Modeketens houden beter stand dan boetieks

Modeketens houden beter stand dan boetieks

Net als de zelfstandige kledingboetieks voelen ook de ketens de nefaste invloed van het warme weer op de verkoop. Maar al bij al hielden ze beter stand dan de kleinhandel, zo leert een rondvraag van zakenkrant De Tijd.

Status-quo tot lichte groei

Terwijl de zelfstandige modeboetieks steen en been klagen - volgens NSZ en Mode Unie hangt nog meer dan 40% van de wintercollectie in de rekken (normaal is dat 20 tot 30%) en daalde de omzet de voorbije maanden met circa 6% - lijken de grotere ketens minder last te hebben van het veel te warme weer voor de tijd van het jaar.

 

"We hebben een stabiel najaar beleefd. Er was een zeer lichte groei", zegt Bart Claes van JBC in de zakenkrant. "De verkoop zit op schema", wat betekent dat 65 tot 70% van de collectie verkocht zal zijn voor de solden. Al is 2015 zeker geen topjaar: "In de afgelopen jaren tekenden we forse groei op. Nu zijn we stabiel. Nieuwe spelers, zoals de goedkope keten Primark, zetten druk op de markt."

 

"Bij de kledinggroep FNG (Claudia Sträter, CKS, Fred & Ginger) staan de cijfers op plus", zegt CEO Dieter Penninckx. "De voor ons minder belangrijke maand november was minder, maar we hebben er een goede, belangrijke maand december op zitten. We zijn voorzichtig geweest met kleding te bestellen. Toen we zagen dat jassen minder verkochten, hebben we er geen meer bijbesteld."

 

Schoenen Torfs zag de voorbije twee maanden geen groei: "We hebben zo'n 50 tot 60% van onze collectie verkocht. Normaal moet dat 62 tot 63% zijn", zegt CEO Wouter Torfs. Toch zal de schoenenketen het jaar met groeicijfers afsluiten: "Met onze webshop en nieuwe winkels erbij denken we dit jaar met 5 à 6% te groeien. De zomer begon vroeg en dat heeft ons deugd gedaan."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


JBC haalt e-commercemagazijn terug naar België

17/11/2017

JBC verhuist zijn e-commercemagazijn weer van Nederland naar België. Voortaan stockeert de Belgische kledingketen zijn kleding bij Bleckmann in Grobbendonk. Dat is een onverwachte opsteker voor de Belgische e-commercesector.

H&M-dochter Monki geeft Antwerpen Belgische primeur

17/11/2017

Vandaag is in Antwerpen de eerste Belgische vestiging van het modemerk Monki geopend. Dat maakt deel uit van de Zweedse H&M Group en heeft in Europa en Azië al ongeveer 115 winkels.

Minstens 30 jobs op de helling bij Euro Shoe Group

17/11/2017

Bij Euro Shoe Group, het schoenen- en kledingconcern achter Bristol en Avance, verdwijnen ten minste dertig jobs. “De sanering zou gebeuren zonder naakte ontslagen”, zegt de 'nieuwe' topman Philippe Vanaudenhove.

Clouds of Fashion: van modeblog tot heuse retailonderneming

16/11/2017

Als jonge blogger een eigen retailonderneming uit de grond stampen, faut le faire. Laurentine Van Landeghem heeft zelfs haar studies stopgezet om zich te focussen op haar Clouds of Fashion. Op de RetailDetail Night vertelt ze haar verhaal. 

Lubach: “Eerlijke kleding is een kwestie van prioriteiten”

15/11/2017

Sinds de ramp bij Rana Plaza klinkt binnen de kledingindustrie de roep naar transparantie rond de productie van kleding, maar zondag bewees Arjen Lubach in Zondag met Lubach dat die transparantie er nog niet helemaal is.

Modeketen Canada Goose opent eerste Europese winkel

14/11/2017

De Canadese modeketen Canada Goose heeft in Londen zijn eerste Europese winkel geopend. De kleding van het merk is al langer te vinden in Europa, maar voorheen was dat enkel het geval bij multimerkenwinkels.

Back to top