Oxfam denkt aan sluiting dertig wereldwinkels | RetailDetail

Oxfam denkt aan sluiting dertig wereldwinkels

Oxfam denkt aan sluiting dertig wereldwinkels
Shutterstock

Door een gebrek aan vrijwilligers moeten binnenkort waarschijnlijk een dertigtal Oxfam Wereldwinkels de deuren sluiten. De voorbije drie jaar werden er al zeven gesloten. In totaal telt de keten ongeveer 230 vestigingen.

Dalende verkoop

De Oxfam Wereldwinkels zijn allemaal zelfstandige vzw’s, die rekenen op vrijwilligers om de deuren open te houden. In totaal zijn er zo 8.000 vrijwilligers nodig, maar de laatste jaren wordt het steeds moeilijker om die te vinden. “De oudere generatie uit de jaren zeventig verdwijnt, de jongeren nemen het niet over. Die hoppen vooral van de ene vrijwilligersjob naar de andere. Dat is overal het geval”, zegt Marijke Moyson, diensthoofd communicatie bij Oxfam aan De Standaard.

 

Daarnaast daalt de verkoop in de winkels volgens Oxfam gemiddeld met 5% dit jaar en vorig jaar was er ook al een daling van 2 tot 3%. Vooral koffie en sapjes worden minder verkocht.

 

Concurrentie

Dat heeft weinig te maken met de populariteit van de producten, maar wel alles met de concurrentie. De uitgaven van de Belg aan fairtrade steeg vorig jaar immers al voor het vierde jaar op rij. "In plaats van bij ons kopen mensen fairtrade vaker in grootwarenhuizen. Het aanbod is er groter geworden, ze zijn ook meer en later open", zegt John Vanwynsberghe, verkoopdirecteur van Oxfam Wereldwinkels.

 

Om die problemen aan te pakken, wordt er nu gedacht aan de sluiting van een dertigtal winkels, die dan worden omgevormd tot webshops. Het is ook mogelijk dat alle winkels worden behouden, maar dat er naar nieuwe locaties wordt gezocht, om zo de verkoop op te krikken. “We overwegen eveneens om samen te werken met Vredeseilanden en Broederlijk Delen, of met lokale voedselteams. Door bijvoorbeeld lokalen te delen, en samen activiteiten op poten te zetten.” Een vierde optie tot slot is om af te stappen van het vzw-model, zodat er niet langer moet gerekend worden op vrijwilligers.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.