Habitat komt met twee nieuwe winkelconcepten

Habitat komt met twee nieuwe winkelconcepten

Design-woonketen Habitat komt na een zware periode weer boven water. De Franse eigenaar van de keten die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, gaat zelfs twee nieuwe winkelconcepten uitrollen en werkt aan internationale expansie.

Habitat Pure & Habitat Bedding

De Franse eigenaar Cafom heeft grootse plannen met het merk: in september van dit jaar moet de eerste van een reeks Habitat Pure-vestigingen openen in Parijs. Het gaat om kleinere winkels, zo'n 80 m² groot, die een 400-tal decoratieve spullen zullen aanbieden. Het concept, dat al is uitgetest in een 'klassieke' Habitat, zal later worden uitgerold in winkelcentra.

 

In 2015 wil Habitat vervolgens een keten opstarten van slaapwinkels, Habitat Bedding: winkels van zo'n 200 à 300 m² groot, met een eigen aanbod aan slaapkamermeubilair en beddengoed onder Habitat-huismerk. Topman Hervé Giaoui droomt zelfs al luidop van een keten van heuse Habitat Hotels, volledig ingericht met het eigen productgamma.

 

Groeien via franchise

Cafom, onder meer franchisehouder voor de Franse meubelketen BUT, wil eerst enkele winkels in eigen beheer uitbaten, alvorens de concepten via franchise in de markt te zetten. De groep, 26 winkels telt in Frankrijk en nog één in Monaco, zet volop in op franchise om te groeien. Zo komen er bij onze zuiderburen dit en volgende jaar al minstens zes vestigingen bij.

 

De groep gaat ook de internationale expansietoer op: half maart tekende Cafom een masterfranchisecontract met een partner uit Singapore, die Habitat geleidelijk aan in 15 landen in Azië zal uitrollen. Singapore, Indonesië, Taiwan en Brunei krijgen nog dit jaar een eerste vestiging.

 

Of en, zo ja, wanneer de nieuwe concepten naar ons land komen, is nog niet bekend. "Dit is vooralsnog een Frans initiatief, maar we volgen het met belangstelling op", klinkt het bij ERBA Holding, dat de drie Belgische en de enige Luxemburgse Habitat in franchise uitbaat.

 

"Leeggezogen" door IKEA

Habitat, dat in 1964 werd opgericht door de Brit Terence Conran, beleefde zijn topperiode rond 1980, maar vanaf dan ging het bergaf met de Britse keten en veranderde de groep meer dan eens van eigenaar: van Storehouse (Conrad Shop, Richard Shops) in de jaren 1980 over de familie-Kamprad (van IKEA, jawel!) in 1992 tot het Amerikaanse investeringsfonds Hilco in 2009.

 

In september 2011 kocht het Franse Cafom Habitat voor 25 miljoen euro. "Voor dat bedrag kochten we van Hilco de Habitat-winkels over op het Europese vasteland, alsook de rechten op de 30.000 tekeningen en alle archieven", klinkt het.

 

Habitat sleepte op dat moment voor 21 miljoen euro schulden mee. Volgens topman Hervé Giaoui vooral een gevolg van het indirect "leegzuigen" van het merk door de familie Kamprad. "Veel bestsellers van Habitat zijn gewoon gekopieerd in de IKEA-catalogus, maar dat was perfect legaal omdat de Zweden de rechten hadden gekocht. Maar dat maakte het wel onmogelijk om dat design nog onder Habitat-naam te verkopen."

 

Intussen heeft Cafom zijn huiswerk gemaakt en kan het merk aan zijn comeback beginnen. Daar zal in Frankrijk niet naast te kijken zijn: dezer dagen pakt Habitat uit met een heuse mediacampagne van twee miljoen euro, volledig opgebouwd rond enkele 'iconische designobjecten' waar de groep mee groot is geworden.

Tags: