Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

 

Louboutin-rood 

De rode zolen van de pumps van luxemerk Christian Louboutin behoren tot het merk, oordeelt het Europese Hof in een geschil tussen Van Haren en het Franse modehuis. Louboutin had in 2013 geëist en verkregen dat Van Haren schoenen met rode zolen uit de rekken zou halen. De Nederlandse schoenenketen ging tegen die uitspraak van de rechtbank van Den Haag en zo kwam de zaak terecht bij het EU-Hof, de hoogst mogelijke instantie. Van Haren betwistte dat Louboutin zich op het merkenrecht mocht beroepen enkel omwille van een kleur: de rode zool valt volgens de advocaten van het bedrijf niet merkrechtelijk te beschermen binnen de Europese wetgeving.

 

Toch wel, zegt het Europese Hof nu. De advocaat-generaal van het Hof had in februari nochtans geadviseerd dat kleur op zich inderdaad niet te registreren valt. Maar het Hof heeft dat advies van tafel geveegd, zegt een woordvoerder aan RTL Z. Van Haren kan geen beroep meer indienen tegen de uitspraak. Wel is het nu aan de Nederlandse rechtbank om de kwestie, geïnformeerd door de Europese uitspraak, verder te behandelen en een concrete invulling te geven.