Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen
Shutterstock

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

 

Tegen witwassen van zwart of crimineel geld

De regel om cashbetalingen te verbieden voor aankopen vanaf 3.000 euro werd destijds ingevoerd om het witwassen van zwart of crimineel geld tegen te gaan. Met succes, zo blijkt uit cijfers van de Economische Inspectie die De Tijd kon inkijken: het aantal overtredingen is spectaculair gedaald.

 

De sectoren waar de Inspectie vorig jaar nog handelaars betrapte, waren de vleesgroothandel (17), de goudhandel (8), de bouwsector (8), de sector van de tweedehandswagens (6) en enkele hotels (6). Daar zou voor 12 miljoen euro illegale cashbetalingen ontdekt zijn. Ook het aantal klachten dat de Inspectie ontvangt, zit in dalende lijn: van 132 in 2017 naar nog maar 28 vorig jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.