Het eventuele verkoopverbod op alcohol maakt deel uit van het veiligheidsprotocol dat de stad heeft uitgewerkt om overlast in de Antwerpse studentenbuurten te voorkomen en Antwerpen leefbaar te houden, klinkt het. 

 

De reacties op het plan lopen uiteen. Nogal wat studenten zijn het ermee eens dat er iets aan de overlast gedaan moet worden, maar vrezen dat deze maatregel niet veel zou uithalen. "Met een maatregel als deze gaan jongeren gewoon eerder al drank kopen die ze dan bijhouden om 's nachts op te drinken."

 

Anderen vinden de maatregel dan weer "betuttelend" terwijl uitbaters dan weer vrezen voor inkomensverlies. Nogal wat nachtwinkels moeten het inderdaad hebben van de verkoop van alcoholische dranken.

 

Eerder al in Leuven geprobeerd

Antwerpen haalt de mosterd in Leuven, waar burgemeester Louis Tobback eerder al probeerde de verkoop van alcohol tussen middernacht en 8 uur 's morgens te verbieden in de nachtwinkels op en rond de uitgaansbuurt van de Oude Markt, om overlast tijdens de zomermaanden te vermijden.

 

Dat verbod werd in Leuven via het politiereglement ingevoerd in 2005, maar in augustus 2010 vernietigde de Raad van State het alcoholverbod voor nachtwinkels. Het is dan ook lang niet zeker of het Antwerpse alcoholverbod er ooit zal komen, laat staan wanneer...