Amerikanen keuren gemodificeerde zalm goed

Amerikanen keuren gemodificeerde zalm goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het licht op groen gezet voor de kweek van genetisch gemodificeerde Atlantische zalm, die bestemd is voor menselijke consumptie. Daarmee krijgt voor het eerst een levend wezen waarop ingegrepen is die kwalificatie.

Zalm wordt sneller oogstrijp

Genetisch gemodificeerde gewassen die in de voedingsindustrie mogen worden gebruikt, waren er al een tijdje. Nu geldt hetzelfde dus ook voor dieren waarop genetisch werd ingegrepen.

 

Vijf jaar geleden noemde de FDA de genetisch gemanipuleerde zalm, die was gekweekt door AquaBounty-technologie, even veilig als conventionele zalm. Zijn genen waren bijgestuurd om sneller te kunnen groeien. Daartoe werd in de Atlantische zalm een gen van een zalmsoort uit de Pacific ingebracht, waardoor hij nu het jaar rond groeit. Deze zalm heeft maar half zoveel tijd nodig om oogstrijp te worden als zijn soortgenoten.

 

De gemodificeerde zalm mag nu ook in de voedingsketen worden gebracht. Hij hoeft zelfs geen speciaal label, omdat hij op voedingsgebied dezelfde karakteristieken heeft als zijn niet-gemodificeerde soortgenoot.

 

Weerstand bij consumenten en warenhuizen

De beslissing stuit op weerstand van groepen die zich kanten tegen genetisch gewijzigde organismen. Diverse warenhuisgroepen lieten eveneens al verstaan de nieuwe zalm niet in hun aanbod op te nemen, waaronder onder meer Kroger en Target.

 

Volgens topman Ronald Stotish van AquaBounty biedt de technologie de mogelijkheid een hoger rendement uit de visvangst te halen zonder de oceaan leeg te vissen, wat nuttig is als de wereldbevolking blijft stijgen. De vis eet ook maar 1 kg voedsel om zelf 1 kg aan te komen. Voor andere diersoorten ligt de conversie merkelijk lager. Bovendien kan hij dichter bij de afzetmarkt worden gekweekt, zodat er minder transport nodig is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Lactalis roept 12 miljoen verpakkingen babymelk terug

15/01/2018

In Frankrijk is een heus schandaal ontstaan rond babymelk van zuivelproducent Lactalis, die besmet is geraakt met salmonella. Daarbij heeft het bedrijf maar liefst 12 miljoen verpakkingen in 83 landen uit de winkelrekken moeten halen.

Ophef over etnisch profilerende klantenprofielen bij Albert Heijn

15/01/2018

Een blanke man met bril staat symbool voor de premiumklant bij Albert Heijn, een vrouw en kind met donkere huidskleur voor de budgetklant. Met deze klantenprofielen leerden medewerkers bij AH de klanten kennen, tot er vrijdag ophef over ontstond.

Johma-salades tijdelijk uit winkelrekken bij Albert Heijn

15/01/2018

Supermarktketen Albert Heijn kampt momenteel met een tekort aan Johma-salades. Producent en supermarkt komen immers niet tot een vergelijk tijdens nieuwe contractbesprekingen, waardoor Johma niet meer levert.

Biscuiterie Seghers neemt Nederlandse Euro Patisserie over

15/01/2018

Koekjesbakkerij Biscuiterie Seghers uit Temse neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Euro Patisserie over. De nieuwe groep wordt een van de tien grootste koekjesproducenten in de Benelux.

Back to top