Vlaamse overheid overweegt modefonds | RetailDetail

Vlaamse overheid overweegt modefonds

Vlaamse overheid overweegt modefonds

De Vlaamse overheid denkt eraan om een modefonds op te richten om de groeiambities van beloftevolle ontwerpers te ondersteunen. Nu zijn die aangewezen op de banksector, maar die komt na het falen van enkele mode-iconen niet snel meer met leningen over de brug.

Belgische modetop flink uitgedund

De voorbije maanden en jaren legden heel wat modebedrijven de boeken neer: zo werd Nissim, het bedrijf achter het merk Oliver Strelli, failliet verklaard, onderging de modewinkel van ontwerper Walter Van Beirendonck hetzelfde lot en diende ook de Brusselse hoedenmaker Christophe Coppens de boeken neer te leggen.

 

Het bedrijf van Veronique Branquinho vroeg dan weer de vereffening aan, terwijl ook Gerald Watelet en Luc.Duchene het niet konden bolwerken.

 

Creativiteit genoeg, maar middelen tekort

De Vlaamse overheid overweegt daarom nu een modefonds op te richten om de sector te ondersteunen, zo schrijft De Tijd. Ze heeft daartoe een haalbaarheidsstudie besteld, die deze zomer moet worden afgerond.

 

De argumentatie luidt dat creativiteit er voldoende is, maar de financiële draagkracht het al eens laat afweten. Het nieuwe initiatief zou dan ook bijkomende middelen moeten vrijmaken voor de sector. De inspiratie wordt deels gehaald bij het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat de Vlaamse film de voorbije jaren een forse impuls gaf.

 

Vandaag steunt de Vlaamse overheid al via het Flanders Fashion Institute, dat jaarlijks 650.000 euro aan belastinggeld krijgt toegeschoven, en via Cultuurinvest, een afdeling van de Participatiemaatschappij Vlaanderen die de voorbije jaren al in negen modebedrijven een participatie nam.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Hoe Brantano een volwaardige moderetailer wordt

22/02/2018

FNG gaat Brantano uitbouwen tot een sterk uithangbord voor merkenmode en -schoenen, en ambieert zo de eerste keuze te zijn voor een breed publiek. De retailer wil de markt dekken met drie complementaire winkelformules en een nieuw online platform.

Jack & Jones opent vijf winkels volgens nieuw concept

22/02/2018

Modeketen Jack & Jones opent dit voorjaar vijf winkels volgens een nieuw winkelconcept, vandaag is de primeur al voor het Westland Shopping Center in Anderlecht. Ook in maart en april staan er openingen gepland.

Maken Chinese gevangenen kleren voor H&M en C&A?

20/02/2018

De Britse ex-journalist Peter Humphrey beticht C&A en H&M van dwangarbeid. Met eigen ogen zou hij gezien hebben hoe gevangenen in Shanghai moesten werken voor Westerse ketens. De retailers onderzoeken de zaak.

Chanel neemt aandeel in online retailer Farfetch

19/02/2018

Het Franse modemerk Chanel heeft een minderheidsaandeel genomen in het Britse Farfetch. Chanel wil de kennis van de online retailer gebruiken om zelf meer digitale innovaties te ontwikkelen voor de eigen klanten.

Monoprix wil webshop Sarenza overnemen

19/02/2018

Winkelketen Monoprix, onderdeel van de Franse Groupe Casino, heeft gesprekken opgestart rond een overname van online schoenverkoper Sarenza. Sarenza is een van de belangrijkste online merken in Frankrijk.

Zalando breidt samenwerking met Duitse retailers uit

16/02/2018

Zalando heeft de samenwerking met fysieke retailers in Duitsland verder uitgebreid. Schoenwinkels konden al bestellingen versturen via Zalando en nu is dat ook het geval voor winkels die kleding verkopen.

Back to top