Ikea geeft textieloverschotten tweede leven

Ikea geeft textieloverschotten tweede leven

Ikea geeft textieloverschotten tweede leven

Ikea en De Kringwinkel Ateljee Gent hebben de handen in elkaar geslagen voor een collectie accessoires op basis van textieloverschotten. De collectie is gemaakt door mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt, met steun van de stad Gent.

Textieloverschotten recycleren…

“Bij Ikea Gent zijn we enorm blij, en stiekem ook wel trots, dat we met ons team als eerste aan dit project konden meewerken”, zegt Barbara Verbeeck, verantwoordelijk voor de lokale marketing van de Gentse vestiging. “Het doet ons deugd dat we hebben kunnen bijdragen aan het tewerkstellingsproject van De Kringwinkel Ateljee.” Het resultaat is een collectie keukenschorten, kussenslopen, mandjes en placemats die afkomstig zijn van aflopende collecties en van showroommodellen.

 

Het hele project past in de duurzaamheidsstrategie “People & Planet Positive” van de Zweedse woonwinkelketen, waarbij de groep continu zoekt naar “manieren om meer uit minder te halen, en dat doorheen de hele toeleveringsketen: van ontwerp, over grondstoffen en transport, tot oplossingen om producten een tweede leven te geven.”

 

…en sociale tewerkstelling steunen

Geert Deruyck, woordvoerder van Ateljee Gent, was meteen te vinden voor het hele idee. “Enerzijds geven we stoffen die anders op de afvalberg belanden een nieuw leven door er nieuwe, unieke producten mee te maken. Anderzijds worden deze producten gemaakt door mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. Dankzij het Ikea-project leren onze stiksters nieuwe vaardigheden en kunnen ze werken aan hun verdere persoonlijke ontwikkeling. Op die manier vergroten hun kansen om in de toekomst een job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt.”

 

De tijdelijke collectie, die luistert naar de naam Återställa (Zweeds voor ‘herstellen’), is vanaf woensdag 17 mei te koop, uitsluitend in de Gentse vestiging. Ikea België hoopt op termijn ook in andere Belgische steden gelijkaardige microcollecties te ontwikkelen. In Nederland is Återställa overigens al sinds vorig jaar te koop.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

05/07/2018

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.

H&M breidt Home-collectie uit

03/07/2018

Modegroep H&M breidt het assortiment van H&M Home uit met onder meer meubelen en lampen. In steeds meer winkels komen ook shop-in-shops met het interieurgamma.

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.