"Brouwers moeten iets doen aan wurgcontracten"

"Brouwers moeten iets doen aan wurgcontracten"

Volgens Horeca Vlaanderen moeten de brouwerijen afstappen van de zogenaamde 'wurgcontracten' die ze afsluiten met café-uitbaters. Die dragen volgens hen bij aan het grote aantal faillissementen binnen de horeca.

Boetes

"Naar schatting zestig tot zeventig procent van de caféhouders heeft met een brouwerij een contract afgesloten", zegt woordvoerder Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen in Het Nieuwsblad. "Meestal komt dat omdat de brouwerij eigenaar is van het pand waarin het café zich bevindt. Dat die brouwerij in ruil voor de investering en de inrichting eist dat het café bij hen bier afneemt, is perfect te begrijpen. Daarmee hebben wij geen probleem. Helaas gaat het in sommige gevallen veel verder dan dat."


Zo eisen brouwerijen dat uitbaters enkel bij hen bier kopen en ze moeten daarbij een bepaalde hoeveelheid inslaan. Ook frisdranken, wijn en zelfs wc-papier moeten soms tegen een vaste prijs bij de brouwerij aangekocht worden. Zo niet zou er volgens Horeca Vlaanderen gedreigd worden met boetes.


"Geen vrije ondernemer"

"Dit laat geen enkele ruimte voor onderhandelingen. De caféhouder is niet langer een vrije ondernemer, maar een werknemer of een gerant van de brouwerij. Dit willen we aankaarten. Nogmaals: we hebben geen probleem met contracten, maar ze moeten tot de essentie worden herleid. De overheid moet de vrije markt herstellen."


Horeca Vlaanderen verwijt brouwerijen daarbij misbruik te maken van mensen die koste wat kost een café willen openen, maar daarvoor bijvoorbeeld geen lening kunnen krijgen bij de bank. In Vlaanderen gaat één op twee cafés binnen de vijf jaar failliet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Frites Atelier van Sergio Herman wordt internationale keten

24/01/2018

De luxueuze frituren Frites Atelier van topkok Sergio Herman blijken een succes: Gent en Brussel krijgen een eigen friettent voor ‘foodies’ en meer vestigingen zijn op komst. De chef-kok wil zelfs naar steden als Barcelona en Berlijn.

Sterk Albert Heijn, stabiel Delhaize in vierde kwartaal

24/01/2018

Ahold Delhaize heeft er een degelijk vierde kwartaal op zitten, vooral dankzij sterke prestaties van Albert Heijn en Bol.com. In België blijft Delhaize ter plaatse trappelen.

Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Back to top