Carrefour Koksijde is hyper-geconnecteerd | RetailDetail

Carrefour Koksijde is hyper-geconnecteerd

Carrefour Koksijde is hyper-geconnecteerd

Het was in Mons (Bergen – Les Grands Prés) al te beleven, maar in Vlaanderen nog niet: de hypermarkt voor de toekomst, zoals Carrefour die ziet. De nieuwe winkel in de West-Vlaamse kustgemeente Koksijde zet zwaar in op digitalisering en beleving.

 

Lang verwacht

De locatie is dezelfde gebleven: aan de Strandlaan richting De Panne, vlakbij de McDonald's en de Brico. De oriëntatie is anders – niet meer parallel met de Strandlaan, maar er 90 graden dwars op. Het oude gebouw is volledig gesloopt en de bijbehorende parking is afgegraven.

 

Alles is dus nagelnieuw en Carrefour heeft in de nieuwbouw voluit zijn ding kunnen doen. "Dit is een modelproject voor de verdere uitrol van ons hypermarktconcept," argumenteert woordvoerder Baptiste Van Outryve.


In de heel ruime omgeving is geen enkele winkel te vinden met een hypermarktprofiel. Met 4300 m² en zo'n 200 parkeerplaatsen is Koksijde weliswaar kleiner dan Mons (12.000 m²), maar dik 1000 m² groter dan de oude hypermarkt.

 

"In de aanloop naar de heropening hebben we van 650 mensen allerlei vragen gekregen. Dat hebben we nog nooit meegemaakt," zegt pr-verantwoordelijke Vera Vermeeren. "De mensen hier hebben hun Carrefour echt gemist en de anticipatie is echt wel groot."

 

Digitale verkopers

Wie nog maar enkele stappen ver de winkel in is, staat al meteen voor een interactief scherm, waar hij alle gangbare kortingsbonnen terugvindt en kan afdrukken. Een plattegrond van de winkel geeft aan waar alle afdelingen liggen, en helpt je tot op productniveau te vinden wat je zoekt.

 

"Met de digitale technologie focussen we meer dan ooit op service," verklaart regionaal directeur Joost Gernay, die de Hypermarkten Carrefour in de regio Vlaanderen en Antwerpen (11 van de 22 Vlaamse hypers) onder zijn hoede heeft.


In totaal staan er een dertigtal schermen verspreid in de winkel. Zo'n 'digitale verkoper' helpt je bij je keuze, of het nu in de boeken- en dvd-afdeling is, bij de smartphones of bij kleding. In dat laatste geval betreft het een 'mobile mirror' die je toelaat om jezelf te bewonderen in virtuele versies van een gekozen outfit en foto's via sociale media naar anderen door te sturen.

 

"In multimedia en huishoudelektro herbergen we hier merken die je vroeger in de supermarkt niet vond, gewoon omdat ze onze kwalitatieve uitstalling waarderen."

 

De lat ligt hoog

Naast het enorm brede assortiment en de scherpe promoties noteren we als troeven voor de winkelende klant verder: expliciete en doeltreffende signalisatie, afdelingen als 'shop-in-the-shop' met elk een eigen look & feel, lage meubels en rekken...

 

"Iemand van 1,70 meter kan overal tot bij het derde product in de shelf, ook op het hoogste schap," licht winkeldirecteur Bruno Delahaye toe. "Een mooi voorbeeld is het bierrayon: overzichtelijk, korte gangen, lage rekken, een mooi afgebakende zone, een aparte beleving."


Hét paradepaardje bij uitstek is echter de zeer uitgebreide versmarkt – met sushibar, slagerij, kaasstand en bakkerij – waar producten vers worden verwerkt. De klant ziet de werknemers bezig in het atelier. Grote panelen geven didactische informatie en megafoto's scheppen sfeer. In elke afdeling is zowel bediening als vers voorverpakt voorzien. De vis komt recht van de veiling.

 

Een digitale display suggereert recepten en reikt ingrediënten aan. Lokale producten en een ruim gezondheidsassortiment staan apart in de kijker.

 

Nog enkele realia

De Carrefour Hypermarkt in Koksijde is 7/7 dagen open, meestal van 8 tot 20 uur (op vrijdag tot 21 uur, op zondag tot 18 uur). Er is een drive op de parking, waar klanten na afspraak hun bestelling kunnen ophalen en ter plaatse kunnen afrekenen.

 

Bij de bouw van de nieuwe hypermarkt ging extra aandacht naar het ecologische aspect: 45% minder energieverbruik, CO²-uitstoot verminderd met 85%, verwarming/airco en opwekking warm water via energierecuperatie, gebruik van regenwater voor sanitaire installaties...

Fotogalerij

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Alexander De Croo vraagt retailers om de digitale revolutie vorm te geven

02/11/2017

Vicepremier Alexander De Croo roept op om de digitale revolutie niet te zien als iets dat ons overkomt. “Uiteindelijk komt het neer op de creativiteit en de ambitie van de retailsector. De creativiteit hebben we, de ambitie moeten we soms een duwtje in de rug geven.”

Zo zien studenten de toekomst van de supermarkt

27/04/2017

Digitale diensten maken een bezoek aan de supermarkt efficiënter, gebruiksvriendelijker en inspirerender, als je het aan jongeren vraagt. Supermarkten laten ook veel kansen liggen op sociale media, vinden ze.

Wat na de digitalisering? Vier grote trends

24/04/2017

De digitale disruptie heeft meer gevolgen dan alleen de digitalisering van de retailsector. Veel meer, meent Annick Lemaylleux, VP Global Retail Market bij Atos. Op het RetailDetail Congress maakt ze ons wegwijs in de grootste trends.

 

“Winkelen moet gestript worden van alle waardeloze momenten”

20/03/2017

De keuze waar retailers vandaag voor staan, is simpel: ofwel versnel je de winkelervaring ofwel vertraag je ze. Dat stelt Cate Trotter, trendhoofd bij Insider Trends, en een van de key-note sprekers op het RetailDetail Congress van 27 april.

Hans van Tellingen (Strabo): “Veel Nederlandse ketens hebben lopen suffen”

08/11/2016

“De claims dat 20% van de bestedingen al online gebeuren, zijn een bewuste rekenfout”, zegt de Nederlander Hans van Tellingen, directeur-eigenaar van Strabo. In zijn boek #WatNouEindeVanWinkels ontkracht hij de mythe over de dood van de fysieke winkels met een aantal krasse uitspraken.