Mode- en designcentrum MAD Brussels moet Dansaertstraat nieuw leven inblazen

Mode- en designcentrum MAD Brussels moet Dansaertstraat nieuw leven inblazen

Binnenkort opent in de Dansaertstraat in Brussel het mode- en designcentrum MAD. Heel wat zelfstandige uitbaters van modewinkels hopen dat het centrum het hippe imago van de straat opnieuw een boost kan geven.

Ontwerpers trekken weg

De Dansaertstraat was immers lange tijd de ‘place to be’ voor hippe ontwerpers en onafhankelijke modewinkels: op een bepaald moment hadden maar liefst twintig Belgische ontwerpers er een eigen winkel. De laatste jaren is dat aantal echter sterk gedaald en ook een aantal grotere ketens besloten de Dansaertstraat achter zich te laten. Andere ketens, die wel interesse hebben in een nieuw filiaal in de straat, zijn dan weer niet even graag gezien.

 

Zo wil het Zweedse COS, onderdeel van de H&M Group, al een tijdje een winkel openen in de straat, maar dat stuit op heel wat protest van de lokale handelaars. Zij vrezen dat de komst van de modeketen de huurprijzen de hoogte in zal jagen en dat de Dansaertstraat zo een kleine versie van de Nieuwstraat zal worden.

 

“Nieuwe stroom bezoekers”

Daarom wordt nu de hoop gevestigd op de komst van MAD Brussels, dat de straat weer hip moet maken en opnieuw jonge ontwerpers moet aantrekken. “Het gebouw is magnifiek en de expo’s en workshops die er zullen plaatsvinden, zullen zeker een nieuwe stroom bezoekers en creatievelingen naar de buurt loodsen”, klinkt het bij de handelaars.

 

Toch klinken er niet enkel positieve geluiden. De handelaars zijn verrast dat het centrum zo groot is geworden en zo’n groot budget heeft gekregen. Volgens hen is er ook te weinig geluisterd naar de sector. Het uiteindelijke effect van het centrum zal vanaf 20 april te zien zijn, wanneer het de deuren opent met onder andere de expo Occupation: Designer.

Tags: