Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

 

Overaanbod

In het centrum van Brugge zijn er al een flink aantal chocolade- en souvenirwinkeltjes, die zich specifiek richten op de vele toeristen die de stad elk jaar ontvangt. In navolging van Amsterdam klinkt er in Brugge nu het geluid om een stop te zetten op die wildgroei. “In Amsterdam is er een overaanbod aan Nutella- en kaaswinkels”, zegt kandidaat-burgemeester Mercedes Van Volcem van Open VLD Plus aan De Standaard. “Daarom voerde het stadsbestuur eind vorig jaar in bepaalde straten een verbod op nieuwe toeristenwinkels in. Daarmee willen ze een te monotoon aanbod in de winkelstraten tegengaan en de charme voor de toeristen enigszins bewaren.”

 

De chocolatiers zijn het idee alvast genegen, als dat tenminste wil zeggen dat enkel de minder kwalitatieve verkopers getroffen worden. “Als kwalitatieve chocolatiers zo geen kans meer krijgen om zich in Brugge te vestigen, dan is dat belachelijk”, zegt chocolatier Dominique Persoone. “Maar als we de winkels die hier repen van minderwaardige Tsjechische makelij verkopen eruit kunnen halen, dan ben ik voorstander.”

 

Ook huidig burgemeester Renaat Landuyt is voorstander van het plan, maar drukt er wel op dat er dan duidelijk wordt gesteld welke winkels wel of niet toegelaten zijn. “Het is moeilijk om een juiste omschrijving te vinden voor een toeristische winkel”, zegt hij. “De zuivere exploitatiewinkels, die alleen gericht zijn op impulsaankopen, mogen dan niet meer onder die noemer vallen. De uitdaging is dus om een kwaliteitsvereiste in te voeren. Een cadeau voor onze chocolatiers, maar juridisch niet evident. Een winkel met bijvoorbeeld alleen buitenlandse producten verbieden, is in strijd met de Europese wetgeving.”