Colruyt Group investeert in werkomstandigheden | RetailDetail

Colruyt Group investeert in werkomstandigheden

Colruyt Group investeert in werkomstandigheden

Colruyt Group heeft vorig jaar audits laten uitvoeren bij 187 leveranciers in risicolanden. Daarnaast aanvaarde het nog eens 334 auditverslagen van andere retailers, wat het totaal gecontroleerde leveranciers op 521 brengt.

23 samenwerkingen stopgezet

Na de controles kregen de geauditeerde bedrijven een verbeterplan voorgelegd vanuit Colruyt. Op een latere datum worden ze opnieuw gecontroleerd en als de resultaten dan nog slecht zijn, wordt de samenwerking stopgezet. Met 23 leveranciers zette Colruyt Group alvast de samenwerking stop.

 

Van de 372 gecontroleerde non-foodfabrikanten haalde ruim 85 procent een gemiddelde score. Zij kregen een verbeterplan voorgelegd. In 13 gevallen waren de resultaten beneden peil en werd de samenwerking onmiddellijk stopgezet.


Er werden ook 149 landbouw- en voedselverwerkingsbedrijven gecontroleerd en bij de meeste van hen waren er grote tot zeer grote verbeteringen noodzakelijk of waren de resultaten onaanvaardbaar. "We zijn pas in 2013 gestart met controles in de voedselsector en in sommige landen hebben de producenten nog nooit van sociale audits gehoord. Logisch dus dat de werkomstandigheden niet van de eerste keer in orde zijn en dat de producenten een verbeterproces moeten doorlopen", zegt auditverantwoordelijke Daniel Bral.

 

"We kiezen er dan ook voor om met hen samen te werken en te mikken op verbetering. We hebben de meeste producenten dus een tweede kans gegeven en binnen 3 à 6 maand opnieuw geauditeerd", klinkt het nog.


Auditproces aangepast

De meeste inbreuken werden vastgesteld op vlak van werkuren, verloning, veiligheid en gezondheid. Om de verbeteringen te versnellen, wil Colruyt het proces vernieuwen. Zo wordt er voortaan om de twee jaar in plaats van om de drie jaar geauditeerd. Producenten zullen ook meer ondersteund worden in de toekomst.


Dit jaar wil Colruyt opnieuw 270 audits uitvoeren. "Aan dit tempo zullen we tegen juni 2016 alle voedselverwerkende bedrijven minstens één keer geauditeerd hebben, en tegen juni 2018 ook alle groente- en fruitproducenten."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.