Modeketens houden beter stand dan boetieks

Modeketens houden beter stand dan boetieks

Net als de zelfstandige kledingboetieks voelen ook de ketens de nefaste invloed van het warme weer op de verkoop. Maar al bij al hielden ze beter stand dan de kleinhandel, zo leert een rondvraag van zakenkrant De Tijd.

Status-quo tot lichte groei

Terwijl de zelfstandige modeboetieks steen en been klagen - volgens NSZ en Mode Unie hangt nog meer dan 40% van de wintercollectie in de rekken (normaal is dat 20 tot 30%) en daalde de omzet de voorbije maanden met circa 6% - lijken de grotere ketens minder last te hebben van het veel te warme weer voor de tijd van het jaar.

 

"We hebben een stabiel najaar beleefd. Er was een zeer lichte groei", zegt Bart Claes van JBC in de zakenkrant. "De verkoop zit op schema", wat betekent dat 65 tot 70% van de collectie verkocht zal zijn voor de solden. Al is 2015 zeker geen topjaar: "In de afgelopen jaren tekenden we forse groei op. Nu zijn we stabiel. Nieuwe spelers, zoals de goedkope keten Primark, zetten druk op de markt."

 

"Bij de kledinggroep FNG (Claudia Sträter, CKS, Fred & Ginger) staan de cijfers op plus", zegt CEO Dieter Penninckx. "De voor ons minder belangrijke maand november was minder, maar we hebben er een goede, belangrijke maand december op zitten. We zijn voorzichtig geweest met kleding te bestellen. Toen we zagen dat jassen minder verkochten, hebben we er geen meer bijbesteld."

 

Schoenen Torfs zag de voorbije twee maanden geen groei: "We hebben zo'n 50 tot 60% van onze collectie verkocht. Normaal moet dat 62 tot 63% zijn", zegt CEO Wouter Torfs. Toch zal de schoenenketen het jaar met groeicijfers afsluiten: "Met onze webshop en nieuwe winkels erbij denken we dit jaar met 5 à 6% te groeien. De zomer begon vroeg en dat heeft ons deugd gedaan."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Primark ziet groei vertragen

18/01/2018

In het eerste kwartaal van het boekjaar is de omzet bij de Ierse modeketen Primark bij constante wisselkoersen met 7% gestegen, inclusief wisselkoerseffecten was dat zelfs met 9%. Dat is wel lager dan wat analisten verwacht hadden.

Winst blijft net onder verwachtingen bij Zalando

17/01/2018

De Duitse modewebshop Zalando is het voorbije boekjaar met bijna een kwart gegroeid, terwijl ook de bedrijfswinst met bijna 5% steeg. Dat laatste was wel net onder de verwachtingen van Zalando zelf.

Yoox Net-a-Porter haalt recordomzet in 2017

16/01/2018

Online retailer Yoox Net-a-Porter (YNAP) heeft in 2017 een recordomzet gehaald van meer dan 2 miljard euro. Dat is een groei van meer dan 10% ten opzichte van een jaar eerder, toen die grens net niet werd gehaald.

Hugo Boss haalt groeidoelen in 2017

16/01/2018

Het Duitse modemerk Hugo Boss heeft in 2017 zijn doelen weten te behalen, onder andere dankzij een sterke groei in het vierde kwartaal. Voor het volledige boekjaar ging de omzet voor wisselkoersen met 3% de hoogte in.

Eigenaars C&A denken aan verkoop aan Chinese investeerders

15/01/2018

De Nederlandse familie Brenninkmeijer bekijkt volgens het Duitse weekblad Der Spiegel de mogelijkheid om kledingketen C&A van de hand te doen. Daarbij komt het bedrijf mogelijk in Chinese handen.

Gucci opent restaurant en museum in Firenze

12/01/2018

Modemerk Gucci heeft in Firenze een museum en een restaurant voor vijftig personen geopend. Driesterrenchef Massimo Bottura zal daar de klanten voorzien van hoogstaande maaltijden.

Back to top