Stekker uit bijna 150 geldautomaten in supermarkten

Stekker uit bijna 150 geldautomaten in supermarkten

Stekker uit bijna 150 geldautomaten in supermarkten
Shutterstock

Uitbaters van supermarkten mogen niet langer de geldautomaat in hun zaak zelf vullen met bankbriefjes. Een wet uit 1990 bepaalt namelijk dat enkel een beveiligingsfirma dat nog mag, zelfs al liggen er maar enkele meters tussen de kassa’s en de automaat.

 

Dertig jaar oude wet

Supermarkten hebben de afgelopen jaren in stijgende mate geldautomaten geplaatst vooraan in hun winkel. Zo moeten hun klanten niet langer op de openbare weg geld bij bankautomaten moeten afhalen. Ook voor het winkelpersoneel en de zaakvoerders zijn ze veiliger, omdat er zich veel minder cash in de kassa’s bevindt. Eind december werden de buurtsupermarkten echter door verplicht om de stekker uit die geldautomaten te halen, op basis van een onaangepaste dertig jaar oude wet die bepaalt dat geldautomaten enkel en alleen door beveiligingsfirma’s mogen worden gevuld.

 

Met 20.000 transacties per jaar van gemiddeld zeventig euro is de geldautomaat een succes, bij jonge én minder jonge klanten. De zaakvoerders moesten veel minder vaak met grote sommen cash geld naar het bankfiliaal. “Sedert de topzetting van de geldautomaat moeten onze zaakvoerders opnieuw zelf dagelijks ca. 3 à 4000 euro cash geld naar de bank brengen”, zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be.

 

“Kafka draait zich om in zijn graf!”

Zogezegd uit veiligheidsoverwegingen mogen de uitbaters het cash geld niet langer zelf in de automaat stoppen: zelfs niet na sluitingsuur, zelfs niet wanneer de kassa zich maar een paar meter van de geldautomaat bevindt. “Kafka draait zich om in zijn graf”, zegt Luc Ardies. “De bijna 30-jarige wet die dat verbiedt, werd namelijk opgesteld in een periode toen er nog geen geldautomaten beschikbaar waren voor supermarkten. Het risico op overvallen zowel in de winkel als op weg van de winkel naar banken vertienvoudigt als de wet niet wordt aangepast.”

 

Opvallend: op vraag van de Nationale Bank heeft de leverancier van de bewuste geldautomaten in 2012 extra beveiligingsmaatregelen genomen en een systeem ontwikkeld dat het geld vernietigt van zodra iemand de automaat wil kraken. “Toen was die wet blijkbaar geen bezwaar”, aldus nog Luc Ardies.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

24/04/2018

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.

Colruyt Group zet nieuwe stap op de tweedehandsmarkt

20/04/2018

Colruyt wil met internetplatform NewStory de tweedehandsmarkt voor babyspullen verder veroveren. Het nieuwe platform bouwt verder op het twee jaar oude Dreambaby Tweedehands, een webshop met twee inzamel- en afhaalpunten voor tweedehands babyspullen. 

Thierry Moubax (bpost): "Wie de boot niet wil missen, moet snel schakelen."

20/04/2018

Nog een grote naam voor het RetailDetail Congress van 26 april: bpost-marketingtopman Thierry Moubax zal er zijn visie geven over hoe marketing en handel in het algemeen ingrijpend zullen veranderen door de 'boom' in e-commerce.

The Future Of Shopping is Managementboek van het Jaar

20/04/2018

Met grote trots mag RetailDetail aankondigen dat de titel Managementboek van het jaar 2018 gaat naar het boek The Future Of Shopping: Waar iedereen retailer is van Pauline Neerman en Jorg Snoeck.

Amazon telt al 100 miljoen Prime-abonnees

19/04/2018

E-commercegigant Amazon heeft de kaap van de honderd miljoen Prime-abonnees overschreden. En dat is maar een van de vele mijlpalen waarover CEO Jeff Bezos het heeft in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders.

Tien tips om de digitale retailreuzen te verslaan

19/04/2018

“Verkoop wat mensen willen, niet wat je hebt.” Zo luidt het bondige advies van Myrna Moorthamer en Arjan Leest (Retail Rebels) aan retailers die de digitale revolutie willen overleven.