"Cacao wordt snel schaarser"

"Cacao wordt snel schaarser"

Tijdens de tweede editie van het Chocoladesalon in Brussels wijst Fairtrade Belgium erop dat de productie van cacao de laatste jaren stagneert, terwijl de vraag toch blijft stijgen. Dat kan een tekort aan cacao tot gevolg hebben.

1 miljoen ton tekort

De toenemende schaarste is het gevolg van de lage prijzen die cacaotelers betaald krijgen voor hun werk. Van de prijs voor een reep chocolade gaat momenteel 3 tot 6 procent naar de cacaoteler, terwijl dat in de jaren '80 nog 16 procent was. Veel telers geven er daarom snel de brui aan.


Bnnen vijf jaar kan dit leiden tot een tekort van 1 miljoen ton cacao, terwijl de vraag tegen 2020 aan het huidige tempo met 30 procent zal stijgen. Zo groeit onder andere de markt in China enorm. Een gemiddelde consument eet daar nu 100 gram chocolade per jaar, terwijl de Belg het met maar liefst 9 kilogram per jaar doet.


"De voedselindustrie, en in het bijzonder de chocoladeproducenten, kunnen het verschil maken door aan de normen van Fairtrade te voldoen en chocolade aan te bieden met het Fairtrade-label. Telers verenigen zich in coöperaties en worden op die manier volwaardige commerciële partners", stelt Fairtrade België. Momenteel heeft slechts 1 procent van de verkochte chocolade in België het Fairtrade-label, voegt de organisatie nog toe.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top