Ikea verliest (tijdelijk?) FSC-keurmerk voor hout | RetailDetail

Ikea verliest (tijdelijk?) FSC-keurmerk voor hout

Ikea verliest (tijdelijk?) FSC-keurmerk voor hout

De Zweedse meubelreus Ikea heeft voor zijn meubels hout gebruikt dat afwijkt van de richtlijnen van de Forest Stewardship Council (FSC). Daardoor loopt het nu het risico om het FSC-keurmerk kwijt te spelen.

FSC-keurmerk opgeschort

De Forest Stewardship Council kijkt toe op duurzaam gebruik van het houtbestand in de wereld. Volgens de FSC heeft Swedwood, een dochterbedrijf van Ikea dat verantwoordelijk is voor het kappen van hout voor de meubelen van de Zweedse gigant, ernstige fouten gemaakt bij het kappen van bomen in Rusland, waardoor het FSC-keurmerk van Ikea voorlopig opgeschort is. Er was sprake van "het kappen van 600 jaar oude bomen", maar dat ontkent Ikea.

 

Voorlopig is het nog niet bekend of Ikea het keurmerk volledig zal kwijtspelen of dat de schorsing maar tijdelijk is. Ikea heeft zelf wel al gezegd dat het de schorsing slechts als een tijdelijke maatregel aanziet. Wel gaat de Zweedse meubelreus stoppen met kappen in de Russische regio Karelië, waar de schendingen van de FSC-richtlijnen gebeurd zijn. Die regio was tot nu toe één van de grootse kapgebieden voor het bedrijf.

 

Ikea: "Nemen verantwoordelijk zeer ernstig"

Ikea heeft in een reactie te kennen gegeven dat het opschorten van het FSC-certificaat niets te maken heeft met het kappen van oude bomen, zoals in de media werd gesuggereerd, maar wel met afwijkingen in bosbeheer, handboeken en de uitrusting van medewerkers

 

"Ikea doet er ondertussen alles aan om deze afwijkingen recht te zetten en beschouwt de schorsing van de FSC-certificatie dan ook als tijdelijk. Ikea neemt de verantwoordelijkheid voor de bossen en de mensen die er werken namelijk zeer ernstig", laat communicatiemanager Steven De Smet weten aan de redactie. "Karelië is een gebied met een grote natuurwaarde, en zo beschouwen wij dit ook. 22% van de bospacht is geïdentificeerd als bos met hoge behoudswaarde en in deze zones kappen we niet."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.

Casa gaat internationaal aan huis leveren

06/06/2018

Interieurketen Casa heeft een nieuwe webshop gelanceerd die klanten in heel Europa toelaat om meubilair en tuinmeubilair aan huis te laten leveren. De leveringen gebeuren vanuit een e-commercehub in Genk.

Jysk opent vijf winkels op één dag

01/06/2018

De Scandinavische interieurketen Jysk heeft op 31 mei vijf verschillende winkels geopend in vijf verschillende landen. Hongarije, Oekraïne, Roemenië, Slovakije en Zweden kregen allemaal op dezelfde dag een nieuw woonwarenhuis.

Casa opent eerste Nederlandse winkel

01/06/2018

Nederland maakt kennis met een nieuwe interieurwinkelketen: Casa opent op vrijdag 1 juni de deuren in de Utrechtse binnenstad en introduceert ook zijn webshop. De lancering betekent het startschot van een grote ombouwoperatie.

Blokker België heeft een nieuwe directeur

31/05/2018

Rob Schuyt is per 1 mei in dienst getreden als algemeen directeur van Blokker in België. Hij neemt hiermee de functie over van Bernd Bosch, met wie het contract is beëindigd.