Ikea verliest (tijdelijk?) FSC-keurmerk voor hout | RetailDetail

Ikea verliest (tijdelijk?) FSC-keurmerk voor hout

Ikea verliest (tijdelijk?) FSC-keurmerk voor hout

De Zweedse meubelreus Ikea heeft voor zijn meubels hout gebruikt dat afwijkt van de richtlijnen van de Forest Stewardship Council (FSC). Daardoor loopt het nu het risico om het FSC-keurmerk kwijt te spelen.

FSC-keurmerk opgeschort

De Forest Stewardship Council kijkt toe op duurzaam gebruik van het houtbestand in de wereld. Volgens de FSC heeft Swedwood, een dochterbedrijf van Ikea dat verantwoordelijk is voor het kappen van hout voor de meubelen van de Zweedse gigant, ernstige fouten gemaakt bij het kappen van bomen in Rusland, waardoor het FSC-keurmerk van Ikea voorlopig opgeschort is. Er was sprake van "het kappen van 600 jaar oude bomen", maar dat ontkent Ikea.

 

Voorlopig is het nog niet bekend of Ikea het keurmerk volledig zal kwijtspelen of dat de schorsing maar tijdelijk is. Ikea heeft zelf wel al gezegd dat het de schorsing slechts als een tijdelijke maatregel aanziet. Wel gaat de Zweedse meubelreus stoppen met kappen in de Russische regio Karelië, waar de schendingen van de FSC-richtlijnen gebeurd zijn. Die regio was tot nu toe één van de grootse kapgebieden voor het bedrijf.

 

Ikea: "Nemen verantwoordelijk zeer ernstig"

Ikea heeft in een reactie te kennen gegeven dat het opschorten van het FSC-certificaat niets te maken heeft met het kappen van oude bomen, zoals in de media werd gesuggereerd, maar wel met afwijkingen in bosbeheer, handboeken en de uitrusting van medewerkers

 

"Ikea doet er ondertussen alles aan om deze afwijkingen recht te zetten en beschouwt de schorsing van de FSC-certificatie dan ook als tijdelijk. Ikea neemt de verantwoordelijkheid voor de bossen en de mensen die er werken namelijk zeer ernstig", laat communicatiemanager Steven De Smet weten aan de redactie. "Karelië is een gebied met een grote natuurwaarde, en zo beschouwen wij dit ook. 22% van de bospacht is geïdentificeerd als bos met hoge behoudswaarde en in deze zones kappen we niet."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Oh'Green opent eerste tuinwinkel in Aarschot

13/03/2018

De Garden Center Holding, ontstaan uit de fusie van het Waalse Oh!Green, vier winkels van Walter Van Gastel en drie Intratuin-winkels, opent morgen de allereerste Oh'Green-tuinwinkel in Aarschot.

Ikea gaat “miljarden investeren” om Amazon & Co voor te blijven

08/03/2018

Ikea gaat de komende jaren miljarden investeren om “dichter bij de klant te komen” en pure players als Amazon voor te blijven. Dat zegt de kersverse financieel directeur van Ikea Group, Juvencio Maeztu.

Maisons du Monde doorbreekt het miljard en gaat voor het VK

07/03/2018

Maisons du Monde heeft in 2017 de grens van het miljard euro omzet doorbroken. De Franse woonketen blijft stevig groeien, nu ook in het Verenigd Koninkrijk, maar toch stelt het de verwachtingen voor 2018 naar beneden toe bij.

Ikea toont winkel van de toekomst

06/03/2018

Op het Mobile World Congress heeft Ikea in samenwerking met Accenture zijn winkelconcept van de toekomst gepresenteerd. Opvallend: het is een kleine binnenstadwinkel, met - uiteraard - veel technologie.

Meubelen Gaverzicht breidt uit naar Moeskroen

27/02/2018

Meubelen Gaverzicht opent op 1 maart een nieuwe vestiging in Moeskroen. Daar is al meer dan vijftien jaar een winkel te vinden van BE-Okay, het jongerenconcept van Meubelen Gaverzicht, en die krijgt nu gezelschap van de 'grote' formule.

Wissel aan de top bij Blokker Holding

22/02/2018

Abel Slippens is op 6 februari teruggetreden als voorzitter en lid van de raad van commissarissen van Blokker Holding. Hij is opgevolgd door Michiel Witteveen, die flink wat retailervaring meebrengt.

Back to top