Appelen nu ook slachtoffer van Russische boycot

Appelen nu ook slachtoffer van Russische boycot

De Belgische appelen verkopen bijzonder slecht en zouden volgens het Verbond van Belgische Tuinbouwers onrechtstreeks het grootste slachtoffer zijn geworden van de Russische boycot.

Poolse dumpingprijzen

Door de Russische boycot van Europese goederen werd er in eerste instantie gevreesd voor een lage verkoop van de Belgische peren. Daarom werd een campagne opgezet om de Belg aan te zetten om meer peren te eten. Ondertussen zijn de prijzen niettemin terug op het niveau van een jaar geleden en lijkt het ergste voorbij voor de verkoop van peren.

 

Het achterliggende idee was toen dat appelen weinig te vrezen hadden van de Russische maatregel, aangezien slechts tien procent naar Rusland wordt geëxporteerd. Andere landen, vooral Polen, komen nu echter hun overschotten op de Europese markt dumpen, waardoor de prijs sterk is gedaald. Daardoor viel de appelexport in België vrijwel compleet stil.

 

Om niet met overschotten te zitten bij de volgende oogst, wordt de Belgische consument opnieuw ingeschakeld. Dit maal vragen de fruitboeren niet om meer peren te eten, maar wel meer appelen.

Tags: