Winst en omzet 3% hoger bij IKEA Group | RetailDetail

Winst en omzet 3% hoger bij IKEA Group

Winst en omzet 3% hoger bij IKEA Group

De Zweedse woonwinkelgroep IKEA zag in zijn voorbije boekjaar zowel de omzet als de winst met 3,1% groeien. De sterkste groei kwam op naam van China, Rusland en de Verenigde Staten. In Europa ziet IKEA "tekenen van herstel".

27,9 miljard euro omzet

De IKEA Group heeft in zijn boekjaar 2013 (dat op 31 augustus werd afgesloten) de winst zien stijgen tot 3,3 miljard euro en zijn omzet zien groeien tot 27,9 miljard euro. Inclusief de huuropbrengsten van de winkelcentra die de IKEA Group exploiteert, klokt de totale omzet af op 28,5 miljard euro. Dat meldt de Zweedse woonwinkelketen in zijn zopas verschenen Jaaroverzicht.

 

"We zien dat de consumentenbestedingen in veel landen toenemen", zegt voorzitter en CEO Peter Agnefjäll van de IKEA Group. "Er is nog steeds sprake van een uitdagende economische situatie, maar positieve signalen dienen zich ook aan. Belangrijke markten zoals de VS doen weer helemaal mee en ook in Europa zien we tekenen van herstel. Zelfs in de Zuid-Europese landen zien we een toename van de aankoopbereidheid onder consumenten."

 

Groter marktaandeel

In vrijwel alle markten wist de IKEA Group naar eigen zeggen haar aandeel te vergroten. Duitsland, de VS, Frankrijk, Rusland en Zweden zijn de grootste markten.

 

"Deze omzetgroei laat zien dat 'waar voor je geld' steeds belangrijker wordt", aldus nog Peter Agnefjäll, die daarbij specifiek verwijst naar het succes van duurzame producten: "Vorig jaar kochten de consumenten alleen al 22 miljoen van onze led-producten, waarmee ze fors besparen op energieverbruik en -kosten."

 

IKEA opende vorig boekjaar vijf nieuwe winkels: twee in China (Ningbo en Sjanghai) en telkens een in Spanje (Barcelona), Zweden (Uddevalla) en Canada (Winnipeg).

 

"Blijven groeien"

De IKEA-CEO bevestigt nogmaals dat de groep vasthoudt aan haar ambitieuze groeiplannen - een omzet van 50 miljard euro in 2020, ook al was daar recent enige verwarring rond ontstaan.

 

"Onze ogen blijven gericht op de lange termijn", benadrukt Agnefjäll. "Daarnaast blijven we constant bezig met het ontwikkelen van betere producten tegen een lagere prijs. Het verbeteren van de klantbeleving in onze winkels blijft een prioriteit, net zoals een ruimere toegankelijkheid. Dat laatste realiseren we met de verbreding van ons dienstenaanbod, e-commerce en uitbreiding van de fysieke winkels."

 

"Dankzij onze solide financiële basis en eigendomsstructuur kunnen we op evenwichtige en duurzame wijze verder groeien", aldus nog de CEO van IKEA.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Wissel aan de top bij Blokker Holding

22/02/2018

Abel Slippens is op 6 februari teruggetreden als voorzitter en lid van de raad van commissarissen van Blokker Holding. Hij is opgevolgd door Michiel Witteveen, die flink wat retailervaring meebrengt.

Ikea denkt ook aan veganistische klanten

19/02/2018

Het Zweedse Ikea gaat nu ook veganistische producten maken: de primeur is voor de Veggie Dog, een veganistische versie van de hotdog. Het is wel nog wachten tot de zomer voor de hotdog ook hier te koop zal zijn.

Ikea levert vanaf vandaag aan huis

08/02/2018

Vanaf vandaag levert Ikea ook in België online bestellingen thuis af. Ikea België volgt zo het voorbeeld van onder andere Duitsland. De webshop levert 120 nieuwe banen op, en dat aantal moet binnenkort nog fors groeien.

Auping misleidde consument rond diervriendelijke dons

07/02/2018

Volgens de Nederlandse Reclame Code Commissie heeft beddenfabrikant Auping een misleidend beeld gecreëerd rond de diervriendelijkheid van de gebruikte dons. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights, die het probleem aankaartte, reageert tevreden.

Ikea schrapt West-Vlaamse vestigingen van de planning

06/02/2018

De Zweedse woonketen Ikea heeft besloten om alle plannen voor een nieuwe vestiging in West-Vlaanderen de vuilnisbak in te kieperen. Normaal kwam er een woonwinkel in Wevelgem en er werd ook gesproken over Kortrijk.

Oh'Green steekt taalgrens over en opent in Aarschot

02/02/2018

Een jaar na de fusie met de tuincentra van Hubo opent de Waalse tuinketen Oh'Green voor het eerst een vestiging ten Noorden van de taalgrens. De winkel in Aarschot vervangt de huidige Intratuin.

Back to top