Mechelen officieel erkend als toeristisch centrum

Mechelen officieel erkend als toeristisch centrum

De stad Mechelen is officieel erkend als toeristisch centrum, wat inhoudt dat de winkels in het centrum van de stad vaker op zondag de deuren mogen openen. Niet alle handelaars zijn daar echter tevreden mee.

Beter omgaan met concurrentie

“Deze erkenning biedt ons heel wat mogelijkheden. Zo kunnen we meer koopzondagen organiseren dan momenteel het geval is. Dat is dan weer een troef om Mechelen slagkrachtiger te maken en op de kaart te zetten als winkelbestemming. De koopzondagen gaan we organiseren samen met de vzw Mechelen Meemaken. Zo kunnen we met verenigde krachten gebruikmaken van deze erkenning”, zegt economieschepen Katleen Den Roover aan GVA.

 

Een deel van de handelaars is tevreden met de erkenning: zij zien het vooral als een manier om beter te kunnen concurreren met andere winkelsteden. “We merken dat er toch wel wat klanten komen tijdens de koopzondagen, vooral mensen die ook op zaterdag werken en dan op zondag willen komen winkelen. Ik zou het dus zeker geen slechte zaak vinden als er enkele koopzondagen zouden bijkomen. Die kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden met evenementen in de stad”, aldus Nathalie Claes van babyspeciaalzaak Little Jack.

 

Rustdag?

Toch is niet iedereen tevreden met de erkenning: bij sommige handelaars klinkt het geluid dat ze al zes dagen op zeven open zijn en dat de zondag een rustdag moet blijven. Andere handelaars geloven dan weer niet dat koopzondagen extra geld oplevert. “Deze erkenning heeft volgens mij geen enkel voordeel. Het zorgt er alleen voor dat de handelaars nog vaker op zondag moeten opendoen, terwijl dat ons enkel geld kost en niets oplevert. Er zou beter ingezet worden op het versterken van de zaterdagen en weekdagen”, stelt Leo Lenaerts van de gelijknamige lederwarenwinkel.