Colruyt Group investeert in werkomstandigheden | RetailDetail

Colruyt Group investeert in werkomstandigheden

Colruyt Group investeert in werkomstandigheden

Colruyt Group heeft vorig jaar audits laten uitvoeren bij 187 leveranciers in risicolanden. Daarnaast aanvaarde het nog eens 334 auditverslagen van andere retailers, wat het totaal gecontroleerde leveranciers op 521 brengt.

23 samenwerkingen stopgezet

Na de controles kregen de geauditeerde bedrijven een verbeterplan voorgelegd vanuit Colruyt. Op een latere datum worden ze opnieuw gecontroleerd en als de resultaten dan nog slecht zijn, wordt de samenwerking stopgezet. Met 23 leveranciers zette Colruyt Group alvast de samenwerking stop.

 

Van de 372 gecontroleerde non-foodfabrikanten haalde ruim 85 procent een gemiddelde score. Zij kregen een verbeterplan voorgelegd. In 13 gevallen waren de resultaten beneden peil en werd de samenwerking onmiddellijk stopgezet.


Er werden ook 149 landbouw- en voedselverwerkingsbedrijven gecontroleerd en bij de meeste van hen waren er grote tot zeer grote verbeteringen noodzakelijk of waren de resultaten onaanvaardbaar. "We zijn pas in 2013 gestart met controles in de voedselsector en in sommige landen hebben de producenten nog nooit van sociale audits gehoord. Logisch dus dat de werkomstandigheden niet van de eerste keer in orde zijn en dat de producenten een verbeterproces moeten doorlopen", zegt auditverantwoordelijke Daniel Bral.

 

"We kiezen er dan ook voor om met hen samen te werken en te mikken op verbetering. We hebben de meeste producenten dus een tweede kans gegeven en binnen 3 à 6 maand opnieuw geauditeerd", klinkt het nog.


Auditproces aangepast

De meeste inbreuken werden vastgesteld op vlak van werkuren, verloning, veiligheid en gezondheid. Om de verbeteringen te versnellen, wil Colruyt het proces vernieuwen. Zo wordt er voortaan om de twee jaar in plaats van om de drie jaar geauditeerd. Producenten zullen ook meer ondersteund worden in de toekomst.


Dit jaar wil Colruyt opnieuw 270 audits uitvoeren. "Aan dit tempo zullen we tegen juni 2016 alle voedselverwerkende bedrijven minstens één keer geauditeerd hebben, en tegen juni 2018 ook alle groente- en fruitproducenten."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".