Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes | RetailDetail

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes
Shutterstock

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

 

Overaanbod

In het centrum van Brugge zijn er al een flink aantal chocolade- en souvenirwinkeltjes, die zich specifiek richten op de vele toeristen die de stad elk jaar ontvangt. In navolging van Amsterdam klinkt er in Brugge nu het geluid om een stop te zetten op die wildgroei. “In Amsterdam is er een overaanbod aan Nutella- en kaaswinkels”, zegt kandidaat-burgemeester Mercedes Van Volcem van Open VLD Plus aan De Standaard. “Daarom voerde het stadsbestuur eind vorig jaar in bepaalde straten een verbod op nieuwe toeristenwinkels in. Daarmee willen ze een te monotoon aanbod in de winkelstraten tegengaan en de charme voor de toeristen enigszins bewaren.”

 

De chocolatiers zijn het idee alvast genegen, als dat tenminste wil zeggen dat enkel de minder kwalitatieve verkopers getroffen worden. “Als kwalitatieve chocolatiers zo geen kans meer krijgen om zich in Brugge te vestigen, dan is dat belachelijk”, zegt chocolatier Dominique Persoone. “Maar als we de winkels die hier repen van minderwaardige Tsjechische makelij verkopen eruit kunnen halen, dan ben ik voorstander.”

 

Ook huidig burgemeester Renaat Landuyt is voorstander van het plan, maar drukt er wel op dat er dan duidelijk wordt gesteld welke winkels wel of niet toegelaten zijn. “Het is moeilijk om een juiste omschrijving te vinden voor een toeristische winkel”, zegt hij. “De zuivere exploitatiewinkels, die alleen gericht zijn op impulsaankopen, mogen dan niet meer onder die noemer vallen. De uitdaging is dus om een kwaliteitsvereiste in te voeren. Een cadeau voor onze chocolatiers, maar juridisch niet evident. Een winkel met bijvoorbeeld alleen buitenlandse producten verbieden, is in strijd met de Europese wetgeving.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Back to top