Bak bier een kwart duurder sinds 2013

Bak bier een kwart duurder sinds 2013

Bak bier een kwart duurder sinds 2013
Shutterstock

Een bak bier van een A-merk kost vandaag bijna een kwart meer dan vier jaar geleden. In onze buurlanden blijft de prijs nochtans nagenoeg stabiel.

Hoge winstmarges

De prijzen voor een bak bier rijzen de pan uit, en zeker als we de vergelijking maken met de ons omringende landen. Bij de bekendste merken valt een prijsstijging van 23,5% te noteren sinds 2013. Voor de goedkopere merken is dat zelfs 56% meer dan vier jaar geleden.

 

De prijs voor bier in het algemeen nam in België met 14,2% toe, terwijl die prijsstijging in onze buurlanden onder de 1% bleef in dezelfde periode. Dat blijkt uit een studie van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie. De hoge winstmarges van de Belgische brouwerijen in vergelijking met voedingsbedrijven doen dan ook de wenkbrauwen fronsen.

 

Volgens het Prijzenobservatorium liggen vooral de laatste twee accijnsverhogingen in België aan de basis van de prijsstijging, maar ook de brouwers zelf sleutelden de voorbije jaren meermaals aan hun prijzen. Begin dit jaar verhoogde marktleider AB Inbev de prijs van een bak bier nog met 37 cent, een verhoging die "nodig was om lange termijninvesteringen in de Belgische markt te financieren", zo klonk het bij AB Inbev.

 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!