Roeselare bij inspirerendste winkelsteden ter wereld | RetailDetail

Britten noemen Roeselare bij inspirerendste winkelsteden ter wereld

Britten noemen Roeselare bij inspirerendste winkelsteden ter wereld
Shutterstock

Niet Brugge, Antwerpen of Gent, maar wel Roeselare prijkt in een Britse lijst van inspirerendste winkelsteden ter wereld. De West-Vlamingen charmeerden retailexperts met hun doordachte mix van shoppinginitiatieven.

 

"Roeselare is een modelwinkelstad"

Vijf jaar na zijn vorige rapport komt de Britse retailgoeroe Bill Grimsey begin juni opnieuw met een ranking van de inspirerendste winkelsteden ter wereld. Op de lijst zal ook een Belgische stad te vinden zijn: niet Antwerpen of Gent, maar wel Roeselare is volgens de Britse retailexperts een 'modelstad' op het vlak van winkelen. 

 

"Roeselare legt in deze moeilijke tijden voor winkelsteden heel wat durf en creativiteit aan de dag om van het stadscentrum een aantrekkelijk winkelparadijs te maken," vindt Grimsey, die vorig jaar al zijn oog liet vallen op de West-Vlaamse centrumstad: "Er wordt geïnvesteerd in nieuwe technologieën, levendige stadspleinen, shop&go-parkings, ... ook het vernieuwde wielermuseum en de state-of-the-art bibiliotheek als ontmoetingsplek voegen heel wat toe aan de winkelervaring."

 

Aanpak op alle fronten

Toch is er ook in Roeselare nog werk aan de winkel volgens het rapport: net als andere steden kampt de stad met leegstand, al looft Grimsey de aanpak waarmee Roeselare het probleem aanpakt en investeert in samenhangende initiatieven. "De experten erkennen terecht dat een goed winkelbeleid maar mogelijk is als er ook aandacht gaat naar mobiliteit, ruimtelijke ordening en evenementen," bevestigt burgemeester Kris Declerq, die alvast erg opgetogen is met de erkenning.

 

Het Grimsey-rapport verscheen voor de eerste keer in 2013 en maakte toen een aantal aanbevelingen om van voornamelijk kleinere centrumsteden aantrekkelijke winkelpolen te maken. Vijf jaar na datum komt het panel van retailexperts met Grimsey Review 2, dat de belangrijkste veranderingen optekent en opnieuw de 'modelwinkelstad' van de toekomst schetst. Het rapport verschijnt begin juni van dit jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzetten – maar ook prijzen – stijgen weer voor fysieke winkels

25/05/2018

Er ligt weer groei in het verschiet voor de winkels: GfK voorspelt dat de fysieke winkels in Europa 2,1 procent meer omzet zullen draaien in 2018. Het afgelopen jaar groeide hun omzet al met 1,8 procent.

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.