Colruyt Group investeert in werkomstandigheden

Colruyt Group investeert in werkomstandigheden

Colruyt Group heeft vorig jaar audits laten uitvoeren bij 187 leveranciers in risicolanden. Daarnaast aanvaarde het nog eens 334 auditverslagen van andere retailers, wat het totaal gecontroleerde leveranciers op 521 brengt.

23 samenwerkingen stopgezet

Na de controles kregen de geauditeerde bedrijven een verbeterplan voorgelegd vanuit Colruyt. Op een latere datum worden ze opnieuw gecontroleerd en als de resultaten dan nog slecht zijn, wordt de samenwerking stopgezet. Met 23 leveranciers zette Colruyt Group alvast de samenwerking stop.

 

Van de 372 gecontroleerde non-foodfabrikanten haalde ruim 85 procent een gemiddelde score. Zij kregen een verbeterplan voorgelegd. In 13 gevallen waren de resultaten beneden peil en werd de samenwerking onmiddellijk stopgezet.


Er werden ook 149 landbouw- en voedselverwerkingsbedrijven gecontroleerd en bij de meeste van hen waren er grote tot zeer grote verbeteringen noodzakelijk of waren de resultaten onaanvaardbaar. "We zijn pas in 2013 gestart met controles in de voedselsector en in sommige landen hebben de producenten nog nooit van sociale audits gehoord. Logisch dus dat de werkomstandigheden niet van de eerste keer in orde zijn en dat de producenten een verbeterproces moeten doorlopen", zegt auditverantwoordelijke Daniel Bral.

 

"We kiezen er dan ook voor om met hen samen te werken en te mikken op verbetering. We hebben de meeste producenten dus een tweede kans gegeven en binnen 3 à 6 maand opnieuw geauditeerd", klinkt het nog.


Auditproces aangepast

De meeste inbreuken werden vastgesteld op vlak van werkuren, verloning, veiligheid en gezondheid. Om de verbeteringen te versnellen, wil Colruyt het proces vernieuwen. Zo wordt er voortaan om de twee jaar in plaats van om de drie jaar geauditeerd. Producenten zullen ook meer ondersteund worden in de toekomst.


Dit jaar wil Colruyt opnieuw 270 audits uitvoeren. "Aan dit tempo zullen we tegen juni 2016 alle voedselverwerkende bedrijven minstens één keer geauditeerd hebben, en tegen juni 2018 ook alle groente- en fruitproducenten."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top