Boerenprotest tegen dumpingprijzen bij discounters

Boerenprotest tegen dumpingprijzen bij discounters

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft vorige nacht actie gevoerd bij enkele verdeelcentra van discounters. Ze willen daarmee de aandacht richten op de prijzenslag die wordt gevoerd, ten nadele van de boeren.

Lokmiddel

De discounters krijgen daarbij het verwijt dat ze alles doen om de klant binnen te halen. "Zij blijven onverminderd onze verse kwaliteitsproducten inzetten als lokmiddel tegen 'knalprijzen'. Vlees bijvoorbeeld wordt gebruikt als klantenlokker en kan desnoods onder de prijs verkocht worden. Alles is goed om koning klant binnen te halen", zegt algemeen secretaris Guy Depraetere aan De Tijd.

 

Daarom werd er op de nacht van donderdag op vrijdag actie gevoerd aan de distributiecentra van Lidl in Gullegem en Sint-Niklaas en bij Tranmeat in Londerzeel, dat instaat voor de logistiek van slagersketen Renmans, die te vinden is bij filialen van Aldi.

 

Slecht jaar voor Belgische boeren

De boeren hebben het de laatste tijd moeilijk in België. Het landbouwinkomen is volgens het Europese statistiekenbureau Eurostat met 15,2% gedaald in 2014. Dat had voor een deel ook te maken met de situatie rond Rusland, die onder andere voor lage prijzen van appels en peren heeft geleid.

 

"Alle sectoren kenden een slecht jaar. In Vlaanderen stoppen elke dag drie landbouwers. Gebrek aan inkomen en toekomstperspectief is de voornaamste oorzaak. De familiale landbouw gaat ten onder", besluit Depraetere.

Tags: