Mechelen officieel erkend als toeristisch centrum | RetailDetail

Mechelen officieel erkend als toeristisch centrum

Mechelen officieel erkend als toeristisch centrum
Shutterstock

De stad Mechelen is officieel erkend als toeristisch centrum, wat inhoudt dat de winkels in het centrum van de stad vaker op zondag de deuren mogen openen. Niet alle handelaars zijn daar echter tevreden mee.

Beter omgaan met concurrentie

“Deze erkenning biedt ons heel wat mogelijkheden. Zo kunnen we meer koopzondagen organiseren dan momenteel het geval is. Dat is dan weer een troef om Mechelen slagkrachtiger te maken en op de kaart te zetten als winkelbestemming. De koopzondagen gaan we organiseren samen met de vzw Mechelen Meemaken. Zo kunnen we met verenigde krachten gebruikmaken van deze erkenning”, zegt economieschepen Katleen Den Roover aan GVA.

 

Een deel van de handelaars is tevreden met de erkenning: zij zien het vooral als een manier om beter te kunnen concurreren met andere winkelsteden. “We merken dat er toch wel wat klanten komen tijdens de koopzondagen, vooral mensen die ook op zaterdag werken en dan op zondag willen komen winkelen. Ik zou het dus zeker geen slechte zaak vinden als er enkele koopzondagen zouden bijkomen. Die kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden met evenementen in de stad”, aldus Nathalie Claes van babyspeciaalzaak Little Jack.

 

Rustdag?

Toch is niet iedereen tevreden met de erkenning: bij sommige handelaars klinkt het geluid dat ze al zes dagen op zeven open zijn en dat de zondag een rustdag moet blijven. Andere handelaars geloven dan weer niet dat koopzondagen extra geld oplevert. “Deze erkenning heeft volgens mij geen enkel voordeel. Het zorgt er alleen voor dat de handelaars nog vaker op zondag moeten opendoen, terwijl dat ons enkel geld kost en niets oplevert. Er zou beter ingezet worden op het versterken van de zaterdagen en weekdagen”, stelt Leo Lenaerts van de gelijknamige lederwarenwinkel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.