In tegenstelling tot wat het altijd voor ogen had, heeft Champignons de Bruxelles nu toch besloten om met Carrefour in zee te gaan. De champignonkwekers zagen het nochtans eerder niet zitten om met grote ketens samen te werken.
Overleven
Champignon de Bruxelles werd door twee Brusselse ondernemers opgericht, die in de kelders van het Abattoir in Anderlecht drie soorten champignons produceren op organisch afval van de Brusselse bierbrouwers. Het oorspronkelijk doel was om in het Brusselse Gewest te leveren aan lokale restaurants en speciaalzaken, maar die afzetmarkt blijkt nu te klein.
“Als we tegen december niet 1,5 ton per maand produceren, is onze spaarpot leeg en onze toekomst in gevaar. We moéten groter gaan”, zegt Sevan Holemans, een van de oprichters. “We kunnen nog veel meer productie aan, maar onze afzetmarkt is te klein.”
Om te overleven wordt er nu besloten om toch af te stappen van het principe om niet te leveren aan de grote ketens, die volgens de oprichters aan de grond liggen van heel wat problemen in de landbouwsector. Het bedrijfje gaat daarom samenwerken met Carrefour, dat volgens hen wel moeite doet om boeren correct te behandelen. “Voor kleine boeren heeft Carrefour een super goed contract, waarbij niet vaststaat hoeveel je per week moet produceren”, aldus Holemans.