Dampwinkels zien aantal klanten dalen | RetailDetail

Dampwinkels zien aantal klanten dalen

Dampwinkels zien aantal klanten dalen
Shutterstock

Dampwinkels, die zich volledig hebben gestort op de markt van elektronische sigaretten en alles wat daarbij komt kijken, zien hun aantal klanten dalen. Een verstrengde wetgeving is een van de redenen daarvoor.

 

Geen reclame

De elektronische sigaret of e-sigaret maakte de voorbije jaren een snelle opmars in België. In het begin was dat nog in een vrij ongereguleerde markt, maar tegenwoordig valt de e-sigaret onder de tabakswetgeving. “Doordat we onder de tabakswetgeving vallen, mogen we geen reclame maken. Bovendien kunnen we zo de misverstanden rond ons product niet bestrijden”, tekende De Standaard op bij Tim Jacobs, medeoprichter van Vaporshop (dat 52 dampwinkels heeft).

 

Dat er toch liefst 250 dampwinkels te vinden zijn in België, heeft echter ook te maken met die tabakswetgeving: die verbiedt immers dat de e-sigaret nog online verkocht mag worden. “We waren de grootste onlineverkoper van e-sigaretten in België, maar door dat verbod hebben we fysieke winkels moeten openen”, aldus Jacobs.

 

Verzadigde markt

Dat heeft er echter ook voor gezorgd dat de markt snel verzadigd is geraakt. “In een kleinere stad als Turnhout had je in een beperkte straal zeven tot acht verkooppunten van e-sigaretten. Dat is gewoon te veel en dan verbaast het niet dat je ook al eens een winkel ziet dichtgaan.”

 

Ook bij Marc Bosmans, oprichter van de keten Dampwinkel die bestaat uit acht winkels, klinkt het dat de interesse stilaan daalt. Ook bij de ongeveer 200 krantenwinkels waar Bosmans levert is dat het geval. “Een krantenwinkel kan niet hetzelfde aanbod brengen als een gespecialiseerde shop. In feite was onlineverkoop ideaal voor de e-sigaret”, aldus Bosmans. Volgens hem gaat de Belgische klant nu gewoon over tot online aankopen in Nederland of Frankrijk. “Dat is jammer want België loopt online al achterop.”

 

Concurrentie

Binnenkort moeten de dampwinkels ook rekening gaan houden met een andere concurrent: de tabaksindustrie zelf. Die heeft lang gewacht om zich op de markt van de e-sigaret te storten, maar eind deze maand komt Japan Tobacco International als eerste tabaksmultinational naar België met een eigen e-sigaret. “Ik snap niet dat de industrie zo lang gewacht heeft”, zegt Bosmans. “Ze kiezen echter voor capsules in plaats van hervulbare flesjes en dat is een duur product.”

 

Bij Tim Jacobs van Vaporshop klinkt het alvast dat producten van die bedrijven bij hen niet welkom zijn. JTI zal zich dan ook vooral richten op krantenwinkels en supermarkten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Back to top