Amerikanen keuren gemodificeerde zalm goed

Amerikanen keuren gemodificeerde zalm goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het licht op groen gezet voor de kweek van genetisch gemodificeerde Atlantische zalm, die bestemd is voor menselijke consumptie. Daarmee krijgt voor het eerst een levend wezen waarop ingegrepen is die kwalificatie.

Zalm wordt sneller oogstrijp

Genetisch gemodificeerde gewassen die in de voedingsindustrie mogen worden gebruikt, waren er al een tijdje. Nu geldt hetzelfde dus ook voor dieren waarop genetisch werd ingegrepen.

 

Vijf jaar geleden noemde de FDA de genetisch gemanipuleerde zalm, die was gekweekt door AquaBounty-technologie, even veilig als conventionele zalm. Zijn genen waren bijgestuurd om sneller te kunnen groeien. Daartoe werd in de Atlantische zalm een gen van een zalmsoort uit de Pacific ingebracht, waardoor hij nu het jaar rond groeit. Deze zalm heeft maar half zoveel tijd nodig om oogstrijp te worden als zijn soortgenoten.

 

De gemodificeerde zalm mag nu ook in de voedingsketen worden gebracht. Hij hoeft zelfs geen speciaal label, omdat hij op voedingsgebied dezelfde karakteristieken heeft als zijn niet-gemodificeerde soortgenoot.

 

Weerstand bij consumenten en warenhuizen

De beslissing stuit op weerstand van groepen die zich kanten tegen genetisch gewijzigde organismen. Diverse warenhuisgroepen lieten eveneens al verstaan de nieuwe zalm niet in hun aanbod op te nemen, waaronder onder meer Kroger en Target.

 

Volgens topman Ronald Stotish van AquaBounty biedt de technologie de mogelijkheid een hoger rendement uit de visvangst te halen zonder de oceaan leeg te vissen, wat nuttig is als de wereldbevolking blijft stijgen. De vis eet ook maar 1 kg voedsel om zelf 1 kg aan te komen. Voor andere diersoorten ligt de conversie merkelijk lager. Bovendien kan hij dichter bij de afzetmarkt worden gekweekt, zodat er minder transport nodig is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dure cognacs van Rémy Cointreau doet het goed in Azië

23/11/2017

De Franse drankengroep Rémy Cointreau sluit het derde kwartaal af met uitstekende cijfers. Vooral de duurdere flessen cognac gaan vlot over de toonbank, zeker in China, Japan en Singapore.

Ex-CEO Delhaize investeert in startup YouMeal

23/11/2017

YouMeal, een startup die het voor restaurantuitbaters mogelijk maakt om hun klanten eenvoudig op de hoogte te brengen van de samenstelling van hun gerechten, heeft 800.000 euro nieuwe fondsen opgehaald.

Onlineverkoop FMCG verder in de lift

22/11/2017

Volgens nieuwe cijfers van Kantar Worldpanel groeien online boodschappen met 30%, terwijl de totale markt met slechts 1,3% vooruitgaat. E-commerce heeft nu een aandeel van 4,6% in FMCG. Tegen 2025 zal dat 10% zijn, goed voor 145 miljard euro.

Nestlé denkt aan overname Hain Celestial

22/11/2017

Nestlé zou interesse hebben in een overname van Hain Celestial, een Amerikaanse voedingsbedrijf dat zich richt op de productie van natuurlijke en vegetarische voeding. De waarde van het bedrijf wordt op ongeveer 3,5 miljard euro geschat.

Schotland voert als eerste minimumprijs in voor alcohol

21/11/2017

Schotland heeft een wereldprimeur te pakken, want het mag eindelijk een minimumprijs voor alcohol invoeren. De wet werd in 2012 al goedgekeurd, maar werd sindsdien tegengehouden door de whiskystokers.

Europa keurt bio-hervorming goed, België onthoudt zich

21/11/2017

De Europese Commissie heeft nieuwe regels goedgekeurd om biologische landbouw in Europa te vereenvoudigen. De wetgeving treedt vanaf juli 2020 in werking. Belgische politici konden geen overeenstemming bereiken en daarom onthield ons land zich.

Back to top