Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes | RetailDetail

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes
Shutterstock

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

 

Overaanbod

In het centrum van Brugge zijn er al een flink aantal chocolade- en souvenirwinkeltjes, die zich specifiek richten op de vele toeristen die de stad elk jaar ontvangt. In navolging van Amsterdam klinkt er in Brugge nu het geluid om een stop te zetten op die wildgroei. “In Amsterdam is er een overaanbod aan Nutella- en kaaswinkels”, zegt kandidaat-burgemeester Mercedes Van Volcem van Open VLD Plus aan De Standaard. “Daarom voerde het stadsbestuur eind vorig jaar in bepaalde straten een verbod op nieuwe toeristenwinkels in. Daarmee willen ze een te monotoon aanbod in de winkelstraten tegengaan en de charme voor de toeristen enigszins bewaren.”

 

De chocolatiers zijn het idee alvast genegen, als dat tenminste wil zeggen dat enkel de minder kwalitatieve verkopers getroffen worden. “Als kwalitatieve chocolatiers zo geen kans meer krijgen om zich in Brugge te vestigen, dan is dat belachelijk”, zegt chocolatier Dominique Persoone. “Maar als we de winkels die hier repen van minderwaardige Tsjechische makelij verkopen eruit kunnen halen, dan ben ik voorstander.”

 

Ook huidig burgemeester Renaat Landuyt is voorstander van het plan, maar drukt er wel op dat er dan duidelijk wordt gesteld welke winkels wel of niet toegelaten zijn. “Het is moeilijk om een juiste omschrijving te vinden voor een toeristische winkel”, zegt hij. “De zuivere exploitatiewinkels, die alleen gericht zijn op impulsaankopen, mogen dan niet meer onder die noemer vallen. De uitdaging is dus om een kwaliteitsvereiste in te voeren. Een cadeau voor onze chocolatiers, maar juridisch niet evident. Een winkel met bijvoorbeeld alleen buitenlandse producten verbieden, is in strijd met de Europese wetgeving.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.

"Krantenwinkels moeten uitbreiden om te overleven"

15/05/2018

Vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend. Krantenwinkels moeten diversifiëren en hun assortiment uitbreiden, zegt Luc Ardies van Unizo. De zelfstandigenorganisatie start dan ook een experiment in die zin.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.