Colruyt Group investeert in werkomstandigheden | RetailDetail

Colruyt Group investeert in werkomstandigheden

Colruyt Group investeert in werkomstandigheden

Colruyt Group heeft vorig jaar audits laten uitvoeren bij 187 leveranciers in risicolanden. Daarnaast aanvaarde het nog eens 334 auditverslagen van andere retailers, wat het totaal gecontroleerde leveranciers op 521 brengt.

23 samenwerkingen stopgezet

Na de controles kregen de geauditeerde bedrijven een verbeterplan voorgelegd vanuit Colruyt. Op een latere datum worden ze opnieuw gecontroleerd en als de resultaten dan nog slecht zijn, wordt de samenwerking stopgezet. Met 23 leveranciers zette Colruyt Group alvast de samenwerking stop.

 

Van de 372 gecontroleerde non-foodfabrikanten haalde ruim 85 procent een gemiddelde score. Zij kregen een verbeterplan voorgelegd. In 13 gevallen waren de resultaten beneden peil en werd de samenwerking onmiddellijk stopgezet.


Er werden ook 149 landbouw- en voedselverwerkingsbedrijven gecontroleerd en bij de meeste van hen waren er grote tot zeer grote verbeteringen noodzakelijk of waren de resultaten onaanvaardbaar. "We zijn pas in 2013 gestart met controles in de voedselsector en in sommige landen hebben de producenten nog nooit van sociale audits gehoord. Logisch dus dat de werkomstandigheden niet van de eerste keer in orde zijn en dat de producenten een verbeterproces moeten doorlopen", zegt auditverantwoordelijke Daniel Bral.

 

"We kiezen er dan ook voor om met hen samen te werken en te mikken op verbetering. We hebben de meeste producenten dus een tweede kans gegeven en binnen 3 à 6 maand opnieuw geauditeerd", klinkt het nog.


Auditproces aangepast

De meeste inbreuken werden vastgesteld op vlak van werkuren, verloning, veiligheid en gezondheid. Om de verbeteringen te versnellen, wil Colruyt het proces vernieuwen. Zo wordt er voortaan om de twee jaar in plaats van om de drie jaar geauditeerd. Producenten zullen ook meer ondersteund worden in de toekomst.


Dit jaar wil Colruyt opnieuw 270 audits uitvoeren. "Aan dit tempo zullen we tegen juni 2016 alle voedselverwerkende bedrijven minstens één keer geauditeerd hebben, en tegen juni 2018 ook alle groente- en fruitproducenten."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top