Plus size fashion blijft domein van specialisten | RetailDetail

Plus size fashion blijft domein van specialisten

Plus size fashion blijft domein van specialisten
Paprika

Met de opkomende zwaarlijvigheid is 'plussizemode' - excusez le mot - een groeimarkt die ruimte biedt aan specialisten. Generieke moderetailers worstelen met de doelgroep en maatvoering.

Grotere maten

De plussizemarkt (maat 44 en hoger) kwam op in de negentiger jaren. De Nederlandse krant NRC signaleerde in 1998 de opkomst van de grotere maat, waarbij vooral Wehkamp garen spinde. Ook bekende modemerken als Miss Etam, C&A en Kreymborg richtten zich op deze markt, waarbij sommige ketens de grotere maten apart zetten in de winkel. 

 

De opkomst van de grotere maten liep vanzelfsprekend parallel met een zwaarlijvigere bevolking, een gevolg van verkeerde eetpatronen en te weinig lichaamsbeweging. “In Nederland, België en Duitsland schommelt het aantal vrouwen met een maat 46 of meer tussen de 11 en 14%”, aldus Lies Bossink van Exelle, een producent van grotere dameskleding. In het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt de plussizemarkt 12,4% van alle aankopen, goed voor vijf miljard Britse pond per jaar.

 

Mama & papa-sites

Deze markt wordt voor een deel afgedekt door de specialisten: retailers die zich off- en online specifiek richten op grotere maten. Bekende namen zijn het Duitse Ulla Popken, het Britse Asos en het Belgische Paprika. Laatstgenoemde timmert in Europa fors aan de weg (waarover later meer): het bedrijf - nog maar drie jaar op de markt - ziet daarbij ruimte voor een verdere expansie. Getuige de dekkingsgraad op de thuismarkt (een tachtigtal winkels) moet dat tot het rijk der mogelijkheden behoren. Naast de Bene-markt opereert de keten nu al in Noord-Frankrijk en Duitsland.

 

Ulla Popken, een van de grondleggers van plussizemode, is een van de grootste moderetailers in Duitsland met een omzet van een slordige 300 miljoen euro. Alhoewel deze omzet de laatste jaren stagneert, laat de onderneming wel zien dat plussize harde euro's oplevert. Los van de grotere spelers zijn er meer dan zestig online mama-en-papawinkels die een deel van de taart af willen snijden. Sommige richten zich daarbij op hyperniches, zoals retro-(onder)kleding voor grotere maten.

 

Politiek correcte maatvoering

Gezien de opkomende zwaarlijvigheid lijkt plus size een ideale markt, maar dat is niet het geval: 'plus size' is allesbehalve een gemakkelijke markt. Bossink kan er een lied over zingen: “Obesitas komt meer voor onder consumenten met een lagere opleiding en bijbehorende sociale status. Dat houdt in dat zij een lager besteedbaar inkomen hebben, wat vanzelfsprekend gevolgen heeft voor de prijsstelling en retailmarges in plussize. Bovendien komen de grotere plussizeconsumenten minder graag in een fysieke winkel of een aparte plussize-afdeling in een warenhuis. Liever bestellen zij hun kleding online.” 

 

Grotere retailers willen liever niet geassocieerd worden met de grotere maten. Het is met name deze schaamte die heeft geleid tot een politiek correcte move van de grotere retailers, namelijk het bannen van de grote maten. Bossink: “Daarnaast is een deel van het aanbod opgegaan in een algehele maatverschuiving, waarbij modemerken de kleding structureel kleiner labelen. Hierdoor lijkt het alsof de kleinere plussize niet meer bestaat, maar dat doet het wel degelijk.”

 

Snelle expansie van Paprika

Een retailer als H&M heeft dat letterlijk genomen en in haar grootste vestiging in New York alle plussizekleding verwijderd om plaats te maken voor andere spullen. Toegegeven, H&M heeft nog steeds een aparte online-shop voor de grotere maten. Volgens GfK lopen deze retailers gevaar om plussize-omzet te verliezen, omdat consumenten prijs stellen op persoonlijk advies in de winkel. Het lijkt een paradox: consumenten willen persoonlijk, deskundig advies, maar neigen naar online shoppen omdat het in de anonimiteit gebeurt. 

 

Dat geldt ook voor de eerder vermelde keten Paprika, de Belgische keten die ook actief is in de buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland. “We openen medio oktober onze 23ste winkel in Nederland”, aldus CEO Vincent Rousseau tegen RetailDetail. In België heeft de keten al meer dan tachtig outlets. “Fysieke winkels zijn belangrijk om onze klanten te inspireren en te adviseren. We zetten onze vestigingen ook in in combinatie met online: klanten kunnen in de winkel online bestellen of bestelde goederen retourneren.”

 

Middensegment

Gezien de gestage uitbreiding van Paprika in bovengenoemde markten mag aangenomen worden dat de keten die gespecialiseerd is in de maten van 44 tot en met 54 stevig doorgroeit. Volgens Rousseau profiteert de keten van haar positionering in het middensegment.

 

“De Primarks van deze wereld zijn de onderkant, Marina Rinaldi bestrijkt het topsegment. Wij zitten met Paprika in het middensegment, waarbij we ons met modieuze, kleurige kleding onderscheiden. Een belangrijke usp is dat we, op verzoek, de kleding aan kunnen passen aan persoonlijke wensen van onze klanten. Doordat we hen regelmatig bevragen, blijven we dicht op de markt en kunnen we snel meeveren. Zo hebben we vorige zomer een badmodelijn geïntroduceerd en hebben we onlangs nachtmode en home wear gelanceerd. Kortom, we voorzien een verdere groei, onder andere door een uitbreiding naar andere textielsegmenten.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuwe CEO van Esprit komt van New Look

21/03/2018

Modeketen Esprit krijgt een nieuwe CEO: Jose Manuel Martínez verlaat het bedrijf en geeft de fakkel door aan Anders Kristiansen. De voormalige topman van New Look moet Esprit in een nieuwe groeifase brengen, met vooral ambitieuze plannen in China.

Supertrash nu toch failliet

21/03/2018

Het Nederlandse modebedrijf Supertrash, opgericht door ontwerpster Olcay Gulsen, heeft dan toch het faillissement aangevraagd. Een jaar geleden leek het nog dat het bedrijf gered was dankzij een nieuwe groep investeerders.

Dior ruilt Belgisch creatief directeur in voor Brit

19/03/2018

De Belg Kris Van Assche was elf jaar lang creatief directeur van Dior Homme, maar verlaat nu het modehuis om nieuwe uitdagingen aan te gaan. In zijn plaats komt Brits ontwerper Kim Jones.

Koffermerk Rimowa zet alle dealercontracten stop

19/03/2018

Het koffermerk Rimowa, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft alle dealercontracten stopgezet. Het gaat binnenkort een volledig nieuwe procedure opstarten, waarbij slechts een deel van de dealers opnieuw een contract krijgt.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Back to top