Mechelen officieel erkend als toeristisch centrum | RetailDetail

Mechelen officieel erkend als toeristisch centrum

Mechelen officieel erkend als toeristisch centrum
Shutterstock

De stad Mechelen is officieel erkend als toeristisch centrum, wat inhoudt dat de winkels in het centrum van de stad vaker op zondag de deuren mogen openen. Niet alle handelaars zijn daar echter tevreden mee.

Beter omgaan met concurrentie

“Deze erkenning biedt ons heel wat mogelijkheden. Zo kunnen we meer koopzondagen organiseren dan momenteel het geval is. Dat is dan weer een troef om Mechelen slagkrachtiger te maken en op de kaart te zetten als winkelbestemming. De koopzondagen gaan we organiseren samen met de vzw Mechelen Meemaken. Zo kunnen we met verenigde krachten gebruikmaken van deze erkenning”, zegt economieschepen Katleen Den Roover aan GVA.

 

Een deel van de handelaars is tevreden met de erkenning: zij zien het vooral als een manier om beter te kunnen concurreren met andere winkelsteden. “We merken dat er toch wel wat klanten komen tijdens de koopzondagen, vooral mensen die ook op zaterdag werken en dan op zondag willen komen winkelen. Ik zou het dus zeker geen slechte zaak vinden als er enkele koopzondagen zouden bijkomen. Die kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden met evenementen in de stad”, aldus Nathalie Claes van babyspeciaalzaak Little Jack.

 

Rustdag?

Toch is niet iedereen tevreden met de erkenning: bij sommige handelaars klinkt het geluid dat ze al zes dagen op zeven open zijn en dat de zondag een rustdag moet blijven. Andere handelaars geloven dan weer niet dat koopzondagen extra geld oplevert. “Deze erkenning heeft volgens mij geen enkel voordeel. Het zorgt er alleen voor dat de handelaars nog vaker op zondag moeten opendoen, terwijl dat ons enkel geld kost en niets oplevert. Er zou beter ingezet worden op het versterken van de zaterdagen en weekdagen”, stelt Leo Lenaerts van de gelijknamige lederwarenwinkel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzetten – maar ook prijzen – stijgen weer voor fysieke winkels

25/05/2018

Er ligt weer groei in het verschiet voor de winkels: GfK voorspelt dat de fysieke winkels in Europa 2,1 procent meer omzet zullen draaien in 2018. Het afgelopen jaar groeide hun omzet al met 1,8 procent.

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.