Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon

Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon

Woonketen Ikea heeft eindelijk toestemming gekregen om speciale tenten op te zetten in Libanon, die Syrische vluchtelingen moeten beschermen tegen het gure winterweer. De uitvoering van de hulpactie heeft echter veel voeten in de aarde gehad.

Zelfbouwpakket

De Ikea Refugee Housing Units zijn ontworpen in nauw overleg met het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR. Naar aloude Ikea-traditie gaat het ook hier om een soort van zelfbouwpakket, bestaande uit geïsoleerde platen van polymeerschuim, die op een lichtgewicht en flexibel stalen frame worden bevestigd (foto).

 

De 'huisjes', uitgerust met verlichting en verwarming op zonne-energie, staan in nauwelijks vier uur overeind. De Ikea Foundation en de UNHCR hebben drie jaar lang aan het concept getimmerd, waaronder zes maanden lobbyen om de toestemming van de Libanese regering te krijgen om deze speciale tenten op te zetten. Van de twee miljoen Syrische vluchtelingen bevindt de helft zich in Libanon, en de regering vreest dat de Syriers permanent zullen blijven wonen in hun Ikea-huisjes.

 

Het hele project kostte tot nog toe al 3,4 miljoen euro: de huisjes zitten nog in de testfase en kosten vooralsnog 5.500 euro per stuk. Na grondige tests op het terrein (in Irak, Ethiopië en nu dus ook in Libanon) is het de bedoeling om ze op grote schaal te gaan produceren, zodat de prijs per stuk kan worden teruggebracht tot minder dan 800 euro.

 

Meer comfort en privacy

In vergelijking met de klassieke vluchtelingententen, die elk half jaar aan vervanging toe zijn en nauwelijks meer inhouden dan een zeildoek boven het hoofd, heeft een zo'n Housing Unit een levensduur van drie jaar en biedt die toch net iets meer comfort en privacy.

 

En daar zat net het knelpunt voor de Libanese regering, zegt Roberta Russo, woordvoerder van UNHCR in Beiroet: "Na wat ze hebben meegemaakt met de Palestijnen, wil de regering in Beiroet zeker zijn dat de aanwezigheid van Syriërs maar tijdelijk is." Vandaag leven nog altijd ruim een half miljoen Palestijnen in Libanon, nadat het land hen in 1948 'tijdelijk' opving bij de stichting van de staat Israël.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ikea opent pop-up in Brusselse Dansaertstraat

12/01/2018

Woonwinkel Ikea heeft in het centrum van Brussel een pop-up geopend, waar klanten een aantal stukken uit de Delaktig-collectie kunnen bewonderen. In de winkel zelf kan wel niets gekocht worden.

Colora opent 60ste verfwinkel in Bree

10/01/2018

Zaterdag opent in Bree de zestigste winkel van Colora, de winkelketen van de Belgische verfproducent BOSS paints. Uitbater Kris Peter Follon was voorheen coach voor meer dan dertig filialen van de keten.

Bescheiden winst voor Mandemakers

04/01/2018

Mandemakers, de onbetwiste keukenkoning van Nederland, rapporteert na jaren van verlies eindelijk winst. In boekjaar 2016 haalde de groep een winst van ruim drie miljoen euro, op de cijfers voor 2017 is het nog even wachten.

Ikea toch niet naar Noorderlaan in Antwerpen

20/12/2017

Ikea heeft besloten om toch geen nieuwe vestiging te bouwen op de Havana-site aan de Noorderlaan in Antwerpen. De Zweedse woonketen wijst daarvoor naar de opmars van e-commerce, waardoor de winkel niet rendabel zou zijn.

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer

18/12/2017

De Europese Commissie heeft een officieel onderzoek geopend naar de belastingconstructies van de Zweedse woonketen Ikea. Die heeft een hoofdzetel in Nederland, maar laat de winsten ook circuleren naar Liechtenstein en Luxemburg.

Opnieuw recordcijfers voor JYSK

01/12/2017

Het Deense JYSK heeft in het boekjaar 2016-2017 opnieuw recordcijfers opgetekend, met een omzet van 3,36 miljard euro. Wereldwijd beschikt de woonketen inmiddels over meer dan 2.500 filialen.

Back to top