Colruyt neemt dierenwelzijn mee in evaluatie duurzame vis

Colruyt neemt dierenwelzijn mee in evaluatie duurzame vis

Colruyt heeft de duurzaamheid van zijn assortiment wilde vis uitgebreid laten evalueren. Voor het eerst werd daarbij ook het criterium "dierenwelzijn" opgenomen in de doorlichting. Daarmee is Colruyt de eerste winkelketen die dierenwelzijn opneemt in zijn evaluatiecriteria.

Twee onafhankelijke evaluaties

Colruyt heeft de voorbije maanden zijn assortiment wilde vis laten doorlichten door twee onafhankelijke organisaties: het Oostendse Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) en de Sea First Foundation. Die keken bij hun evaluatie naar het visbestand, de ecologische impact, het visserijbeheer en dus ook het dierenwelzijn. "Want vissen voelen pijn en stress net zoals andere dieren", zegt divisiemanager Tony De Bock in De Standaard. "En dus vinden we dat iets belangrijks om over te communiceren."

 

De studie bevestigt alvast dat de distributeur uit Halle goed bezig is: 96% van de verkochte vis is niet bedreigd; 91 % van de vis scoort heel goed tot aanvaardbaar op ecologische impact en voor 95 % van de vis  wordt het visbestand heel goed tot aanvaardbaar beheerd.

 

"Deze scores zijn voor Colruyt een stimulans om nog verder te gaan", klinkt het in Halle. "Voor vissen die minder goed scoren qua duurzaamheid, zullen we de komende maanden stapsgewijs initiatieven nemen naar duurzamere alternatieven. Tegen maart 2013 wil Colruyt geen bedreigde vissen meer in het assortiment."

Heuse primeur

Colruyt is de eerste winkelketen die dierenwelzijn opneemt als evaluatiecriterium voor duurzaamheid. Sea First Foundation en het Department of Animal Physiology van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzochten de invloed van elke vangstmethode op het dierenwelzijn. De duur van de vangst is daarbij een belangrijke factor: hoe korter de vangst, hoe minder belastend voor de vis.

 

Begin volgende week ontvangen alle geregistreerde klanten van Colruyt bij hun kortingbonnen een uitgebreide folder over het visaanbod, met bij elke vissoort de vier scores van de duurzaamheidsaudit: één voor de overlevingskansen van het visbestand, één voor de ecologische neveneffecten van de vangstmethode, één voor de manier waarop de visgrond beheerd wordt en één voor dierenwelzijn. De aankoop van zeebarbeel, die nog in de folder staat met twee rode scores naast zijn naam, is intussen al stopgezet. Ook koraalvis werd tijdens de doorlichting uit het assortiment geschrapt.

 

De evaluatie van het assortiment wilde vis bij Colruyt en OKay is overigens maar een eerste stap in het verduurzamen van het visaanbod. Colruyt is nog van plan om zijn assortiment gekweekte vis, schaal- en schelpdieren en zelfs vis in conserven te laten doorlichten. "Die vragen echter een andere evaluatiemethode en zullen binnenkort onderzocht worden", laat de groep weten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top