Habitat komt met twee nieuwe winkelconcepten | RetailDetail

Habitat komt met twee nieuwe winkelconcepten

Habitat komt met twee nieuwe winkelconcepten

Design-woonketen Habitat komt na een zware periode weer boven water. De Franse eigenaar van de keten die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, gaat zelfs twee nieuwe winkelconcepten uitrollen en werkt aan internationale expansie.

Habitat Pure & Habitat Bedding

De Franse eigenaar Cafom heeft grootse plannen met het merk: in september van dit jaar moet de eerste van een reeks Habitat Pure-vestigingen openen in Parijs. Het gaat om kleinere winkels, zo'n 80 m² groot, die een 400-tal decoratieve spullen zullen aanbieden. Het concept, dat al is uitgetest in een 'klassieke' Habitat, zal later worden uitgerold in winkelcentra.

 

In 2015 wil Habitat vervolgens een keten opstarten van slaapwinkels, Habitat Bedding: winkels van zo'n 200 à 300 m² groot, met een eigen aanbod aan slaapkamermeubilair en beddengoed onder Habitat-huismerk. Topman Hervé Giaoui droomt zelfs al luidop van een keten van heuse Habitat Hotels, volledig ingericht met het eigen productgamma.

 

Groeien via franchise

Cafom, onder meer franchisehouder voor de Franse meubelketen BUT, wil eerst enkele winkels in eigen beheer uitbaten, alvorens de concepten via franchise in de markt te zetten. De groep, 26 winkels telt in Frankrijk en nog één in Monaco, zet volop in op franchise om te groeien. Zo komen er bij onze zuiderburen dit en volgende jaar al minstens zes vestigingen bij.

 

De groep gaat ook de internationale expansietoer op: half maart tekende Cafom een masterfranchisecontract met een partner uit Singapore, die Habitat geleidelijk aan in 15 landen in Azië zal uitrollen. Singapore, Indonesië, Taiwan en Brunei krijgen nog dit jaar een eerste vestiging.

 

Of en, zo ja, wanneer de nieuwe concepten naar ons land komen, is nog niet bekend. "Dit is vooralsnog een Frans initiatief, maar we volgen het met belangstelling op", klinkt het bij ERBA Holding, dat de drie Belgische en de enige Luxemburgse Habitat in franchise uitbaat.

 

"Leeggezogen" door IKEA

Habitat, dat in 1964 werd opgericht door de Brit Terence Conran, beleefde zijn topperiode rond 1980, maar vanaf dan ging het bergaf met de Britse keten en veranderde de groep meer dan eens van eigenaar: van Storehouse (Conrad Shop, Richard Shops) in de jaren 1980 over de familie-Kamprad (van IKEA, jawel!) in 1992 tot het Amerikaanse investeringsfonds Hilco in 2009.

 

In september 2011 kocht het Franse Cafom Habitat voor 25 miljoen euro. "Voor dat bedrag kochten we van Hilco de Habitat-winkels over op het Europese vasteland, alsook de rechten op de 30.000 tekeningen en alle archieven", klinkt het.

 

Habitat sleepte op dat moment voor 21 miljoen euro schulden mee. Volgens topman Hervé Giaoui vooral een gevolg van het indirect "leegzuigen" van het merk door de familie Kamprad. "Veel bestsellers van Habitat zijn gewoon gekopieerd in de IKEA-catalogus, maar dat was perfect legaal omdat de Zweden de rechten hadden gekocht. Maar dat maakte het wel onmogelijk om dat design nog onder Habitat-naam te verkopen."

 

Intussen heeft Cafom zijn huiswerk gemaakt en kan het merk aan zijn comeback beginnen. Daar zal in Frankrijk niet naast te kijken zijn: dezer dagen pakt Habitat uit met een heuse mediacampagne van twee miljoen euro, volledig opgebouwd rond enkele 'iconische designobjecten' waar de groep mee groot is geworden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Flamant in handen van Besix

25/05/2018

Interieurspecialist Flamant, met vijf winkels in België en één in Parijs, wordt overgenomen door bouwgroep Besix. Voormalig Brantano-topman Kurt Moons wordt CEO en moet het bedrijf een doorstart bezorgen.

Sterke cijfers en nieuwe CEO voor Maisons du Monde

07/05/2018

Na een stevig eerste kwartaal zet meubel- en decoratieketen Maisons du Monde zijn groeiverhaal verder met een nieuwe CEO en de overname van de Amerikaanse sectorgenoot Modani.

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Vijfde meer winst voor Kwantum

03/05/2018

Kwantum, de grootste woondiscounter van de Lage Landen, heeft 2017 afgesloten met een flinke omzet- en winstgroei. De omzet ging 7% de hoogte in, de winst kreeg er zelfs 20% bij.

Beter Bed lijdt onder Duits gifschandaal

02/05/2018

De Beter Bed Holding zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met 4% dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast Duitsland, waar een gifschandaal de cijfers blijft drukken, daalt de omzet ook in Zwitserland en Spanje.

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde