Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon | RetailDetail

Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon

Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon

Woonketen Ikea heeft eindelijk toestemming gekregen om speciale tenten op te zetten in Libanon, die Syrische vluchtelingen moeten beschermen tegen het gure winterweer. De uitvoering van de hulpactie heeft echter veel voeten in de aarde gehad.

Zelfbouwpakket

De Ikea Refugee Housing Units zijn ontworpen in nauw overleg met het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR. Naar aloude Ikea-traditie gaat het ook hier om een soort van zelfbouwpakket, bestaande uit geïsoleerde platen van polymeerschuim, die op een lichtgewicht en flexibel stalen frame worden bevestigd (foto).

 

De 'huisjes', uitgerust met verlichting en verwarming op zonne-energie, staan in nauwelijks vier uur overeind. De Ikea Foundation en de UNHCR hebben drie jaar lang aan het concept getimmerd, waaronder zes maanden lobbyen om de toestemming van de Libanese regering te krijgen om deze speciale tenten op te zetten. Van de twee miljoen Syrische vluchtelingen bevindt de helft zich in Libanon, en de regering vreest dat de Syriers permanent zullen blijven wonen in hun Ikea-huisjes.

 

Het hele project kostte tot nog toe al 3,4 miljoen euro: de huisjes zitten nog in de testfase en kosten vooralsnog 5.500 euro per stuk. Na grondige tests op het terrein (in Irak, Ethiopië en nu dus ook in Libanon) is het de bedoeling om ze op grote schaal te gaan produceren, zodat de prijs per stuk kan worden teruggebracht tot minder dan 800 euro.

 

Meer comfort en privacy

In vergelijking met de klassieke vluchtelingententen, die elk half jaar aan vervanging toe zijn en nauwelijks meer inhouden dan een zeildoek boven het hoofd, heeft een zo'n Housing Unit een levensduur van drie jaar en biedt die toch net iets meer comfort en privacy.

 

En daar zat net het knelpunt voor de Libanese regering, zegt Roberta Russo, woordvoerder van UNHCR in Beiroet: "Na wat ze hebben meegemaakt met de Palestijnen, wil de regering in Beiroet zeker zijn dat de aanwezigheid van Syriërs maar tijdelijk is." Vandaag leven nog altijd ruim een half miljoen Palestijnen in Libanon, nadat het land hen in 1948 'tijdelijk' opving bij de stichting van de staat Israël.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Oh'Green opent eerste tuinwinkel in Aarschot

13/03/2018

De Garden Center Holding, ontstaan uit de fusie van het Waalse Oh!Green, vier winkels van Walter Van Gastel en drie Intratuin-winkels, opent morgen de allereerste Oh'Green-tuinwinkel in Aarschot.

Ikea gaat “miljarden investeren” om Amazon & Co voor te blijven

08/03/2018

Ikea gaat de komende jaren miljarden investeren om “dichter bij de klant te komen” en pure players als Amazon voor te blijven. Dat zegt de kersverse financieel directeur van Ikea Group, Juvencio Maeztu.

Maisons du Monde doorbreekt het miljard en gaat voor het VK

07/03/2018

Maisons du Monde heeft in 2017 de grens van het miljard euro omzet doorbroken. De Franse woonketen blijft stevig groeien, nu ook in het Verenigd Koninkrijk, maar toch stelt het de verwachtingen voor 2018 naar beneden toe bij.

Ikea toont winkel van de toekomst

06/03/2018

Op het Mobile World Congress heeft Ikea in samenwerking met Accenture zijn winkelconcept van de toekomst gepresenteerd. Opvallend: het is een kleine binnenstadwinkel, met - uiteraard - veel technologie.

Meubelen Gaverzicht breidt uit naar Moeskroen

27/02/2018

Meubelen Gaverzicht opent op 1 maart een nieuwe vestiging in Moeskroen. Daar is al meer dan vijftien jaar een winkel te vinden van BE-Okay, het jongerenconcept van Meubelen Gaverzicht, en die krijgt nu gezelschap van de 'grote' formule.

Wissel aan de top bij Blokker Holding

22/02/2018

Abel Slippens is op 6 februari teruggetreden als voorzitter en lid van de raad van commissarissen van Blokker Holding. Hij is opgevolgd door Michiel Witteveen, die flink wat retailervaring meebrengt.

Back to top