoederen ter wereld.

Tags: