Schoenenparadijs Coccodrillo doet de deuren dicht

Foto: Coccodrillo

De Antwerpse avant-garde schoenenwinkel Coccodrillo sluit na 36 jaar de deuren. De kortingscultuur en veranderend koopgedrag hebben de winkel de das om gedaan, al speelden een verhuis en wegenwerken mogelijk ook een rol.

 

Budget verlegd naar kunst en vrije tijd

"De modewereld is al enkele jaren fors aan het veranderen door massale overproductie en een radicale shift in de aankoop van luxegoederen", laat medezaakvoerder Geert Bruloot weten in een verklaring. "Een doorgedreven kortingscultuur en koopjes het hele jaar door zorgen ervoor dat consumenten een deel van hun budget verleggen naar kunst en vrije tijd, wat uiteindelijk de leefbaarheid van onze multi-brandboetiek uitgedoofd heeft."

 

In 1983 zag Coccodrillo het daglicht in de Schutterhofstraat in Antwerpen. Oprichters Geert Bruloot en Eddy Michiels boden er al snel een forum aan opkomende modeontwerpers, die later zouden uitgroeien tot grote namen, zoals Martin Margiela en Raf Simons. De multimerkenboetiek werkte samen met Antwerpse Zes en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten: sinds 1998 werd jaarlijks een Coccodrillo-award uitgereikt aan schoenenontwerpers van de modeacademie. In 2016 organiseerde Bruloot ook mee een tentoonstelling in het MoMu, waarvoor het duo bovendien zelf een collectie hoeden en schoenen schonk.

 

In 2017 verhuisde de winkel naar een nieuwe locatie van 250 m² in de Arenbergstraat, die werd ingericht door Glenn Sestig. Door wegenwerken daar heeft het project nooit zijn potentieel kunnen bereiken, klinkt het. "We zullen Coccodrillo erg missen, maar we besloten de volgende stap te zetten en we kijken alvast uit naar nieuwe projecten binnen en rondom de wereld van creativiteit", aldus nog Bruloot. Het duo wil de horizonten verruimen en werkt al aan volgende stappen in de richting van kunst, design, multimedia en "creatieve manieren van leven". 

 

COCCODRILLO OCT 18_graded-HD 720p from Koen Meekels on Vimeo.