Oxfam denkt aan sluiting dertig wereldwinkels | RetailDetail

Oxfam denkt aan sluiting dertig wereldwinkels

Oxfam denkt aan sluiting dertig wereldwinkels
Shutterstock

Door een gebrek aan vrijwilligers moeten binnenkort waarschijnlijk een dertigtal Oxfam Wereldwinkels de deuren sluiten. De voorbije drie jaar werden er al zeven gesloten. In totaal telt de keten ongeveer 230 vestigingen.

Dalende verkoop

De Oxfam Wereldwinkels zijn allemaal zelfstandige vzw’s, die rekenen op vrijwilligers om de deuren open te houden. In totaal zijn er zo 8.000 vrijwilligers nodig, maar de laatste jaren wordt het steeds moeilijker om die te vinden. “De oudere generatie uit de jaren zeventig verdwijnt, de jongeren nemen het niet over. Die hoppen vooral van de ene vrijwilligersjob naar de andere. Dat is overal het geval”, zegt Marijke Moyson, diensthoofd communicatie bij Oxfam aan De Standaard.

 

Daarnaast daalt de verkoop in de winkels volgens Oxfam gemiddeld met 5% dit jaar en vorig jaar was er ook al een daling van 2 tot 3%. Vooral koffie en sapjes worden minder verkocht.

 

Concurrentie

Dat heeft weinig te maken met de populariteit van de producten, maar wel alles met de concurrentie. De uitgaven van de Belg aan fairtrade steeg vorig jaar immers al voor het vierde jaar op rij. "In plaats van bij ons kopen mensen fairtrade vaker in grootwarenhuizen. Het aanbod is er groter geworden, ze zijn ook meer en later open", zegt John Vanwynsberghe, verkoopdirecteur van Oxfam Wereldwinkels.

 

Om die problemen aan te pakken, wordt er nu gedacht aan de sluiting van een dertigtal winkels, die dan worden omgevormd tot webshops. Het is ook mogelijk dat alle winkels worden behouden, maar dat er naar nieuwe locaties wordt gezocht, om zo de verkoop op te krikken. “We overwegen eveneens om samen te werken met Vredeseilanden en Broederlijk Delen, of met lokale voedselteams. Door bijvoorbeeld lokalen te delen, en samen activiteiten op poten te zetten.” Een vierde optie tot slot is om af te stappen van het vzw-model, zodat er niet langer moet gerekend worden op vrijwilligers.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

Back to top