Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon | RetailDetail

Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon

Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon

Woonketen Ikea heeft eindelijk toestemming gekregen om speciale tenten op te zetten in Libanon, die Syrische vluchtelingen moeten beschermen tegen het gure winterweer. De uitvoering van de hulpactie heeft echter veel voeten in de aarde gehad.

Zelfbouwpakket

De Ikea Refugee Housing Units zijn ontworpen in nauw overleg met het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR. Naar aloude Ikea-traditie gaat het ook hier om een soort van zelfbouwpakket, bestaande uit geïsoleerde platen van polymeerschuim, die op een lichtgewicht en flexibel stalen frame worden bevestigd (foto).

 

De 'huisjes', uitgerust met verlichting en verwarming op zonne-energie, staan in nauwelijks vier uur overeind. De Ikea Foundation en de UNHCR hebben drie jaar lang aan het concept getimmerd, waaronder zes maanden lobbyen om de toestemming van de Libanese regering te krijgen om deze speciale tenten op te zetten. Van de twee miljoen Syrische vluchtelingen bevindt de helft zich in Libanon, en de regering vreest dat de Syriers permanent zullen blijven wonen in hun Ikea-huisjes.

 

Het hele project kostte tot nog toe al 3,4 miljoen euro: de huisjes zitten nog in de testfase en kosten vooralsnog 5.500 euro per stuk. Na grondige tests op het terrein (in Irak, Ethiopië en nu dus ook in Libanon) is het de bedoeling om ze op grote schaal te gaan produceren, zodat de prijs per stuk kan worden teruggebracht tot minder dan 800 euro.

 

Meer comfort en privacy

In vergelijking met de klassieke vluchtelingententen, die elk half jaar aan vervanging toe zijn en nauwelijks meer inhouden dan een zeildoek boven het hoofd, heeft een zo'n Housing Unit een levensduur van drie jaar en biedt die toch net iets meer comfort en privacy.

 

En daar zat net het knelpunt voor de Libanese regering, zegt Roberta Russo, woordvoerder van UNHCR in Beiroet: "Na wat ze hebben meegemaakt met de Palestijnen, wil de regering in Beiroet zeker zijn dat de aanwezigheid van Syriërs maar tijdelijk is." Vandaag leven nog altijd ruim een half miljoen Palestijnen in Libanon, nadat het land hen in 1948 'tijdelijk' opving bij de stichting van de staat Israël.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop z’n groei versnellen.

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.

Casa gaat internationaal aan huis leveren

06/06/2018

Interieurketen Casa heeft een nieuwe webshop gelanceerd die klanten in heel Europa toelaat om meubilair en tuinmeubilair aan huis te laten leveren. De leveringen gebeuren vanuit een e-commercehub in Genk.

Jysk opent vijf winkels op één dag

01/06/2018

De Scandinavische interieurketen Jysk heeft op 31 mei vijf verschillende winkels geopend in vijf verschillende landen. Hongarije, Oekraïne, Roemenië, Slovakije en Zweden kregen allemaal op dezelfde dag een nieuw woonwarenhuis.

Casa opent eerste Nederlandse winkel

01/06/2018

Nederland maakt kennis met een nieuwe interieurwinkelketen: Casa opent op vrijdag 1 juni de deuren in de Utrechtse binnenstad en introduceert ook zijn webshop. De lancering betekent het startschot van een grote ombouwoperatie.

Blokker België heeft een nieuwe directeur

31/05/2018

Rob Schuyt is per 1 mei in dienst getreden als algemeen directeur van Blokker in België. Hij neemt hiermee de functie over van Bernd Bosch, met wie het contract is beëindigd.