Ikea verliest (tijdelijk?) FSC-keurmerk voor hout

Ikea verliest (tijdelijk?) FSC-keurmerk voor hout

De Zweedse meubelreus Ikea heeft voor zijn meubels hout gebruikt dat afwijkt van de richtlijnen van de Forest Stewardship Council (FSC). Daardoor loopt het nu het risico om het FSC-keurmerk kwijt te spelen.

FSC-keurmerk opgeschort

De Forest Stewardship Council kijkt toe op duurzaam gebruik van het houtbestand in de wereld. Volgens de FSC heeft Swedwood, een dochterbedrijf van Ikea dat verantwoordelijk is voor het kappen van hout voor de meubelen van de Zweedse gigant, ernstige fouten gemaakt bij het kappen van bomen in Rusland, waardoor het FSC-keurmerk van Ikea voorlopig opgeschort is. Er was sprake van "het kappen van 600 jaar oude bomen", maar dat ontkent Ikea.

 

Voorlopig is het nog niet bekend of Ikea het keurmerk volledig zal kwijtspelen of dat de schorsing maar tijdelijk is. Ikea heeft zelf wel al gezegd dat het de schorsing slechts als een tijdelijke maatregel aanziet. Wel gaat de Zweedse meubelreus stoppen met kappen in de Russische regio Karelië, waar de schendingen van de FSC-richtlijnen gebeurd zijn. Die regio was tot nu toe één van de grootse kapgebieden voor het bedrijf.

 

Ikea: "Nemen verantwoordelijk zeer ernstig"

Ikea heeft in een reactie te kennen gegeven dat het opschorten van het FSC-certificaat niets te maken heeft met het kappen van oude bomen, zoals in de media werd gesuggereerd, maar wel met afwijkingen in bosbeheer, handboeken en de uitrusting van medewerkers

 

"Ikea doet er ondertussen alles aan om deze afwijkingen recht te zetten en beschouwt de schorsing van de FSC-certificatie dan ook als tijdelijk. Ikea neemt de verantwoordelijkheid voor de bossen en de mensen die er werken namelijk zeer ernstig", laat communicatiemanager Steven De Smet weten aan de redactie. "Karelië is een gebied met een grote natuurwaarde, en zo beschouwen wij dit ook. 22% van de bospacht is geïdentificeerd als bos met hoge behoudswaarde en in deze zones kappen we niet."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Casa keert terug naar Mortsel

22/01/2018

Winkelketen Casa opent eind deze maand een nieuwe vestiging in Mortsel, bij Antwerpen. Daar had ze eerder al een winkel, maar die verdween een tijdje geleden. Nu neemt de keten haar intrede in het oude pand van Blokker.

Ikea opent pop-up in Brusselse Dansaertstraat

12/01/2018

Woonwinkel Ikea heeft in het centrum van Brussel een pop-up geopend, waar klanten een aantal stukken uit de Delaktig-collectie kunnen bewonderen. In de winkel zelf kan wel niets gekocht worden.

Colora opent 60ste verfwinkel in Bree

10/01/2018

Zaterdag opent in Bree de zestigste winkel van Colora, de winkelketen van de Belgische verfproducent BOSS paints. Uitbater Kris Peter Follon was voorheen coach voor meer dan dertig filialen van de keten.

Bescheiden winst voor Mandemakers

04/01/2018

Mandemakers, de onbetwiste keukenkoning van Nederland, rapporteert na jaren van verlies eindelijk winst. In boekjaar 2016 haalde de groep een winst van ruim drie miljoen euro, op de cijfers voor 2017 is het nog even wachten.

Ikea toch niet naar Noorderlaan in Antwerpen

20/12/2017

Ikea heeft besloten om toch geen nieuwe vestiging te bouwen op de Havana-site aan de Noorderlaan in Antwerpen. De Zweedse woonketen wijst daarvoor naar de opmars van e-commerce, waardoor de winkel niet rendabel zou zijn.

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer

18/12/2017

De Europese Commissie heeft een officieel onderzoek geopend naar de belastingconstructies van de Zweedse woonketen Ikea. Die heeft een hoofdzetel in Nederland, maar laat de winsten ook circuleren naar Liechtenstein en Luxemburg.

Back to top