De Lijn doet te weinig rond winkelen met het openbaar vervoer | RetailDetail

"De Lijn moet inzetten op winkelen met openbaar vervoer"

"De Lijn moet inzetten op winkelen met openbaar vervoer"
Shutterstock

Een aantal Belgische politici en retailers hebben op de vastgoedbeurs Mapic in Cannes flink wat kritiek geuit op De Lijn. De vervoersmaatschappij doet in hun ogen te weinig om shoppen met het openbaar vervoer te stimuleren.

Combitickets

“Ik ben jaloers als ik zie wat in Amsterdam allemaal mogelijk is. In Nederland heeft een stad meer greep en inspraak op haar openbaar vervoer. Als je hier iets vraagt, ziet De Lijn te vaak technische problemen en te weinig oplossingen”, zei de Gentse schepen van Handel Christophe Peeters op een seminarie van Retail Forum Belgium, het platform van de belangrijkste retailers in België, volgens De Tijd.

 

Peeters wijst daarbij op de combitickets die in Amsterdam worden gebruikt, waarbij parkeerkosten drastisch dalen wanneer bestuurders ook gebruik maken van het openbaar vervoer. “Wie in Amsterdam op een randparking gaat staan, betaalt normaal tot 50 euro per dag. Wie evenwel meteen zijn tramticket in de automaat steekt, ziet dat dalen tot een euro. Tal van winkeliers zouden bijvoorbeeld hun klantenkaart willen koppelen aan goedkoper openbaar vervoer, maar er is geen beginnen aan.” Ook zijn Antwerpse collega Koen Kennis onderstreept de nood aan combitickets.

 

Bij de retailers klinken er tevens harde woorden voor De Lijn en de NMBS. “Zowel de NMBS als De Lijn levert nog te weinig kwalitatief openbaar vervoer om mensen extra aan te zetten om te gaan winkelen in de binnenstad. Pas dan gaan voetgangerszones ook echt werken”, zegt Koen Tengrootenhuysen, vastgoeddirecteur bij Decathlon en voorzitter van Retail Forum Belgium.

 

Niet akkoord met kritiek

In een reactie zegt De Lijn niet helemaal akkoord te gaan met de kritiek en wijst de maatschappij erop dat er al een aantal formules bestaan waarbij consumenten goedkoper het openbaar vervoer kunnen gebruiken als ze gaan winkelen. “In de stad van schepen Peeters werken we zelfs samen met een vzw die de stad heeft opgericht om het Gents middenstandsbeleid te professionaliseren en de Gentse middenstand te promoten”, zegt woordvoerder Tom Van de Vreken.

 

De Lijn vindt ook dat het niet aan hen is om te zorgen voor kortingen bij betaald parkeren en zegt dat de steden en gemeenten binnenkort meer grip zullen krijgen op het openbaar vervoer, dankzij het nieuwe decreet basisbereikbaarheid van de Vlaamse regering.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


2017 was recordjaar voor Miko

23/03/2018

De koffie- en kunststoffengroep Miko heeft er naar eigen zeggen een recordjaar opzitten. Zo wist het ondanks een zware vergelijkingsbasis toch een omzetstijging te bewerkstelligen. Ook de winst maakte een kleine groei door.

Aveve noteert na vijf jaar opnieuw groei

23/03/2018

Aveve mag dan een vinger in de pap hebben in zowat elke schakel van de landbouwketen, toch stagneerde de groei van de Belgische land- en tuinbouwgroep tussen 2012 en 2016. Het voorbije jaar kon topman Eric Lauwers het tij keren met een groei van 4%.

Blokker krikt online ambities verder op

22/03/2018

Blokker zet zijn interne herstructurering voort, ditmaal met de integratie van Nextail en de verhuis van het Blokker-hoofdkantoor naar Amsterdam Zuidoost. Daarmee hoopt de winkelketen vooral zijn online groei een sterke impuls te geven.

CEO Peter Somers wil RetailDetail naar een hoger niveau tillen

22/03/2018

Sinds januari 2018 heeft RetailDetail een nieuwe CEO. Peter Somers, e-commerceondernemer en voormalig directielid van bpost, koestert grote groeiambities voor het bedrijf.

“Protectionisme maakt iedereen armer” (Christian Verschueren, EuroCommerce)

22/03/2018

Handelsoorlogen en discriminatie binnen de eenheidsmarkt vergroten de druk op retailers in Europa. Algemeen directeur Christian Verschueren van EuroCommerce maakt zich zorgen, maar blikt vol vertrouwen vooruit.

Komt er een Metro/Makro Cash & Carry in Charleroi?

21/03/2018

De Metro-groep zou interesse hebben in de oude groentenhal van Charleroi als locatie voor een nieuwe vestiging. Met de komst van een Metro voor professionals zou ook de aantrekkingskracht van de site, thuishaven van 35 concessiehouders, verhogen.

Back to top