Amper helft lokale voedingswinkels klaar voor elektronische maaltijdcheque

Amper helft lokale voedingswinkels klaar voor elektronische maaltijdcheque

In amper 53% van de lokale voedingswinkels kunnen klanten vandaag al betalen met een elektronische maaltijdcheque. Nochtans is de deadline waarop de papieren versie definitief verdwijnt, amper nog een paar maanden van ons verwijderd.

Superettes al het verst gevorderd

Vanaf 1 oktober ontvangen de 1,6 miljoen werknemers die maaltijdcheques krijgen van hun werkgever enkel nog elektronische maaltijdcheques. Wie tijdens de maand september nog papieren maaltijdcheques krijgt (half oktober bleek dat zo'n 10.000 bedrijven nog altijd papieren cheques verdelen), kan die wel nog opmaken tot en met eind december. Vanaf 1 januari 2016 is het echter onherroepelijk over en uit voor de papieren versie.

 

Uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt echter dat vandaag nog maar de helft van die winkels betalingen met de elektronische maaltijdcheque accepteert. De superettes blijken al het verst gevorderd, maar dat is veel minder het geval bij de bakker of de slager om de hoek, aldus het NSZ. Ook de drie uitgevers van dergelijke cheques (Sodexo, Edenred en Monizze) bevestigen dat het bij de kleinhandel nog lang niet storm loopt voor de elektronische opvolger.

 

Koele minnaars

De zelfstandigenorganisatie begrijpt de terughoudendheid van die voedingswinkels: "Handelaars moeten een contract sluiten met drie uitgevers om al hun klanten de kans te geven te betalen met een elektronische maaltijdcheque. Een gezamenlijk contract zou veel beter geweest zijn en alles overzichtelijker maken", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Daarnaast moeten handelaars zich ook een terminal aanschaffen, wat hen extra op kosten jaagt. In die zin was een papieren maaltijdcheque veel eenvoudiger: of ze stuurden die terug naar de desbetreffende uitgever, of ze betaalden er hun leveranciers mee."

 

NSZ is al een hele tijd een fervent voorstander van de schrapping van de maaltijdcheque, óók de elektronische. De tegenwaarde van de cheque kan dan geboekt worden als een netto vergoeding op de loonbrief onder de noemer 'maaltijdvergoeding', vindt de organisatie. Maar, zo vervolgt Mattheeuws: "Ook al zijn we geen voorstander van dergelijke cheques, toch raden we alle lokale voedingswinkels aan om hun klanten de kans te geven met elektronische maaltijdcheques te betalen."

 

"Indien de kleinhandel dat niet doet, zal de sector een deel van zijn klanten zien afhaken", zo vreest het NSZ: "Die zullen alle boodschappen dan bij de supermarkt doen, waar de elektronische maaltijdcheque wel overal wordt geaccepteerd. Dat zou bijzonder jammer zijn voor de sector."

 

De bevraging van het NSZ gebeurde bij 631 lokale voedingswinkels - bakkers, slagers, groentewinkels, viswinkels, kaaswinkels, traiteurs en superettes.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top