AH-directeur Wouter Kolk: "De supermarktmanager moet weer echt de baas zijn" | RetailDetail

AH-directeur Wouter Kolk: "De supermarktmanager moet weer echt de baas zijn"

AH-directeur Wouter Kolk: "De supermarktmanager moet weer echt de baas zijn"

Volgens Wouter Kolk, de nieuwe algemeen directeur van Albert Heijn, heeft het zijn bedrijf ontbroken aan flair en ondernemerschap in de winkels en slagvaardigheid in de organisatie. Hij ziet het als zijn taak om dat weer terug te brengen.

Meer zeggenschap supermarktmanagers

Dat stelt Kolk in een interview in de jongste editie van Albert Heijns personeelsmagazine Ahá. Het is de eerste keer dat de nieuwe topman van zich laat horen, want de media-aandacht voor Kolk was tot nu toe steeds gebaseerd op uitspraken in eerdere interviews. Kolk kiest het eigen personeelsblad als het eerste podium om na zijn benoeming tot algemeen directeur iets te zeggen over zijn visie op de toekomstige koers van AH.

 

Als het aan Kolk ligt, wordt de organisatie van Albert Heijn slagvaardiger en krijgen de supermarktmanagers in hun lokale winkels meer zeggenschap. "Ik kijk ernaar uit om de flair en het ondernemerschap terug te brengen in de winkels, zodat de supermarktmanager weer echt de baas is van zijn winkel", aldus Kolk. Hij wil zowel de bedrijfsleiders als de franchisers een belangrijkere rol toebedelen.

 

Strijdbijl met franchisers begraven

Hoewel hij niet expliciet verwijst naar de relatie met de ondernemers, die al jarenlang gespannen is, leidt het geen twijfel dat de nieuwe algemeen directeur er veel aan is gelegen om de strijdbijl met de franchisers te begraven. Meer ondernemerschap in de winkels lukt immers alleen als ondernemers en organisatie zich realiseren dat ze elkaar nodig hebben.

 

Het belang van goede interne communicatie kent Kolk uit eigen ervaring bij Albert Heijn. Hij werkte sinds 1996 in verschillende functies bij Albert Heijn en Ahold in Azië, voordat hij in 2007 de Ahold-organisatie verliet om CEO van WE Fashion te worden. "Een goede leerschool voor mij was dat ik een nieuwe functie kreeg bij Albert Heijn en toen te weinig gesproken heb met een bepaalde groep zakelijke relaties, terwijl die voor mijn werk wel belangrijk was", stelt Kolk ietwat cryptisch in Ahá. "In de volgende baan heb ik dat toen wel gedaan."

 

In deze nieuwe baan gaat Kolk dit dus ook doen. Het is een duidelijke handreiking naar belangrijke zakelijke relaties, zoals de franchisers en de leveranciers van zowel merken als huismerken. Het zijn deze relaties die Albert Heijn nodig heeft om de klanten weer te verrassen.

 

"Wat slagvaardigheid" en "een beetje lef"

Dat wil uiteraard niet zeggen dat de bekende formulediscipline bij Albert Heijn ineens helemaal over boord gaat. Wel mag er van Kolk wat meer risico worden genomen: "Ik geef medewerkers graag de ruimte, binnen een bepaald kader, en ga uit van een grote dosis zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid", zegt Kolk.

 

Doorgeslagen kostenbewustzijn, dat leidt tot risicomijdend gedrag en verstarring, behoren daarmee tot het verleden. Zoals Kolk het stelt: "Ik denk dat het goed is om wat slagvaardigheid terug te brengen in de organisatie", en: "Ik houd wel van een beetje lef."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.

Johnny Thijs stopt als voorzitter van Spadel

14/06/2018

Johnny Thijs is opgestapt als voorzitter van de Waalse mineraalwaterproducent Spadel. Zijn mandaat liep nog tot 2020, maar de gewezen postbaas treedt af “om persoonlijke redenen”, zo meldt De Tijd.

15% korting bij gebruik herbruikbare charcuteriedoos

14/06/2018

Vanaf vandaag krijgen klanten bij de lokale AD Delhaize van Geetbets korting wanneer ze een herbruikbare charcuteriedoos gebruiken. Liever een korting dan statiegeld, zo vindt uitbater Carl Vanhove.