Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet

Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet

Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet
Shutterstock

Terwijl 68% van de Vlaamse handelaars de sperperiode wil behouden, denkt slechts 35% van hun Waalse collega’s er ook zo over. Ook in Brussel is 61% vóór, blijkt uit een enquête in opdracht van economieminister Kris Peeters.

 

Onduidelijk resultaat

Het dossier rond het al dan niet afschaffen van de sperperiode in de aanloop naar de zomer- en wintersolden wordt almaar ingewikkelder. Economieminister Kris Peeters is voorstander van een afschaffing, omdat die sperperiode toch maar wordt uitgehold door koppelverkoop en fluistersolden. Zelfstandigenorganisaties zoals Unizo en NSZ pleiten er echter voor om de sperperiode te behouden, zodat ook de solden kunnen blijven bestaan. Anders, zo vrezen ze, zullen er het hele jaar door kortingen worden gegeven, wat op termijn de doodsteek betekent voor de kleinere zelfstandigen.

 

In een poging de zaak te ‘objectiveren’ bestelde Peeters een studie bij marktonderzoeksbureau Ipsos, dat 300 handelaars uit de kleding-, de schoenen- en de lederwarenbranche ondervroeg. Of de minister veel wijzer is geworden, is nog maar de vraag: 68% van de Vlaamse en 61% van de Brusselse modedetailhandelaars kanten zich tegen de afschaffing van de sperperiode, zo meldt Gazet van Antwerpen. Enkel in Wallonië is een meerderheid voor afschaffing: daar wil slechts 35% de sperperiode behouden.

 

“886 modewinkels en 3.100 banen bedreigd”

 “De gevolgen van de afschaffing van de sperperiode riskeren nochtans niet min te zijn”, waarschuwt Christine Mattheeuws van het NSZ. “Zonder sperperiode zal 8% van de Belgische modedetailhandel de deuren moeten sluiten.”

 

De zelfstandigenorganisatie sloeg even aan het rekenen: volgens de FOD Economie zijn er 11.075 kleding- en schoenenwinkels in ons land. Dat betekent 886 modedetailhandelaars die er de brui aan zouden moeten geven. Een zelfstandige kleding- of schoenenwinkel heeft gemiddeld 3,5 werknemers in dienst. In totaal zijn er dan 3.101 banen bedreigd, evenveel als bij de sluiting van een multinational. Daarnaast zegt nog eens 30% van de winkels in ernstige moeilijkheden te geraken zonder sperperiode.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerk- en outletformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De winkels, waarvan de eerste twee openden in Stockholm en Malmö, en het webplatform zijn een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Eerste Vlaamse Kiabi komt in Brugge

14/06/2018

Amper twee jaar nadat Kiabi de grens met ons land overstak, opent het Franse confectiemerk dit najaar al zijn zesde Belgische winkel. Die komt in Brugge en wordt meteen de allereerste vestiging op Vlaamse bodem.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Supertrash na nog geen twee maanden alweer doorverkocht

14/06/2018

Nog geen twee maanden nadat het failliete kledinglabel Supertrash was gekocht door een investeerdersgroep, is het geesteskind van Olcay Gulsen alweer doorverkocht. De merkrechten zijn nu in handen van Unlimited Footwear Group.

Peek & Cloppenburg sluit in Wijnegem Shopping Center

14/06/2018

Multimerkketen Peek & Cloppenburg sluit op 14 juli haar vestiging in Wijnegem Shopping Center: alle veertig medewerkers verliezen hun job. De winkel op de Antwerpse Meir blijft als laatste Belgische vestiging open.