Britten noemen Roeselare bij inspirerendste winkelsteden ter wereld

Britten noemen Roeselare bij inspirerendste winkelsteden ter wereld
Shutterstock

Niet Brugge, Antwerpen of Gent, maar wel Roeselare prijkt in een Britse lijst van inspirerendste winkelsteden ter wereld. De West-Vlamingen charmeerden retailexperts met hun doordachte mix van shoppinginitiatieven.

 

"Roeselare is een modelwinkelstad"

Vijf jaar na zijn vorige rapport komt de Britse retailgoeroe Bill Grimsey begin juni opnieuw met een ranking van de inspirerendste winkelsteden ter wereld. Op de lijst zal ook een Belgische stad te vinden zijn: niet Antwerpen of Gent, maar wel Roeselare is volgens de Britse retailexperts een 'modelstad' op het vlak van winkelen. 

 

"Roeselare legt in deze moeilijke tijden voor winkelsteden heel wat durf en creativiteit aan de dag om van het stadscentrum een aantrekkelijk winkelparadijs te maken," vindt Grimsey, die vorig jaar al zijn oog liet vallen op de West-Vlaamse centrumstad: "Er wordt geïnvesteerd in nieuwe technologieën, levendige stadspleinen, shop&go-parkings, ... ook het vernieuwde wielermuseum en de state-of-the-art bibiliotheek als ontmoetingsplek voegen heel wat toe aan de winkelervaring."

 

Aanpak op alle fronten

Toch is er ook in Roeselare nog werk aan de winkel volgens het rapport: net als andere steden kampt de stad met leegstand, al looft Grimsey de aanpak waarmee Roeselare het probleem aanpakt en investeert in samenhangende initiatieven. "De experten erkennen terecht dat een goed winkelbeleid maar mogelijk is als er ook aandacht gaat naar mobiliteit, ruimtelijke ordening en evenementen," bevestigt burgemeester Kris Declerq, die alvast erg opgetogen is met de erkenning.

 

Het Grimsey-rapport verscheen voor de eerste keer in 2013 en maakte toen een aantal aanbevelingen om van voornamelijk kleinere centrumsteden aantrekkelijke winkelpolen te maken. Vijf jaar na datum komt het panel van retailexperts met Grimsey Review 2, dat de belangrijkste veranderingen optekent en opnieuw de 'modelwinkelstad' van de toekomst schetst. Het rapport verschijnt begin juni van dit jaar.