Stekker uit bijna 150 geldautomaten in supermarkten

Stekker uit bijna 150 geldautomaten in supermarkten

Stekker uit bijna 150 geldautomaten in supermarkten
Shutterstock

Uitbaters van supermarkten mogen niet langer de geldautomaat in hun zaak zelf vullen met bankbriefjes. Een wet uit 1990 bepaalt namelijk dat enkel een beveiligingsfirma dat nog mag, zelfs al liggen er maar enkele meters tussen de kassa’s en de automaat.

 

Dertig jaar oude wet

Supermarkten hebben de afgelopen jaren in stijgende mate geldautomaten geplaatst vooraan in hun winkel. Zo moeten hun klanten niet langer op de openbare weg geld bij bankautomaten moeten afhalen. Ook voor het winkelpersoneel en de zaakvoerders zijn ze veiliger, omdat er zich veel minder cash in de kassa’s bevindt. Eind december werden de buurtsupermarkten echter door verplicht om de stekker uit die geldautomaten te halen, op basis van een onaangepaste dertig jaar oude wet die bepaalt dat geldautomaten enkel en alleen door beveiligingsfirma’s mogen worden gevuld.

 

Met 20.000 transacties per jaar van gemiddeld zeventig euro is de geldautomaat een succes, bij jonge én minder jonge klanten. De zaakvoerders moesten veel minder vaak met grote sommen cash geld naar het bankfiliaal. “Sedert de topzetting van de geldautomaat moeten onze zaakvoerders opnieuw zelf dagelijks ca. 3 à 4000 euro cash geld naar de bank brengen”, zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be.

 

“Kafka draait zich om in zijn graf!”

Zogezegd uit veiligheidsoverwegingen mogen de uitbaters het cash geld niet langer zelf in de automaat stoppen: zelfs niet na sluitingsuur, zelfs niet wanneer de kassa zich maar een paar meter van de geldautomaat bevindt. “Kafka draait zich om in zijn graf”, zegt Luc Ardies. “De bijna 30-jarige wet die dat verbiedt, werd namelijk opgesteld in een periode toen er nog geen geldautomaten beschikbaar waren voor supermarkten. Het risico op overvallen zowel in de winkel als op weg van de winkel naar banken vertienvoudigt als de wet niet wordt aangepast.”

 

Opvallend: op vraag van de Nationale Bank heeft de leverancier van de bewuste geldautomaten in 2012 extra beveiligingsmaatregelen genomen en een systeem ontwikkeld dat het geld vernietigt van zodra iemand de automaat wil kraken. “Toen was die wet blijkbaar geen bezwaar”, aldus nog Luc Ardies.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

Prima halfjaar voor Rakuten

09/08/2018

De Japanse e-commercereus Rakuten, ’s werelds nummer 5 gemeten naar handelsvolume, zag zowel zijn omzet als zijn winst de voorbije zes maanden flink toenemen. Intussen gaat de groep zijn interne structuur grondig reorganiseren om sneller te kunnen inspelen op de almaar sneller wijzigende marktomstandigheden.