Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes | RetailDetail

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes
Shutterstock

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

 

Overaanbod

In het centrum van Brugge zijn er al een flink aantal chocolade- en souvenirwinkeltjes, die zich specifiek richten op de vele toeristen die de stad elk jaar ontvangt. In navolging van Amsterdam klinkt er in Brugge nu het geluid om een stop te zetten op die wildgroei. “In Amsterdam is er een overaanbod aan Nutella- en kaaswinkels”, zegt kandidaat-burgemeester Mercedes Van Volcem van Open VLD Plus aan De Standaard. “Daarom voerde het stadsbestuur eind vorig jaar in bepaalde straten een verbod op nieuwe toeristenwinkels in. Daarmee willen ze een te monotoon aanbod in de winkelstraten tegengaan en de charme voor de toeristen enigszins bewaren.”

 

De chocolatiers zijn het idee alvast genegen, als dat tenminste wil zeggen dat enkel de minder kwalitatieve verkopers getroffen worden. “Als kwalitatieve chocolatiers zo geen kans meer krijgen om zich in Brugge te vestigen, dan is dat belachelijk”, zegt chocolatier Dominique Persoone. “Maar als we de winkels die hier repen van minderwaardige Tsjechische makelij verkopen eruit kunnen halen, dan ben ik voorstander.”

 

Ook huidig burgemeester Renaat Landuyt is voorstander van het plan, maar drukt er wel op dat er dan duidelijk wordt gesteld welke winkels wel of niet toegelaten zijn. “Het is moeilijk om een juiste omschrijving te vinden voor een toeristische winkel”, zegt hij. “De zuivere exploitatiewinkels, die alleen gericht zijn op impulsaankopen, mogen dan niet meer onder die noemer vallen. De uitdaging is dus om een kwaliteitsvereiste in te voeren. Een cadeau voor onze chocolatiers, maar juridisch niet evident. Een winkel met bijvoorbeeld alleen buitenlandse producten verbieden, is in strijd met de Europese wetgeving.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.