Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon

Ikea-huisjes op weg naar Syrische vluchtelingen in Libanon

Woonketen Ikea heeft eindelijk toestemming gekregen om speciale tenten op te zetten in Libanon, die Syrische vluchtelingen moeten beschermen tegen het gure winterweer. De uitvoering van de hulpactie heeft echter veel voeten in de aarde gehad.

Zelfbouwpakket

De Ikea Refugee Housing Units zijn ontworpen in nauw overleg met het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR. Naar aloude Ikea-traditie gaat het ook hier om een soort van zelfbouwpakket, bestaande uit geïsoleerde platen van polymeerschuim, die op een lichtgewicht en flexibel stalen frame worden bevestigd (foto).

 

De 'huisjes', uitgerust met verlichting en verwarming op zonne-energie, staan in nauwelijks vier uur overeind. De Ikea Foundation en de UNHCR hebben drie jaar lang aan het concept getimmerd, waaronder zes maanden lobbyen om de toestemming van de Libanese regering te krijgen om deze speciale tenten op te zetten. Van de twee miljoen Syrische vluchtelingen bevindt de helft zich in Libanon, en de regering vreest dat de Syriers permanent zullen blijven wonen in hun Ikea-huisjes.

 

Het hele project kostte tot nog toe al 3,4 miljoen euro: de huisjes zitten nog in de testfase en kosten vooralsnog 5.500 euro per stuk. Na grondige tests op het terrein (in Irak, Ethiopië en nu dus ook in Libanon) is het de bedoeling om ze op grote schaal te gaan produceren, zodat de prijs per stuk kan worden teruggebracht tot minder dan 800 euro.

 

Meer comfort en privacy

In vergelijking met de klassieke vluchtelingententen, die elk half jaar aan vervanging toe zijn en nauwelijks meer inhouden dan een zeildoek boven het hoofd, heeft een zo'n Housing Unit een levensduur van drie jaar en biedt die toch net iets meer comfort en privacy.

 

En daar zat net het knelpunt voor de Libanese regering, zegt Roberta Russo, woordvoerder van UNHCR in Beiroet: "Na wat ze hebben meegemaakt met de Palestijnen, wil de regering in Beiroet zeker zijn dat de aanwezigheid van Syriërs maar tijdelijk is." Vandaag leven nog altijd ruim een half miljoen Palestijnen in Libanon, nadat het land hen in 1948 'tijdelijk' opving bij de stichting van de staat Israël.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Met nieuwe locatie in Antwerpen wil fonQ België veroveren

14/11/2017

Webwarenhuis fonQ heeft grote plannen voor de Belgische markt: met een vestiging in Antwerpen en de bouw van een nieuw distributiecentrum in Utrecht hoopt het Nederlandse onlinewarenhuis in België een grotere marktpositie te veroveren.

West-Vlaams Floralux opent nu ook in Limburg

14/11/2017

In het Limburgse Ham gaan twee familiebedrijven samenwerken om van het huidige tuincentrum een enorm nieuw winkelcomplex te maken. Het West-Vlaamse Floralux pompt twaalf miljoen euro in het project en creëert zo dertig nieuwe jobs.

Amazon komt nu ook met eigen meubels

08/11/2017

Amazon heeft nog maar eens een aantal eigen merken op de markt gebracht. Zo stapt de e-commercereus voor het eerst ook zelf in sportkleding en meubels.

Beter Bed Holding groeit verder, behalve in Duitsland

03/11/2017

De omzet van de Beter Bed Holding is in het derde kwartaal met 3,3% gegroeid. De beddenverkoper presteerde goed in alle markten, behalve in Duitsland waar het kampt met de gevolgen van een gifprobleem.

Algemeen directeur Leen Bakker stapt op

02/11/2017

Rob van den Noort vertrekt binnenkort als algemeen directeur bij Leen Bakker. Hij was nog maar sinds 2015 aan de slag in die functie, maar zegt dat zijn werk er opzit. Een opvolger is er momenteel nog niet.

Ikea België start met verkoop zonnepanelen

12/10/2017

Woonwarenhuisketen Ikea verkoopt voortaan ook zonnepanelen. Die zouden zo’n 6 tot 10% goedkoper zijn dan bij de gevestigde spelers op de markt. Anders dan de meubels is er van zelf monteren echter geen sprake: daarvoor werkt Ikea samen met het Britse Solarcentury.

Back to top