Habitat komt met twee nieuwe winkelconcepten

Habitat komt met twee nieuwe winkelconcepten

Design-woonketen Habitat komt na een zware periode weer boven water. De Franse eigenaar van de keten die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, gaat zelfs twee nieuwe winkelconcepten uitrollen en werkt aan internationale expansie.

Habitat Pure & Habitat Bedding

De Franse eigenaar Cafom heeft grootse plannen met het merk: in september van dit jaar moet de eerste van een reeks Habitat Pure-vestigingen openen in Parijs. Het gaat om kleinere winkels, zo'n 80 m² groot, die een 400-tal decoratieve spullen zullen aanbieden. Het concept, dat al is uitgetest in een 'klassieke' Habitat, zal later worden uitgerold in winkelcentra.

 

In 2015 wil Habitat vervolgens een keten opstarten van slaapwinkels, Habitat Bedding: winkels van zo'n 200 à 300 m² groot, met een eigen aanbod aan slaapkamermeubilair en beddengoed onder Habitat-huismerk. Topman Hervé Giaoui droomt zelfs al luidop van een keten van heuse Habitat Hotels, volledig ingericht met het eigen productgamma.

 

Groeien via franchise

Cafom, onder meer franchisehouder voor de Franse meubelketen BUT, wil eerst enkele winkels in eigen beheer uitbaten, alvorens de concepten via franchise in de markt te zetten. De groep, 26 winkels telt in Frankrijk en nog één in Monaco, zet volop in op franchise om te groeien. Zo komen er bij onze zuiderburen dit en volgende jaar al minstens zes vestigingen bij.

 

De groep gaat ook de internationale expansietoer op: half maart tekende Cafom een masterfranchisecontract met een partner uit Singapore, die Habitat geleidelijk aan in 15 landen in Azië zal uitrollen. Singapore, Indonesië, Taiwan en Brunei krijgen nog dit jaar een eerste vestiging.

 

Of en, zo ja, wanneer de nieuwe concepten naar ons land komen, is nog niet bekend. "Dit is vooralsnog een Frans initiatief, maar we volgen het met belangstelling op", klinkt het bij ERBA Holding, dat de drie Belgische en de enige Luxemburgse Habitat in franchise uitbaat.

 

"Leeggezogen" door IKEA

Habitat, dat in 1964 werd opgericht door de Brit Terence Conran, beleefde zijn topperiode rond 1980, maar vanaf dan ging het bergaf met de Britse keten en veranderde de groep meer dan eens van eigenaar: van Storehouse (Conrad Shop, Richard Shops) in de jaren 1980 over de familie-Kamprad (van IKEA, jawel!) in 1992 tot het Amerikaanse investeringsfonds Hilco in 2009.

 

In september 2011 kocht het Franse Cafom Habitat voor 25 miljoen euro. "Voor dat bedrag kochten we van Hilco de Habitat-winkels over op het Europese vasteland, alsook de rechten op de 30.000 tekeningen en alle archieven", klinkt het.

 

Habitat sleepte op dat moment voor 21 miljoen euro schulden mee. Volgens topman Hervé Giaoui vooral een gevolg van het indirect "leegzuigen" van het merk door de familie Kamprad. "Veel bestsellers van Habitat zijn gewoon gekopieerd in de IKEA-catalogus, maar dat was perfect legaal omdat de Zweden de rechten hadden gekocht. Maar dat maakte het wel onmogelijk om dat design nog onder Habitat-naam te verkopen."

 

Intussen heeft Cafom zijn huiswerk gemaakt en kan het merk aan zijn comeback beginnen. Daar zal in Frankrijk niet naast te kijken zijn: dezer dagen pakt Habitat uit met een heuse mediacampagne van twee miljoen euro, volledig opgebouwd rond enkele 'iconische designobjecten' waar de groep mee groot is geworden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Opnieuw recordcijfers voor JYSK

01/12/2017

Het Deense JYSK heeft in het boekjaar 2016-2017 opnieuw recordcijfers opgetekend, met een omzet van 3,36 miljard euro. Wereldwijd beschikt de woonketen inmiddels over meer dan 2.500 filialen.

Ikea opent in 2019 twee Belgische hotels

01/12/2017

De Zweedse meubelketen Ikea gaat in 2019 hotels openen in Antwerpen en Gent. De hotelketen Moxy, die in samenwerking met Marriott is opgezet, is ook al te vinden in New York, Parijs, Tokio, Chicago en Londen.

Ikea wil investeren in meer stadswinkels

29/11/2017

Vanaf 2019 wil Ikea ook in stadscentra aanwezig zijn met kleinere winkels, die vooral mensen zonder auto moeten aantrekken. De Zweedse meubelgigant hoopt daarmee in te spelen op de snel oprukkende verstedelijking en digitalisering.

CASA rolt webshop verder uit

24/11/2017

Interieurwinkelketen CASA gaat verder met het uitrollen van zijn nieuwe webshops met ‘click & collect'. Eerder dit jaar werd het concept ingevoerd in België, Frankrijk en Luxemburg; nu is het de beurt aan Zwitserland, Spanje en Portugal.

Conforama lanceert nieuwe Maison Dépôt in Rijsel

23/11/2017

In de buurt van Rijsel stelt het Franse Conforama de jongste telg in de familie voor: Maison Dépôt. Met een scherp geprijsde mix van meubilair, decoratie en elektrotoestellen hoopt de nieuwe koopjesexpert ook Belgische dagjesmensen aan te trekken.

Nieuwe CEO Leen Bakker komt van bij Beter Bed

23/11/2017

Debbie Klein, tot nog toe algemeen directeur van Beter Bed Benelux, wordt op 1 februari de nieuwe CEO van Leen Bakker. Ze volgt er Rob van Noordt op, die sinds 2015 bij de retailer aan de slag was en eerder deze maand zijn vertrek aankondigde.

Back to top