Amper 1 kip op 4 is een scharrelkip

Amper 1 kip op 4 is een scharrelkip

63,3 procent van de legkippen in Vlaanderen wordt nog steeds in een kooi gehouden, ondanks de toenemende populariteit van scharreleieren. Dat laat minister van landbouw Joke Schauvliege weten.

Verrijkte kooi

In 2012 werd in Europa de klassieke kooi, waarin kippen niet kunnen bewegen, verboden. Sindsdien hebben boeren de keuze tussen het vrij laten rondscharrelen van hun kippen in een stal, ze vrije uitloop geven in de open lucht of het gebruik van een "verrijkte kooi", met iets meer bewegingsruimte.

 

Uit de cijfers van 2014 blijkt nu dat 63,3 procent van de Vlaamse legkippen in zo'n verrijkte kooi zijn dagen doorbrengt. 27,7 procent zijn scharrelkippen, terwijl 7,2 procent vrije uitloop heeft. Biokippen zijn goed voor slechts 1,7 procent van het totaal. Ook het gemiddeld aantal kippen per bedrijf is de voorbije jaren toegenomen, van 33.359 kippen in 2012 naar 40.284 nu. De grootste bedrijven zijn in West-Vlaanderen te vinden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top