Colruyt opent lage-energiewinkel in Namen

Colruyt opent lage-energiewinkel in Namen

De nieuwe Colruyt-vestiging in het Naamse Wépion werd zo ontworpen, dat er in de winkel een minimum aan energie wordt verbruikt. Eerder tekende de warenhuisketen al voor duurzame projecten bij de bouw van lage-energiewinkels voor Bio-Planet in Leuven en OKay in Welle.

Investeren om later terug te verdienen

De meeste energie zal worden bespaard door een goede isolatie, een optimale oriëntatie en een uitgekiend ventilatiesysteem. De koude ruimten in de winkel, zoals de beenhouwerij en de groenteafdeling, werden aan de noordkant gebouwd. Zo wordt de energie van een koelsysteem uitgespaard.

 

Door een systeem van warmterecuperatie is er dan weer twee keer minder verwarming nodig in de winter. Ook het dak is letterlijk groen: het werd bekleed met mossen, grassen en vetplanten. Die zorgen voor een natuurlijke koeling in de zomer en houden in de winter de warmte vast. Zonnepanelen zorgen dan weer voor de aanmaak van groene energie.

 

Bij de bouw van de nieuwe winkel werd rekening gehouden met de Europese wetgeving voor 2020. Ook bij de bouw van toekomstige vestigingen zal Colruyt de nodige aandacht besteden aan het implementeren van milieu- en energievriendelijke toepassingen.

Tags: