Bak bier een kwart duurder sinds 2013

Bak bier een kwart duurder sinds 2013

Een bak bier van een A-merk kost vandaag bijna een kwart meer dan vier jaar geleden. In onze buurlanden blijft de prijs nochtans nagenoeg stabiel.

Hoge winstmarges

De prijzen voor een bak bier rijzen de pan uit, en zeker als we de vergelijking maken met de ons omringende landen. Bij de bekendste merken valt een prijsstijging van 23,5% te noteren sinds 2013. Voor de goedkopere merken is dat zelfs 56% meer dan vier jaar geleden.

 

De prijs voor bier in het algemeen nam in België met 14,2% toe, terwijl die prijsstijging in onze buurlanden onder de 1% bleef in dezelfde periode. Dat blijkt uit een studie van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie. De hoge winstmarges van de Belgische brouwerijen in vergelijking met voedingsbedrijven doen dan ook de wenkbrauwen fronsen.

 

Volgens het Prijzenobservatorium liggen vooral de laatste twee accijnsverhogingen in België aan de basis van de prijsstijging, maar ook de brouwers zelf sleutelden de voorbije jaren meermaals aan hun prijzen. Begin dit jaar verhoogde marktleider AB Inbev de prijs van een bak bier nog met 37 cent, een verhoging die "nodig was om lange termijninvesteringen in de Belgische markt te financieren", zo klonk het bij AB Inbev.