Vernieuwde Antwerpse Ikea opent woensdag de deuren

Vernieuwde Antwerpse Ikea opent woensdag de deuren

De Zweedse meubelgigant Ikea opent morgen de vernieuwde Antwerpse vestiging aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. Op alle vlakken zet de keten zo een stap vooruit: het nieuwe gebouw is groter, klantvriendelijker en duurzamer, beweert Ikea alvast zelf.

Indrukwekkende groei

De cijfers ogen alvast indrukwekkend: dankzij de aanbouw van een extra verdieping is de totale oppervlakte van Ikea Wilrijk gestegen van 22.000 naar 34.000 m². Klanten worden na het binnenkomen ook meteen naar die eerste verdieping geleid, waar ze inspiratie kunnen opdoen aan de hand van een bijna verdubbeld aantal (56) volledig ingerichte interieurs.

 

De ruimte voor zelfbediening werd bijna drie keer groter (en de rekken hoger), zodat de artikels er nu bijna altijd in voldoende voorraad zullen zijn. Ook het restaurant (van 350 naar 650 plaatsen) en de kassaruimte (van 28 naar 42) zijn enorm uitgebreid, net als de parking (dankzij een ondergrondse verdieping van 670 naar 1320 plaatsen).

 

Gebruiksvriendelijker dan voordien

Het nieuwe gebouw is volgens Ikea niet alleen veel groter, maar ook veel gebruiksvriendelijker. Klanten moeten niet meer naar een extern depot voor hun pakketten, maar vinden in principe alles in de vergrote zelfbediening. Daarnaast is er na de renovatie veel aandacht gegaan naar het uitgestippelde parcours tussen de uitgestalde interieurs – en zijn er ook meer verkorte doorgangen voor haastige klanten.

 

De personeelsleden profiteren hier ook van: er zijn niet alleen 50 jobs bijgekomen, maar ook de werkplaatsen zelf zijn grondig gemoderniseerd. Zowel klanten, personeelsleden als buurtbewoners profiteren ten slotte van de nieuwe indeling van het terrein, die het verkeer van en naar de A12 vlotter moet maken – en het sluipverkeer naar de achterliggende wijken moet tegenhouden.

 

Duurzaamheid troef?

Intussen probeert Ikea zijn imago ook duurzamer te maken in de nieuwe vestiging, die voor 30% in haar eigen energie moet voorzien. Daartoe heeft de keten 2.700 zonnepanelen op het dak laten zetten en heeft de nieuwe Ikea Wilrijk een eigen warmte-krachtkoppelingsinstallatie. Die energie wordt deels ter beschikking gesteld van de klanten: de parking, die met zeer zuinige led-verlichting wordt verlicht, zal vijf oplaadpunten voor elektrische wagens tellen.

 

Ook binnen probeert Ikea duurzaamheid te promoten: zo hangen bij de interieurs tips voor zuiniger energieverbruik. Met zijn regenwateropvang, die de sanitaire installaties van water voorziet, probeert Ikea ook zelf het goede voorbeeld te geven. In navolging van Ikea Nederland plant de Belgische tak dit jaar ook zijn allereerste Duurzaamheidsrapport. Daarin zouden ook de lokale initiatieven komen die Ikea steunt, zoals vzw Het Huis, dat kinderen helpt na een vechtscheiding.

 

Uitbreiding na uitbreiding

Bij de opening in 1985 was de toen amper 14.000 m² grote vestiging in Wilrijk de derde Ikea van België, na de Brabantse vestigingen in Ternat en Zaventem. In 1999 en 2000 werd de vestiging al eens behoorlijk vergroot, maar al een paar jaar later bleek die uitbreiding onvoldoende voor het groeiende succes.

 

Nu de nieuwe vestiging bijna klaar is, kan Ikea zijn aandacht richten op de andere kant van Antwerpen. De keten zoekt immers naar een locatie in de buurt van het Sportpaleis of de Noorderlaan, om ook de Noorderkempen vlot te kunnen bedienen. Ook in het Henegouwse Bergen komt hoogstwaarschijnlijk een nieuwe Ikea, terwijl Limburgers volgens hun lokale tv-station binnen een aantal jaar in Hasselt terecht zouden kunnen.

 

Met zijn zes vestigingen en 2.500 medewerkers behaalde Ikea België vorig jaar een omzet van 647 miljoen euro. Wereldwijd brachten de 287 vestigingen de keten in 2011 een omzet van 24,7 miljard euro op.

Tags: