Ikea geeft textieloverschotten tweede leven

Ikea geeft textieloverschotten tweede leven

Ikea geeft textieloverschotten tweede leven

Ikea en De Kringwinkel Ateljee Gent hebben de handen in elkaar geslagen voor een collectie accessoires op basis van textieloverschotten. De collectie is gemaakt door mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt, met steun van de stad Gent.

Textieloverschotten recycleren…

“Bij Ikea Gent zijn we enorm blij, en stiekem ook wel trots, dat we met ons team als eerste aan dit project konden meewerken”, zegt Barbara Verbeeck, verantwoordelijk voor de lokale marketing van de Gentse vestiging. “Het doet ons deugd dat we hebben kunnen bijdragen aan het tewerkstellingsproject van De Kringwinkel Ateljee.” Het resultaat is een collectie keukenschorten, kussenslopen, mandjes en placemats die afkomstig zijn van aflopende collecties en van showroommodellen.

 

Het hele project past in de duurzaamheidsstrategie “People & Planet Positive” van de Zweedse woonwinkelketen, waarbij de groep continu zoekt naar “manieren om meer uit minder te halen, en dat doorheen de hele toeleveringsketen: van ontwerp, over grondstoffen en transport, tot oplossingen om producten een tweede leven te geven.”

 

…en sociale tewerkstelling steunen

Geert Deruyck, woordvoerder van Ateljee Gent, was meteen te vinden voor het hele idee. “Enerzijds geven we stoffen die anders op de afvalberg belanden een nieuw leven door er nieuwe, unieke producten mee te maken. Anderzijds worden deze producten gemaakt door mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. Dankzij het Ikea-project leren onze stiksters nieuwe vaardigheden en kunnen ze werken aan hun verdere persoonlijke ontwikkeling. Op die manier vergroten hun kansen om in de toekomst een job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt.”

 

De tijdelijke collectie, die luistert naar de naam Återställa (Zweeds voor ‘herstellen’), is vanaf woensdag 17 mei te koop, uitsluitend in de Gentse vestiging. Ikea België hoopt op termijn ook in andere Belgische steden gelijkaardige microcollecties te ontwikkelen. In Nederland is Återställa overigens al sinds vorig jaar te koop.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Sterke cijfers en nieuwe CEO voor Maisons du Monde

07/05/2018

Na een stevig eerste kwartaal zet meubel- en decoratieketen Maisons du Monde zijn groeiverhaal verder met een nieuwe CEO en de overname van de Amerikaanse sectorgenoot Modani.

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Vijfde meer winst voor Kwantum

03/05/2018

Kwantum, de grootste woondiscounter van de Lage Landen, heeft 2017 afgesloten met een flinke omzet- en winstgroei. De omzet ging 7% de hoogte in, de winst kreeg er zelfs 20% bij.

Beter Bed lijdt onder Duits gifschandaal

02/05/2018

De Beter Bed Holding zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met 4% dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast Duitsland, waar een gifschandaal de cijfers blijft drukken, daalt de omzet ook in Zwitserland en Spanje.

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde

Jysk wil naar 100 winkels in België

23/04/2018

Het Deense Jysk opent dit jaar nog elf nieuwe woonwinkels in België, wat het totale aantal vestigingen op 17 zou brengen. Op termijn wil de woonketen, zowat de Deense tegenhanger van woongigant Ikea, een honderdtal winkels in ons land.