"Cacao wordt snel schaarser"

"Cacao wordt snel schaarser"

Tijdens de tweede editie van het Chocoladesalon in Brussels wijst Fairtrade Belgium erop dat de productie van cacao de laatste jaren stagneert, terwijl de vraag toch blijft stijgen. Dat kan een tekort aan cacao tot gevolg hebben.

1 miljoen ton tekort

De toenemende schaarste is het gevolg van de lage prijzen die cacaotelers betaald krijgen voor hun werk. Van de prijs voor een reep chocolade gaat momenteel 3 tot 6 procent naar de cacaoteler, terwijl dat in de jaren '80 nog 16 procent was. Veel telers geven er daarom snel de brui aan.


Bnnen vijf jaar kan dit leiden tot een tekort van 1 miljoen ton cacao, terwijl de vraag tegen 2020 aan het huidige tempo met 30 procent zal stijgen. Zo groeit onder andere de markt in China enorm. Een gemiddelde consument eet daar nu 100 gram chocolade per jaar, terwijl de Belg het met maar liefst 9 kilogram per jaar doet.


"De voedselindustrie, en in het bijzonder de chocoladeproducenten, kunnen het verschil maken door aan de normen van Fairtrade te voldoen en chocolade aan te bieden met het Fairtrade-label. Telers verenigen zich in coöperaties en worden op die manier volwaardige commerciële partners", stelt Fairtrade België. Momenteel heeft slechts 1 procent van de verkochte chocolade in België het Fairtrade-label, voegt de organisatie nog toe.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Directeur HR verlaat Carrefour Belgium

25/09/2017

Kathleen Van Der Paelt, directeur HR bij Carrefour Belgium, heeft na zeven jaar besloten om het supermarktbedrijf te verlaten. Ze wordt opgevolgd door Sonia Frey, die de voorbije vijf jaar een gelijkaardige functie invulde bij De Lijn.

AD Delhaize Lochristi springt op de kar van cartoontassen

25/09/2017

De AD Delhaize in Lochristi is de eerste Belgische supermarkt die mee op de trein van een Nederlandse hype springt. Daar zijn draagtassen met cartoons die gepersonaliseerd zijn naargelang de locatie een echt verzamelitem geworden.

Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Back to top