"Brouwers moeten iets doen aan wurgcontracten" | RetailDetail

"Brouwers moeten iets doen aan wurgcontracten"

"Brouwers moeten iets doen aan wurgcontracten"

Volgens Horeca Vlaanderen moeten de brouwerijen afstappen van de zogenaamde 'wurgcontracten' die ze afsluiten met café-uitbaters. Die dragen volgens hen bij aan het grote aantal faillissementen binnen de horeca.

Boetes

"Naar schatting zestig tot zeventig procent van de caféhouders heeft met een brouwerij een contract afgesloten", zegt woordvoerder Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen in Het Nieuwsblad. "Meestal komt dat omdat de brouwerij eigenaar is van het pand waarin het café zich bevindt. Dat die brouwerij in ruil voor de investering en de inrichting eist dat het café bij hen bier afneemt, is perfect te begrijpen. Daarmee hebben wij geen probleem. Helaas gaat het in sommige gevallen veel verder dan dat."


Zo eisen brouwerijen dat uitbaters enkel bij hen bier kopen en ze moeten daarbij een bepaalde hoeveelheid inslaan. Ook frisdranken, wijn en zelfs wc-papier moeten soms tegen een vaste prijs bij de brouwerij aangekocht worden. Zo niet zou er volgens Horeca Vlaanderen gedreigd worden met boetes.


"Geen vrije ondernemer"

"Dit laat geen enkele ruimte voor onderhandelingen. De caféhouder is niet langer een vrije ondernemer, maar een werknemer of een gerant van de brouwerij. Dit willen we aankaarten. Nogmaals: we hebben geen probleem met contracten, maar ze moeten tot de essentie worden herleid. De overheid moet de vrije markt herstellen."


Horeca Vlaanderen verwijt brouwerijen daarbij misbruik te maken van mensen die koste wat kost een café willen openen, maar daarvoor bijvoorbeeld geen lening kunnen krijgen bij de bank. In Vlaanderen gaat één op twee cafés binnen de vijf jaar failliet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.