Scotch & Soda lijdt verlies ondanks hogere omzet

Scotch & Soda lijdt verlies ondanks hogere omzet

De Nederlandse modeketen Scotch & Soda heeft in het voorbije boekjaar een lichte omzetgroei gekend, vooral dankzij de opening van nieuwe winkels. Eenmalige kosten zorgden er echter voor dat er wel verlies werd geleden.

Sterke stijging retailomzet

In het boekjaar 2016/2017 steeg de omzet met 3% naar 335,6 miljoen euro. Dat was vooral te danken aan de opening van negentien nieuwe winkels in Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Er kwamen ook 23 franchisefilialen bij, waardoor er wereldwijd nu 101 vestigingen van Scotch & Soda zijn. De retailomzet steeg zo met 22,1% naar 90,7 miljoen euro, online groeide de omzet met 7,3% naar 41,1 miljoen euro.

 

Ondanks de hogere omzet leed de keten toch een verlies van 5,4 miljoen euro, terwijl er een jaar eerder nog een winst was van 1,1 miljoen euro. Dat verlies was vooral te wijten aan herstructureringskosten en grote investeringen in marketing. Een kostenbesparingsprogramma leverde dan weer 7,9 miljoen euro op. Dit jaar wil Scotch & Soda nog eens 11,6 miljoen euro besparen.

 

Groothandel in eigen handen

Scotch & Soda wist ook de dalende trend binnen de groothandelstak om te keren. Sinds vorig jaar heeft het bedrijf die tak terug volledig in handen. De jaaromzet kwam uit op 203,7 miljoen euro, waarmee het nog steeds de belangrijkste inkomstentak is voor het bedrijf.